Citigroup’ta devletin payı artıyor

Wall Street Journal, ABD hükümetinin Citigroup’taki hissesini en fazla yüzde 40’a kadar yükseltmeyi düşündüğünü yazdı.

Citigroup’ta devletin payı artıyor

ABD’de devletin, Citigroup’ta sahip olduğu imtiyazlı hisselerin büyük bölümünün adi hisseye çevrilebileceği ve Citigroup’taki kamu payının yüzde 40’a kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Wall Street Journal gazetesinin internet sitesinde yer alan de habere göre, Citigroup yöneticileri ABD yönetimi ile yaptıkları görüşmelerin, devletin elindeki payı yüzde 25 civarında tutacak bir biçimde sonuçlanmasını umudundalar.

Haberde, Obama yönetiminin planı destekleyip desteklemediği konusunda bir işaret vermediği belirtildi.

Reuters’a konuşan ve konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Citigroup ve düzenleyici kurumlar arasındaki görüşmelerin devam ettiğini ve görüşmelerin, devletin Citigroup’taki payını artırmasıyla sonuçlanabileceği belirtti.

DEVLETİN 45 MİLYAR DOLARLIK HİSSESİ VAR
Gazeteye göre, Citigroup ABD yetkilileriyle, devletin elinde bulunan 45 milyar dolar büyüklüğünde ve bankanın yüzde 7.8’ine denk gelen imtiyazlı hissenin önemli bir kısmının adi hisseye çevrilmesi yönündeki senaryoları görüştü.

Varılacak anlaşmanın kamuya parasal açıdan herhangi bir maliyeti olmayacak. Ancak imtiyazlı hisselerin dönüştürülmesi halinde Citigroup hissedarlarının elindeki hisselerin değeri azalabilir ve devletin bankanın aldığı kararlar üzerindeki ağırlığı artabilir.

New York Times gazetesinin internet sitesindeki habere göre ise, Citigroup’ta uygulanması düşünülen plan, diğer büyük bankalarda da benzer uygulamalara yol açabilir. ABD Hazine Bakanlığı konu hakkındaki sorulara yanıt vermedi.

Financial Times gazetesinin haberine göre, Citigroup ABD hükümetinden, devletin bankadaki payını yüzde 40’a çıkaracak yeni bir sermaye yardımı bekliyor. Ancak devlet payının, bankanın kamulaştırılması anlamına gelecek düzeye kadar yükseltilmesi öngörülmüyor.

STRES TESTLERİ BAŞLAYACAK
Gelecek haftalarda ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinin, varlıkları 100 milyar doları geçen 25 bankaya “stres testi” uygulayarak hangilerinin sermayeye ihtiyaç duyduğunu belirlemesi bekleniyor.

Wall Street Journal’daki habere göre Citigroup yetkilileri, Singapore Investment Corp (GIC), Abu Dhabi Investment Authority ve Kuwait Investment Authority gibi özel yatırımcılardan da, satın almış oldukları imtiyazlı hisselerini adi hisselere çevirmesini isteyecek.

Hong Kong’da faaliyet gösteren SJS Markets baş yatırım stratejisti Dariusz Kowalczyk, “Hükümetin alacağı tedbirlerin yatırımcıyı ne kadar etkileyeceği konusunda ayrıntılı haber gelene kadar, borsalarda volatilite ve muhtemelen aşağı yönlü trend devam edecektir” dedi.

Financial Times gazetesi, Citi çalışanlarının banka hakkında gelecek haftalarda bir karara varılmasını bekledikleri, ancak hisselerdeki düşüş bu hafta da sürerse, karara daha erken varılabileceği görüşünde olduklarını belirtti.

Gazete ayrıca, Citigroup’un devlet payını en fazla yüzde 40, bu mümkün değilse en fazla yüzde 50’de tutmak için yeniden bir halka arz yapabileceğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...