Çipras resti çekti

Yunanistan Başbakanı Çipras, kreditörler ile varılan anlaşmaya karşı çıkan muhalif milletvekillerine rest çekti. Çipras, Syriza'nın Eylül ayında olağanüstü kongreye gitmesi önerisinde bulundu.

Çipras resti çekti

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Syriza'nın Merkezi Komite çalışmalarının açılış toplantısında bir konuşma yaptı.

Kreditörler ile anlaşmaya ve parlamentodan geçen önlemler paketine 'hayır' diyen muhalif vekillere rest çeken Çipras, parti tabanının gelecek pazar günü parti içi bir referandum ya da kreditörler ile anlaşmanın imzalanmasının hemen ardından Eylül ayında olağanüstü kongreye gidilmesini teklif etti. Çipras'ın önerilerine Merkezi Komite karar verecek.

"KREDİTÖRLER İLE UZLAŞMAKTAN BAŞKA YOL YOKTU"

Muhalif vekillerin ülkenin kreditörler ile müzakerelere derhal son verilmesi ve alternatif çözüm bulunduğuna ilişkin görüşlerine saygı duyduğunu ancak bunun kamuoyuna açıklanmasını isteyen Yunan Başbakan, içerisine girilen yeni dönemin dayattığı stratejik dilemmalardan öte istişareye gerek duyduklarını vurguladı.

"Partinin kararı ne olursa olsun teklifim, bu şekilde devam edemeyeceğimizde anlaşmalıyız." diyen Çipras, "Partimizde daha az solcu ve daha fazla solcu yok." ifadelerini kullandı.

"Cevabı bulunması gereken stratejik soru, anlaşmanın imzalanması ile birlikte hükümetin taahhüt ettiği programı uygulamayı sürdürüp sürdüremeyeceğidir." diyen Çipras, sağlanan anlaşmanın kazanımlarından birinin "Borcun yeniden yapılandırılıp yapılandırılmayacağını değil, bunun hangi oranda, hangi derinlikte olacağını ve bunun aşırı borç sorununu çözüp çözmeyeceğini tartışıyoruz." şeklinde açıkladı.

Partisinden en uç ve aşırı senaryolar üzerinde tartışma yapmalarını isteyen Yunan Başbakan, şöyle konuştu: "En kritik soru, mücadele ettiğimizin dışında başka tercihimiz var ise hangi plan ve perspektif ile devam edeceğiz. Siyaseten gitmeyi tercih etme ve firar etme hakkımızın olup olmadığı sorusuna cevap vermeliyiz."

"HALKI YÜZÜSTÜ BIRAKAMAYIZ"

"Bize güvenen halkı terkedip gitme hakkımız yok" diyen Çipras, parti içerisindeki görüş farklılıklarına saygı duyduklarını ancak meclis grubunda ortak bir duruşları olması gereğini vurguladı.

Kreditörler ile 3 yıllık 86 milyar euroluk kurtarma paketine ilişkin Çipras, "Hayal kurduğumuz ve planladığımız bir uzlaşma değildi. Ya kreditörlerin önerilerini ya da felaketi tercih etmeliydik. Zor kararlar almak zorundaydık. Bunları da Merkezi Komite'ye sunuyoruz." dedi.

"ANİ İFLAS YERİNE ANLAŞMAYI TERCİH ETTİK"

6 aylık müzakere sürecini de anlatan Yunan Başbakan, kreditörler ile iplerin kopma noktasına geldiğini ancak ülkeyi felakete sürüklemekten kaçındıklarını vurguladı. Çipras, müzakerelere devam kararını parti içine bakarak değil, ani bir iflastan acı çekecek olan toplumun gözlerine bakarak sürdürdüklerini belirtti.

Başka tercihleri olmadığı için zor bir uzlaşmayı seçtiklerini belirten Çipras, "Yunan halkının çok net olarak bu anlaşma planını getirmeyi başardık." dedi.

"DRAHMI'YE GEÇSEYDİK IMF'YE BAŞVURMAK ZORUNDA KALIRDIK"

Eurodan çıkma alternatifi olduğunu söyleyenlere de cevap veren Çipras, "Nakit olmadan eurodan çıkmak, çok sert kemer sıkma ve yeniden ulusal para birimininin desteklmeesi için IMF'ye gitmek anlamına gelecekti. Bunu kabul etmeyen ya ama ya da gerçeği gizliyor." ifadelerini kullandı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Avrupa
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi

Sayfa Yükleniyor...