Çin'den AB'ye de ret

Çin, ABD'den sonra Avrupa ülkelerinin yuanın değerini daha hızlı yükseltmesi talebini geri çevirirken, hedefinin kur istikrarını sürdürmek olduğunu vurguladı.

Brüksel'de dün başlayan Avrupa Birliği-Asya zirvesine katılan Çin Başbakanı Wen Jiabao, 48 ülkenin yer aldığı toplantının açış konuşmasını yaparken, "Önde gelen rezerv paraların kurlarını nispeten istikrarlı tutmak için ortak çaba göstermeliyiz" dedi.

ABD ve AB, Çin'i kendi ihracatını desteklemek için yuanı yapay düzeyde düşük tutmak ve böylece daha ileri Batı ekonomilerinde istihdam ve rekabetçiliğe zarar vermekle suçluyorlar.

Euro Bölgesi üyesi 16 ülkenin maliye bakanları grubu başkanı Jean-Claude Juncker'in sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, "Biz yuanın kesinlikle düşük değerde olduğuna inanıyoruz" dedi.

Dünyanın en büyük döviz rezervi, çok büyük dolar ve Euro varlığına sahip olan Çin'in elinde.

Reuters'ın elde ettiği sonuç bildirisi taslağına göre zirveye katılan liderler, iç ve uluslararası pazarlarda liberalizasyonun gerçekleştirilmesiyle, iç talep ve yatırımların güçlendirilmesi konusunda görüş birliği ifade edecekler.

Taslağa göre her türlü ticari korumacılık reddedilecek ve çalışma alanında Uluslararası Çalışma Örgütü'nün temel ilkelerinin uygulanmasının önemi vurgulanacak.

AB, Asya ile ilişkilerinin güçlendirilmesini, küresel konumunun sağlamlaştırmak ve Hindistan ile Çin gibi gelişmekte olan ekonomilerin gösterdiği gelişmeye ayak uydurabilmek için zorunlu görüyor.

Sayfa Yükleniyor...