Çin'den sürpriz faiz hamlesi

Çin Merkez Bankası gösterge faizi 25 baz puan indirerek yüzde 6.31'e çekti.

Çin'den sürpriz faiz hamlesi

Çin Merkez Bankası piyasalar tarafından beklenmeyen bir karar alarak 2008-2009'daki finansal krizden bu yana ilk defa politika faizini indirdi.

Çin Merkez Bankası'nın internet sitesinden yapılan duyuruda gösterge borç verme faizinin 25 baz puan indirilerek yüzde 6.31'e, gösterge mevduat faizinin de yine 25 baz puan düşürülerek yüzde 3.25'e çekildiği belirtildi.

Çin'i izleyen ekonomistler merkez bankasının kredi arzını artırma hedefleri kapsamında faiz indiriminden ziyade bankaların zorunlu karşılıklarını indireceğini düşünüyorlardı.

Çin Merkez Bankası iki yıllık bir süreçte bankaların zorunlu karşılıklarını yüzde 21.5'e yükselttikten sonra geçen yıl Kasım ayından bu yana, üç adımda 150 baz puan indirmişti.

Çin en son geçen yılın Temmuz ayında gösterge 1 yıllık borç verme faizini 25 baz puan artırarak yüzde 6.56'ya yükseltmişti.

Bir bankacı, "Çin'in faiz indiriminin ilk etkisinin, bir de Fed Başkanı Ben Bernanke üçüncü parasal genişleme beklentisini bozmazsa, olumlu olacağına hiç şüphe yok. Ancak Çin'de indirimin nedeni sadece enflasyonda gerileme değil, yavaşlamanın daha kendisini daha fazla hissettirmesi. Yani işlerin kötüye gidiyor olması" dedi.

İNGİLTERE FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ
Bu arada İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika faizini beklendiği gibi yüzde 0.5'te tuttu. Merkez bankası, varlık alım programının büyüklüğünü de değiştirmeyerek 325 milyar sterlinde bıraktı.

Sayfa Yükleniyor...