Çinli 4 firmanın yatırım için karar anı

Sanayi Bakanı Ergün, Çinli 4 firmanın Türkiye'de 400 milyon dolarlık yatırım konusunda karar vermek üzere olduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, iş makinesi üretimi yapan Sanny'nin de aralarında bulunduğu Çinli 4 firmanın Türkiye'ye yatırım için son kararlarını vermek üzere olduğunu bildirdi.

Ergün, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün küresel bir krizi en iyi yöneten, dünyada krizi aşma noktasında örnek gösterilen ve krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, bu yılın ilk yarısında yüzde 11 oranında büyüyerek, dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğuna işaret eden Ergün, sanayi üretimi ve kapasite kullanımında, kriz öncesi seviyelere yaklaşıldığını kaydetti.

Bakan Ergün, Türkiye'nin bugün dünyada en çok güven duyulan ekonomilerin başında geldiğini ifade ederek, ''Son olarak dünyanın en çok iş makinesi üreten firmalarından biri olan Sanny firmasının da aralarında bulunduğu 4 firma daha, ülkemize yatırım için son kararlarını vermek üzere... Bu firmaların ülkemize yapacakları yatırım miktarı ise 400 milyon doların üzerinde... Yaptığımız görüşmeler ve bize ulaşan bilgiler, bu 4 firmayı birçok Çinli firmanın daha takip edeceği yönünde...'' diye konuştu.

Türkiye'nin, son 8 yılda, daha önceki kayıp yıllarını telafi ettiğini ve yeniden dünyanın lider ülkelerinden biri olmaya başladığını belirten Ergün, ancak yapılacakların bununla sınırlı olmadığını, daha yapılması gereken çok işin olduğunu anlattı.

Bakan Ergün, özellikle Türkiye'nin ekonomik gücünü artırmada, özel sektöre ve ihracatçılara büyük sorumluluk düştüğünü dile getirerek, Türkiye'den üç saatlik uçuş mesafesiyle 50'den fazla ülkeye ulaşmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Ergün, "Dünyada 2. dip yaşanmazsa orta vadeli planda 2011 için öngörülen 127 milyar dolarlık ihracat rakamının 2008 seviyesine (132 milyar dolar) yeniden ulaşacağını düşünüyorum" diye konuştu.

23 Kasım'da başlayan ihracat kredisi destek programına bu sabah itibariyle 6 bin 500'e yakın işletmenin başvurduğunu belirten Sanayi Bakanı, 1.2 milyar dolara yakın kredi hacmi oluştuğunu kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...