'Çok enteresan bir film var burada...'

TOKİ'nin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için yaptırdığı 24 katlı binanın inşaatı, “uçuş hattı güvenliği sorununa” neden olduğu gerekçesiyle ruhsat verilmediği için durduruldu.

'Çok enteresan bir film var burada...'

Yaklaşık yüzde 17’si gerçekleştirilen inşaat tasfiye edilirken, proje, 15-16 kata indirilerek yeniden ihale edilecek.

Bakanlığın 24 katlı binasına izin verilmezken, Eskişehir yolu üzerinde bulunan TOBB’un binası 35, Hazine-Dış Ticaret müsteşarlıklarının binası 25, Halk Bankasının binası ise 29 katlı. Tepe İnşaatın 3 blok halinde yapımını sürdürdüğü iş, alışveriş ve lüks konut merkezi Tepeprime’ın en yüksek bloğu ise 19 katlı.  Ancak, giriş ve mağaza katları dikkate alındığında söz konusu binaların kat yüksekliği daha da artıyor. TOBB ve Tepeprime’ın binalarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığının binalarına “karşılıklı” denecek kadar yakın olması dikkat çekiyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yeni hizmet binasının yapımı için TOKİ ile 2007 yılında bir protokol imzaladı.  Protokol uyarınca, bakanlığın Eskişehir yolu 9. kilometredeki Lodumlu mevkisindeki kampüsünde, TOKİ yeni bir bakanlık hizmet binası yapacaktı ve hizmet binası yapımı karşılığında bakanlığın İstanbul Yolu Yenimahalle kampüsünde bulunan alan da TOKİ’ye devredilecekti. Protokol kapsamında, Yenimahalle’deki arsayı alan TOKİ, burada hasılat paylaşımı yöntemiyle 1000 civarında konut yaptı ve sattı.

Bakanlığın hizmet binası yapımı için 2008 yılı Ocak ayında düzenlenen açık ihaleyi ise 47 milyon 696 bin 790 lira bedelle Sigma İnşaat ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ kazandı. Başlangıç tarihi 22 Şubat 2008 olan inşaatın 10 Şubat 2010’da bitirilmesi gerekiyordu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, imar planı onaylı projeyi TOKİ’ye verdi. Mimar Hüseyin Keçeci’ye ait proje, 24 katlı bir binadan oluşuyordu ve bakanlığın Ankara genelindeki birçok hizmet biriminin binada toplanmasını öngörüyordu.

İmar planında binalar için yükseklik sınırı bulunmadığı için TOKİ, ihaleyi tamamlayarak, kazanan firmaya yer tesliminde bulundu. Şubat 2008’de inşaat çalışmalarına başlayan Sigma İnşaat, Mayıs ayında Çankaya Belediyesine ruhsat için başvurdu.

Yetkililer, normalde 15 günde belediyenin inşaat ruhsatı vermesi gerekirken, 4 ay sonra, 15 Eylül 2008’de “uçuş güvenliği sorunu nedeniyle bina konusunda Genelkurmay Başkanlığından görüş alındığı ve 916 kot (deniz seviyesinden yükseklik) üzerindeki yükseklik nedeniyle binaya uçuş güvenliği açısından ruhsat verilemeyeceği”nin bildirdiğini söyledi.  Bunun üzerine 3 ay kadar önce TOKİ inşaatı durdurarak, firmayı tasfiye etti. Halen 7, kat seviyesine gelen inşaatın yüzde 17’si tamamlanmış durumda. 

Diğer taraftan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bakanlığın karşısında inşaatı süren Tepeprime’e 939 kot için ruhsat verildiğine işaret ederek Genelkurmay Başkanlığından tekrar görüş istedi. Genelkurmay Başkanlığından bu yıl Eylül ayında gelen yazıda, “uçuş güvenliği açısından bölgedeki yapılaşma yüksekliğinin 916 kot olarak uygun görüldüğü, ancak, bölgedeki mevcut yapılaşma dikkate alındığında bu yüksekliğin 939 kotun üzerine çıkmamasının uygun olacağı” belirtildi.

Bunun üzerine, 939 kot yüksekliğine göre inşaatın tamamlanması için çalışmalar tekrar başlatıldı.

Verilen bilgiye göre, bakanlığın binası öngörüldüğü gibi 24 katlı olarak tamamlansaydı, yüksekliği 108 metre olacaktı. Bu da 977 kota denk geliyordu.  Genelkurmay Başkanlığı Güvercinlik-Etimesgut havacılık tesislerindeki maniadan dolayı, ilk aşamada ancak 916 kota kadar proje uygulanabileceği bildirildi. Bu da projenin yüksekliğini 48 metreye kadar düşürüyordu. Ancak, daha önce Tepe İnşaat’ın yapımını sürdürdüğü Tepeprime’a 939 kot için ruhsat verildiği belirlenerek, bakanlık binasına da aynı yükseklik için ruhsat verilmesi amacıyla tekrar başvuruldu.

939 kot için ruhsat verilmesi halinde bakanlığın binası zemin hariç 16 kat, 69 metre civarında yükseklikte inşaa edilebilecek. Binanın kat toplamı 24’ten 16’ya indirilirken, kapalı alanı da 62 bin metrekareden 42 bin metrekareye düşecek.

TEKEL tarafından yapılan TOBB’un özelleştirme kapsamında aldığı 35 katlı iki binanın kotunun 971 olduğu belirtiliyor. Toplam 3 bloktan oluşacak Tepeprime’ın zeminler hariç 19 katlı en yüksek binasının yüksekliğinin 84 metre olacağı kaydedildi.

“ÇOK ENTERESAN BİR FİLM VAR BURADA...”
Konuyu değerlendiren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “TOBB’un binalarını emsal gösterdik. Gittik geldik, yakardık, ettik ne yaptıysak bize izin vermediler. Şimdi Tepe İnşaatın sürdürdüğü Tepeprime’a yakın bir yükseklik için bize izin veriyorlar. Çok enteresan bir film var burada...  Yeni bir proje yaptık. Tarım ve Köyişleri Bakanı uygun buldu. Yakında ihaleye çıkacağız” dedi.

Projeyi, Mimar Hüseyin Keçeci, verilen yüksekliklere göre yeniden yapılandırıyor. TOKİ, inşaatın tamamlanmasına yönelik ihaleye 1 ay içinde çıkmayı planlıyor.

Önceden planlanan 24 katlı bina yapılsaydı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara’da en yüksek katlı hizmet binası sahibi bakanlıklardan biri haline gelecekti. Önceden, Kızılay’da Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait binada kiracı olarak hizmet veren bakanlık, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapatılmasının ardından, bu genel müdürlüğün Eskişehir yolu Lodumlu mevkisindeki binasına taşınmıştı.
TOKİ, ayrıca bu hafta Gümrük Müsteşarlığı için Eskişehir yolu üzerinde yaptırılacak yeni hizmet binasının ihalesini de gerçekleştirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yanındaki arsada yapılacak binanın 10 katlı olduğu ve yükseklik sorununun bulunmadığı kaydedildi.

SİGMA İNŞAAT, TEKEL’İN KULELERİNİ YAPAN CEYLAN HOLDİNG’İN ŞİRKETİ
Tasfiye edilen inşaat ihalesine en düşük teklifi veren Sigma İnşaat ise Ceylan Holding'in bir şirketi. Hızlı tren projesi kapsamında Sincan’da 15 kilometre, Eskişehir’de 30 kilometrelik bölümün altyapı inşaatını yapan firmanın bağlı olduğu Ceylan Holding inşaat grubu, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği, Tekel Genel Müdürlüğünün (Başbakanlık hizmet binasına dönüştürülen ve sonra TOBB’a satılan) Ankara-Eskişehir yolu üzerindeki ikiz kuleleri, AŞTİ kompleksi, Ankara-Maltepe Çokkatlı Otopark ve Semt Hali, lüks otel ve tatil köyleri, toplu konutlar, Kazakistan Büyükelçiliği binalarını yaptı.

EMLAKTİMES

Sayfa Yükleniyor...