Çöpten elektriğe 39 başvuru

Enerji Bakanı Yıldız, çöpten elektrik üretmek için EPDK'ya 39 lisans başvurusunun yapıldığını açıkladı.

Çöpten elektriğe 39 başvuru

Çöpten elektrik üretimine yoğun ilgi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çöpten elektrik üretmek için EPDK'ya 39 lisans başvurusunun yapıldığını bildirdi.

Çöpün bir tehdit olduğuna ama elektrik üreten ve geri dönüşüm sağlayan tesisler sayesinde bunun bir fırsata dönüşebildiğine dikkati çeken Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

''Enerjinin çevreye rağmen değil, çevreyle beraber olduğu tesisler bunlar. Ben bunu çok önemsiyorum. Edirne'den Kars'a Sinop'tan Hatay'a kadar bu tesislerin olabildiğince kurulması lazım. Bu olursa, bin MW hedefine ulaşılabilir. Burada enerji üretiminden ziyada karbondioksitten 21 kat daha fazla dünyanın kirlenmesine yol açan metan gazının enerjiye dönüşmesi esas. Yine buradaki bitkiler sayesinde de karbondioksidin oksijene dönüşmesi mümkün.''

Enerji üretmek için birçok kaynağın bulunduğunu ama bunlardan sadece çöpten elektrik üreten tesislerin protesto edilmediğini vurgulayan Yıldız, ''Çöpten enerji üreten tesisleri çok önemsiyoruz. Şu anda EPDK'dan 39 tane alınmış lisans ve bununla ilgili kurulum söz konusu. 100 MW civarında işletmede, 80 MW civarında da inşa aşamasında olan var'' dedi.

ITC tarafından Mamak Çöplüğü'nde kurulan Mamak Katı Atık Alanı ve Enerji Üretimi Tesisleri'nde incelemelerde bulunan Yıldız, çöplerin bertarafı konusunda özel sektörün belediyelerle anlaşması halinde, hem belediyenin gelir sağlayacağını hem de çöp gibi bir olumsuzluğun olumluya çevrileceğini dile getirerek, çöpten elektrik üreten tesisleri desteklediklerini ve onların işlerini kolaylaştıracak tarzda çalıştıklarını söyledi.

''1 metreküp doğalgaz ithalinin önüne geçecek her projeye destek oluruz'' diyen Yıldız, bu yöntemle kurulacak 200 MW'lık kurulu güce sahip santrallerle 500 bine yakın evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını bildirdi.

Çöplerin ayrıştırılarak çürütülmesi sonucu elde edilen metan gazından üretilen enerjiyle elektrik üretimi sağlanıyor.

Sayfa Yükleniyor...