Çöken yol onarım bekliyor

Çanakkale merkeze bağlı İntepe beldesindeki Karanlik Liman Sahil Yolu'nun bir bölümü, yağmur ve fırtınanın oluşturduğu dalgaların etkisiyle çöktü.

Karanlık Liman mevkisinde bulunan sahil yolu, geçtiğimiz haftalarda etkili olan yağmur ve fırtına dolayısıyla zarar gördü. Bir bölümü çöken yolu kullanan vatandaşlar, İntepe Belediyesine durumu bildirdi.

Bunun üzerine, İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, sit alanı olduğu bildirilen bölgedeki yolun onarımına ilişkin gerekli iznin verilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yazı yazdı. Ancak kurulca, onarım için proje hazırlanması ve bunun kurulun onayına sunulması gerektiği belirtildi.

İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, önceki yıl yaşanan büyük orman yangınından sonra ağaçların yok olduğunu anımsatarak, ağaçların olmadığı bölgede yoğun yağışın ardından dere yataklarında biriken suların aşağı indiğini söyledi.

Bu suların yanı sıra, fırtınanın oluşturduğu dalgaların da kıyı şeridine vurmasıyla yolun olduğu bölümde çökme yaşandığını dile getiren Özkurnaz, şöyle konuştu:

''Bu yol 3. derece arkeolojik sit alanı olduğu için, yolun onarımını yapmak için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na başvuru yaptık. Kurul, bize yolun onarımını ve dolgusunu yapamayacağımızı, onarım için kendilerine, onarım projesiyle başvuru yapmamız gerektiğini belirtti.

Ancak acil onarılması, hatta kaya dolgusu yapılması gereken bu yol, bölgede yaşayan ve burayı kullanan vatandaşları mağdur bırakmaktadır. Şu anda yolun bazı bölümlerinden ancak bir araç geçebilecek durumdadır. Yetkililer, eğer gelip bölgeyi yerinde incelerlerse ve yol bizim düşüncemiz olan kaya dolgu şeklinde onarılırsa bu mağduriyet ortadan kaldırılacaktır. Yağmurlar şiddetli şekilde yağmaya devam ederse, yine sert fırtınalar çıkar ve denizden gelen dalgalar yola vurursa buradaki çökmeler artacaktır.''

Özkurnaz, böyle yazışmaların yerine, yetkililerin gelerek yolu incelemelerinin ve burayı bir an önce çözüme kavuşturmanın yerinde olacağını ifade ederek, '' Ben kurulun aldığı onarım projesi kararını tamamen yanlış olarak değerlendiriyorum. Çünkü yol yeniden çökmeye müsait bir alan. Yol sit alanı içinde olabilir ancak yol onarımı doğaya zarar verecek bir mevkide bulunmuyor'' dedi.

Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdür Vekili Tevhit Kekeç de, İntepe Belediyesinin kendilerine başvuru yaptığını ancak yolun onarımı için mutlaka bir proje hazırlamaları gerektiğini ilettiklerini söyledi.

Kekeç, ''Hazırlanacak proje, kurula sunulacak ve burada bir inceleme yapılacak. Arkeolojik alanın derecesi tespit edilecek. Kurul, onayın alınmasının ardından bölgede yapılacak çalışmanın, hangi şekilde yapılacağına karar verecek. Yol, tüm izinlerin alınmasının ardından onarılacak, bölgede yaşayanların sıkıntı çekmesi engellenecek. Biz belediyenin hazırlayacağı onarım projesini bekliyoruz, proje geldikten sonra onarım çalışmaları başlayabilir'' diye konuştu.


Sayfa Yükleniyor...