Çipli plaka bizi gözetlemeyecek

Türkiye'deki 17 milyonu aşkın araca takılacak çipli plaka ve cam etiketleri özel hayatı ihlal etmeyecek. Çip ve etiketlerin, uydu bağlantısı ve GPS bilgisi gibi takip özelliği olmayacak; sadece plaka bilgisi tespit edilecek.

Çipli plaka bizi gözetlemeyecek

Her yıl Türkiye'de ortalama 4 bin kişinin ölümüne, yaklaşık 20 milyar liralık maddi kayba neden olan trafik kazalarını sonlandırmaya yönelik teknoloji destekli trafik önlemlerini artırmak için çalışma başlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu kapsamda Elektronik Araç Kimliklendirme Sistemi Projesi hazırlanırken, bu sistemin trafiğin etkin şekilde yönetilmesi ve denetlenmesinde kolaylık sağlayacağı, trafik ihlallerinin ortadan kaldırılmasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

''Elektronik Araç Kimliklendirme Sistemi'', araçların çipli plaka ve cam etiketleriyle takip edileceği ve bu şekilde özel hayatın ihlaline neden olacağı gerekçesiyle eleştirilirken, emniyet yetkilileri sistemin uydu bağlantılı takip özelliğinin olmadığını bildirdi.

Hızlı Geçiş Sistemi'yle (HGS) aynı özelliklere sahip olan bu sistemle, yayın yapmayan çiplerin kullanılması planlanıyor.

Kameralı sistemlere göre, daha ekonomik olan sistemde, yasal sürecin tamamlanmasının ardından tüm araçlara çipli plaka ve cam etiketleri takılacak. Araçlara takılacak çip ve etiketlerin, uydu bağlantısı ve konumlama (GPS) bilgisi gibi takip özelliği olmayacak, bu sistemle sadece plaka bilgisi tespit edilebilecek.

Araçlardaki çip ve etiketi okuma sistemleriyse trafik kazalarının yoğun olarak meydana geldiği ve trafik ihlallerinin en çok yapıldığı güzergah ve noktalara kurulacak.

Sadece trafik denetimlerinde kullanılması öngörülen bu sistemin, sahte veya çalıntı plakalı araç kullanımının engellenerek suç işlenmesinde caydırıcı olması, ikiz plaka kullanımıyla edinilen haksız kazancın önlenmesi başta olmak üzere birçok konuda kamu ve trafik güvenliğiyle ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor.

Sayfa Yükleniyor...