Çin'in kredi notu yükselecek mi?

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin'in kredi notunu olası bir artış hedefiyle izlemeye  alacağını açıkladı. Bu adım, Çin'in küresel finans krizi süresindeki duruşunun ödüllendirilmesi olarak yorumlanıyor.

Çin'in kredi notu yükselecek mi?

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin'in sağlam ekonomik performansı, orta vadede güçlü büyümenin süreceği beklentisi ve 2009 yılındaki beklenmedik banka kredileri artışlarından
kaynaklanan zararların sorunsuz yönetileceği beklentisinin bu kararı desteklediğini bildirdi.

Çin'in döviz ve yerli para cinsinden tahvilleri halen A1 derecesinde.

Moody's kredi notunu yükseltip yükseltmeyeceğine üç ay içinde karar verecek.

Moody's kıdemli başkan yardımcısı Tom Bryne yaptığı yazılı açıklamada, "Geçen yılın performansı Çin'in 2008 yılındaki krize yanıt olarak izlediği politikanın etkili olduğunu gösteriyor" dedi.

Çin kamu bankaları geçen yıl 9.6 trilyon yuan (1.4 trilyon dolar) kredi verdi. Bu krediler, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 30'una denk geliyor. Krediler, 2008 Kasım ayında küresel finansal çöküntü süresince ekonominin sağlam kalabilmesi için hazırlanan 4 trilyon  yuanlık mali destek paketini destekleyici nitelikteydi.

Moody's, en büyük Çin bankalarının küresel krizden maddi zarar görmediklerini ve kredi zararlarının büyük bölümünü, sermayelerinden ya da gelecekteki kârlarından karşılanmak üzere kendi olanaklarıyla eritebileceklerini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...