Çipli pasaport ihalesi Fransızlardan alındı

Kamu İhale Kurumu, Fransız Gemalto şirketinin 7.7 milyon Euro teklif vererek kazandığı e-pasaport ihalesini oybirliğiyle iptal etti. İhalenin üçüncü olan Malezyalı firmaya verilmesi bekleniyor.

Çipli pasaport ihalesi Fransızlardan alındı

Türkiye'nin en stratejik ihalelerinden biri olan 'e-pasaport'la ilgili iddiaları Kamu İhale Kurumu (KİK) doğruladı. İtirazları değerlendiren kurum, ihalede yaşananlara 'dur' dedi.

Zaman'ın haberine göre, İki Fransız firması Gemalto ve Arjo Wiggins'in teklif ettiği işletim sisteminin güvenlik zafiyet taşıdığı, dolayısıyla teknik şartnamedeki talepleri yerine getirmediği sonucuna varılırken, iki firmanın teklifleri değerlendirme dışı bırakıldı.

Oybirliği ile alınan kararda, "Bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir" denildi. Bu da ihalenin, 3. olan Malezyalı Irıs firmasına verileceği şeklinde yorumlandı.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün Aralık ayındaki ihalesini Gemalto kazanmıştı. Firma 10 yıl süre ile 5 milyon adet çipli pasaport üretimi işi karşılığında yaklaşık 7.7 milyon Euro teklif etmişti. Ancak firmanın 2010'da Amerika'daki uluslararası bir toplantıda şifresi kırılmış bir çiple ihaleye girdiği, güvenlik sertifikasının güncel olmadığı, bunun bilinmesine rağmen teklifin kabul edildiği öne sürülmüştü.

Gemalto'nun, 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açma hakkı bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...