Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir

Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Töreni'ne video konferansla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "Kendi ülkesini yabancılara şikayet edenlere, kendi halkına silah çekenlere, kendi insanının kanını dökenlere verdiğimiz en güzel cevap işte bu muhteşem eserdir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir

Cumhurbaşkanı , Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Töreni'ne video konferansla katıldı.

Santralin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserin projesinden inşasına tüm safhalarında emeği geçen eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na, yüklenici firmalara, mühendislere ve işçileri teşekkür etti.

Erdoğan, yapımına başlanan 2008'den bu yana kredisinden inşasına her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaşılan barajın kararlılık sayesinde Türkiye'ye kazandırıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Terör örgütlerinden yurt dışındaki finans kuruluşlarına kadar yıllarca bu barajın yapımına engel olmak isteyen herkesin, bugün karşımızdaki eserin ihtişamı karşısında ezildiğine inanıyorum. Türkiye için Güneydoğu Anadolu Bölgemiz için ve bilhassa bu tesisten doğrudan faydalanacak şehirlerimiz için bugün, bayram günüdür. Özellikle başta ana muhalefet olmak üzere diğer muhalifler, hele hele aşırı uç muhalifler, özellikle buranın yapımı karşısında merak ediyorum acaba ne diyecekler. Zira şu anda bölgenin çiftçisi için, toprakları için en önemli sulama imkanlarından tutunuz içme suyuna varıncaya kadar her şey burada, enerji imkanlarına varıncaya kadar her şey burada. Karşımızda 18 yıldır tavizsiz uyguladığımız laf değil eser üretme siyasetimizin somut bir örneği duruyor. Kendi ülkesini yabancılara şikayet edenlere, kendi halkına silah çekenlere, kendi insanının kanını dökenlere verdiğimiz en güzel cevap işte bu muhteşem eserdir. Ilısu Barajı'ndan esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgarı inanıyorum ki asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir."

"TESİSİN EKONOMİMİZE YILLIK KATKISININ 2,8 MİLYAR LİRA OLMASINI BEKLİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam yıllık enerji üretim kapasitesi 4,1 milyar kilovatsaat olan hidroelektrik santralinin ilk etapta 200 megavat gücündeki birinci ünitesinin hizmete alındığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Her ay bir türbini hizmete vermek suretiyle yıl sonuna kadar Ilısu'yu tam kapasite faaliyete geçireceğiz. Ilısu'nun maliyeti, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması, inşaatı ve diğer harcamalarıyla birlikte toplamda 18 milyar lirayı buldu. Barajın inşası konusunda en çok istismar edilen Hasankeyf başta olmak üzere tüm tarihi ve kültürel varlıklar özenle korunmuştur. Sadece bu tür çalışmalar için 200 milyon liralık bir kaynak kullanılmıştır. Bu tesisin ekonomimize yıllık katkısının ise 2,8 milyar lira olmasını bekliyoruz. Temelde yüksekliği 135 metre, toplam su depolama hacmi 10,6 milyar metreküp olan Dicle Nehri'ne taktığımız bu nadide gerdanlık, GAP'ın da en önemli unsurlarından biridir."

Eserin 1.200 megavatlık toplam kurulu gücüyle Türkiye'nin en büyük 4'üncü ve dolgu hacmi bakımından da 2'nci barajı olduğunu kaydeden Erdoğan, "Beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde ise Ilısu, dünyada bir numaradır. Burada toplanan suları yakında inşa edeceğimiz Cizre Barajı'na bırakarak hem 1,1 milyar kilovatsaat enerji üretecek hem de 765 bin dekar araziyi sulayabileceğiz. Şimdi buradan sesleniyorum, 'Çiftçilere ne yaptınız?' İşte bütün bu arazileri sulamak suretiyle o suya hasret topraklar çiftçinin gönlüne su serpmiştir. Ne yaptığımızı anladın mı Bay Kemal?" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 1

Erdoğan, Ilısu Barajı'nın, en büyük faydayı görecek olan Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'taki vatandaşlara hayırlı olmasını diledi. "Herhalde terör örgütleri bu sudan da nasibini almazlar diye düşünüyorum" diyen Erdoğan, onların bu barajları kullanım emellerinin farklı olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihi boyunca siyasi ve sosyal tartışmaların içinde kaybolup giderken çağın temel hizmetlerinden mahrum kalan milletin çok büyük acılar çektiğini anlattı.

"HİÇBİR ALANI İHMAL ETMEDİK"

Bundan 18 yıl önce Türkiye'yi demokraside ve ekonomide dünyanın en ileri ülkeleri arasında yükseltme azmi ile yola çıktıklarında birilerinin birkaç yıl iktidarda kalıp gideceklerini düşündüğüne vurgu yapan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ama biz planlarımızı, programlarımızı, hedeflerimizi çeyrek asırlık, yarım asırlık, bir asırlık dilimlere göre yaparak geçmişten beri tüm siyasetçilerin teslim olduğu kısır döngüyü kırdık ve dedik ki eğitim, sağlık, adalet, emniyet. Bu dört temel taş üzerinde Türkiye'yi yükselteceğiz ve buna daha sonra ulaşımı ilave ettik, tarımı ilave ettik ve bunlarla beraber güçlenen bir Türkiye'yi inşa ettik."

Erdoğan, milletin de her seçimde artan bir oranda destek vererek kendilerine doğru istikamette yürüdüklerini gösterdiğini belirterek, sadece 18 yılda kendilerinden önceki 79 yılda yapılanların tamamının kimi alanlarda 5 katı, kimi alanlarda 10 katı ve daha fazlasını hizmet üretmeyi başardıklarını ifade etti.

Demokrasilerini güçlendirirken ekonomilerinin altyapısını da makro düzeyde dünyanın en üst ligine çıkma hedefine uygun seviyelere getirdiklerini vurgulayan Erdoğan, eğitim, sağlık, adalet ve emniyet temelinde ülkeyi kalkındırırken ulaşımdan tarıma, enerjiden turizme hiçbir alanı ihmal etmediklerini kaydetti.

"BİZ CUMHUR İTTİFAKI OLARAK DİMDİK BU YOLDA YÜRÜYECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun en somut örneklerini sulama ve enerji yatırımlarında görmenin mümkün olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz 18 yılda toplam 8 bin 362 tesisi ülkemize kazandırdık. Türkiye, 2002 yılında 276 baraja sahipti. Biz buna 585 baraj daha ekledik. Ana muhalefetin başı konuşuyor, israftan bahsediyor, bu yatırımlar mı israf? 79 yılda bunların nesi vardı. Bunların üzerine inşa ettiklerimiz ortada. Şunu bir defa unutmayalım, gözünüz vardır görmezsiniz o ayrı mesele, diliniz vardır gerçekleri hakikatleri konuşmazsanız o da ayrı bir mesele ama bilesiniz ki bu millet, bu gerçeklerin hepsini görüyor. Benim çiftçi kardeşim bu inşa ettiğimiz barajları görüyor. Önümüzde inşallah peyderpey onları da göreceksin Bay Kemal ve diğer muhalifler ama Cumhur İttifakı'nı burada bir kenara koyuyorum. Biz Cumhur İttifakı olarak dimdik bu yolda yürüyeceğiz. 17 baraj açılışını daha yapacağız ve bunları belki bir ay arayla belki daha kısa ama süratle bunların da açılışını yapıp inşallah bu yaz özellikle bu konuda bir zenginlik dönemi olacak. Enerjide, suda."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2002 yılında 97 hidroelektrik santraline sahip olduğunu, buna 584 hidroelektrik santrali daha eklediklerini belirtti.

Erdoğan, "Bu ne demektir biliyor musunuz? Yenilenebilir enerjide Türkiye, dünyada devrim gerçekleştiren ülkelerin başında gelen ülkelerden bir tanesidir" diye konuştu.

Türkiye'nin 2002 yılında 228 sulama göletine sahip olduğunu, buna 385 gölet daha eklediklerini aktaran Erdoğan, Türkiye'nin 2002 yılında 84 içme suyu tesisine sahip olduğunu, buna 247 tesis daha ekleyerek ülkeye 4,5 milyar metreküpe yakın sağlıklı içme suyu kazandırdıklarını söyledi.

Türkiye'nin 18 yılda, 18 milyon dekar araziyi daha sulamaya açarak, üretimini katladığını, bereketlendirdiğini, aynı başarılı fotoğrafı tüm hizmet ve yatırım alanlarına teşmil etmenin mümkün olduğunu anlatan Erdoğan, bitenlerin yanı sıra halen inşası süren, tamamlanmak üzerinde olan ve proje aşamasında olan pek çok yatırımın bulunduğunu belirtti.

Sadece 2020 yılında inşası tamamlanan 403 tesisi hizmete sunmayı planladıklarını ifade eden Erdoğan, hizmete alacakları bu yatırımların ülkeye katkısının zirai gelirde 14 milyar lira, enerjide 28,5 megavat kurulu güç, taşkın korumada 4,5 milyon dekar, içme suyunda 4,5 milyon metreküp, toplulaştırmada 4,2 milyon hektar olduğunu, hepsinin resmi açılışlarını önümüzdeki haftalar ve aylar içinde peyder pey gerçekleştireceklerini kaydetti.

"GECE GÜNDÜZ ESER ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeye ve millete hizmet yolunda "durmak yok, yola devam" anlayışıyla gece gündüz eser üretmeye devam edeceklerini dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sokağa çıkma sınırlamalarını, ülkede hayatı tümüyle durdurmak değil, insan hareketliliğini azaltarak salgının yayılmasını engellemek için getirdiğimizi tekrar hatırlatmak istiyorum. İçişleri Bakanlığımızın genelgesinde temel ihtiyaçlar ve üretimlerle ilgili sektörler başta olmak üzere sokağa çıkma sınırlamasının dışında tutulan kesimler, teker teker sayılmıştır. Bunlar arasında tarım ve hayvancılık kesimi de vardır. 23 Mayıs'ta başlayıp, bayramın son günü olan 26 Mayıs gecesine kadar uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasının dışında kalanlar arasında bitki ve hayvan üretimiyle iştigal eden vatandaşlarımız da bulunuyor.

Örneğin ne Isparta'daki gül yetiştiren ne Karadeniz'in Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun'daki çay toplayan, ne ülkemizin dört bir yanında hububatını eken, tarlasını sulayan, hayvanını otlatan üreticilerimiz için herhangi bir kısıtlama yoktur. Hep söylediğim gibi ülkemizde ekilmemiş tek karış toprak, harekete geçirilmemiş en küçük bir potansiyel bırakmadan hep birlikte çok çalışarak yeni döneme hazırlanacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 3

HASTANE PROJELERİ

Corona virüs döneminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, hastalara şifalar dileyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz, bu süreçte inşallah arka arkaya bazı hastanelerimizin açılışlarını yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi perşembe günü Başakşehir'de açacağımız Çam ve Sakura Şehir Hastanesidir. 2 bin 500 yataklı bu hastanemiz çok önemli bir çekim alanı oluşturacaktır. Bunun yanında Yeşilköy'de acil bir hastane ki bu da yine Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi olacak. Bunun yanında aynı gün Hadımköy'de Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş ki bu hastanenin aslında geçmişi Sultan Abdülhamid'in askerlerimiz için yaptırdığı bir hastaneydi. Ama maalesef harabeydi, biz bu hastanenin gayet güzel muhteşem bir şekilde restorasyonunu yaptık. Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş olarak açılışını yapacağız. Bir diğeri Sancaktepe'de Feriha Öz Acil Durum Hastanesinin açılışını yapacağız. O da 1000 yataklı, 1000 odalı. Bunları niye yaptık? Özellikle bu hastaneler, bizim uluslararası alanda bir sağlık merkezi haline getirdiğimiz Türkiyemizin, Sancaktepe eskiden orada malum askeri havaalanı vardı. Şimdi bu havaalanından inecek, hemen hastaneye gelecek. Yeşilköy'de yine aynı şekilde havaalanımız vardı. İnecek oradan hastaneye geçecek. Böylece ulaşım noktasında en ufak bir sıkıntı yaşamadan uluslararası camiaya sağlık hizmetini verme fırsatını yakalayacağız. Bunlar dışında da Başakşehir'e de oralardan süratle geçme imkanı olacak."

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin, ülkeye, bölgeye, millete hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, başta Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve ekibine, DSİ'de görev yapanlara, katkı sunanlara teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 4

ERDOĞAN'DAN SOSYAL MESAFE UYARISI

Santralde üretilecek elektriği ve barajda kullanacak suyu kullanacak vatandaşlara afiyet ve bereket dileyen Erdoğan, "Tüm İslam aleminin Leyle-i Kadrini tebrik ediyorum. İnşallah cumartesi günü erişeceğimiz Ramazan Bayramı'nızı şimdiden tebrik ediyorum. Rabbimden, bayramın tüm insanlığa sağlık, huzur ve esenlik getirmesini diliyorum. Dünyayı adeta yakıp kavuran salgının bir an önce sona ermesini Allah'tan niyaz ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışa katılan bakan, vali ve milletvekillerine sosyal mesafe uyarısında bulunarak, "Fiziki mesafeye dikkat ederek, öyle kol kola yok, dirsek dirseğe yok. Sosyal mesafe, sosyal mesafe yapalım. Çok yakınız. Maskesi olmayanlara da maske verelim. Önce tedbiri biz alalım ki milletimizden de tedbir isteyelim. Maske, mesafe, temizlik. Bu üç şey çok önemli" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın direktifi doğrultusunda bakanların butona basmasıyla, elektrik üretecek türbinin açılışı gerçekleştirildi.

BAKAN DÖNMEZ: ILISU BARAJI BUGÜNLERE 65 YILLIK BİR EMEĞİN SONUCU OLARAK GELDİ

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, bugün çifte mutluluğu bir arada yaşadıklarını söyledi.

Dönmez, bir yandan kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımlarının yakıldığı 19 Mayıs'ı büyük bir coşkuyla kutlarken diğer yandan Cumhuriyet'e yakışan bir gurur abidesini hizmete aldıklarını söyledi.

"Nice medeniyetlere can veren, tarihin en büyük alimlerinden El Cezeri'ye ilham kaynağı olan Dicle, yeni hikayesiyle tarihin akışına şahitlik etmeye devam edecek. Suyun var ettiği, ihya ettiği, imar ettiği kadim Mezopotamya toprakları, tarihte olduğu gibi bundan sonra da su medeniyeti olmaya devam edecek" diyen Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 5

"Ilısu Barajı bugünlere 65 yıllık bir emeğin sonucu olarak geldi. 1954'te başlayan proje çalışmaları, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2006 yılında temelini attığı baraj ve hidroelektrik santraliyle ete kemiğe büründü. Bugün hamdolsun bir hayali daha gerçeğe dönüştürmek yine bizlere, yine AK Parti hükümetine ve iktidarına nasip oldu. Ilısu Barajı'nın her biri 200 megavat gücündeki 6 türbininden ilkini bugün devreye alarak enerji üretimine başlıyoruz. Diğer türbinler de inşallah birer ay arayla faaliyete geçecek ve yıl sonunda tesisimiz tam kapasiteye ulaşacak."

ÜLKE EKONOMİSİNE YILDA YAKLAŞIK 2,5 MİLYAR LİRA KATKI

Ilısu Barajı ve HES'in tam kapasite devreye girdiğinde yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretebileceğini ifade eden Dönmez, ülke ekonomisine yılda yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağlanacağını bildirdi.

Dönmez, "Sayın Cumhurbaşkanımızın defaatle ifade ettiği bir söz var: 'Artık su akar, Türk bakar yok. Artık su akar, Türk yapar var.' Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu azim ve kararlılık sayesinde Türkiye, hidroelektrik kurulu gücü ve elektrik üretimi bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdi. Bugün hidroelektrik kurulu gücü bakımından dünyada dokuzuncu, Avrupa'da ikinci sıradayız" ifadelerini kullandı.

Son 18 yılda toplam 526 hidroelektrik santralini tamamlayarak 16 bin 554 megavatlık hidroelektrik kurulu gücünü devreye aldıklarını anlatan Dönmez, şöyle konuştu:

"Bu santrallerden 310 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirdik. Böylece yaklaşık 17 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının da önüne geçtik. Bugün hidroelektrik kurulu gücümüz 28 bin 713 megavata ulaştı. Bu da yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam kurulu gücümüzün yüzde 50'sine denk geliyor. İfade etmekten büyük bir gurur duyuyorum ki Cumhuriyet tarihi boyunca devreye alınan hidroelektrik santrallerinin yüzde 58'i son 18 yılda faaliyete alındı."

"HEDEFİMİZİ 'BAĞIMSIZ ENERJİ, GÜÇLÜ TÜRKİYE' OLARAK BELİRLEDİK"

Dönmez, Türkiye'nin enerjide gelecek vizyonunu oluştururken "Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir enerji" dediklerini söyledi.

Dönmez, "Hedefimizi ise 'Bağımsız enerji, güçlü Türkiye' olarak belirledik. Bu anlayışla kurulu gücümüzü, kurulu güç içindeki yerli ve yenilenebilir enerji payımızı ve yatırımlarımızı da istikrarlı bir şekilde yükseltiyoruz. Son 5 yıl içinde devreye aldığımız toplam kurulu gücün yaklaşık yüzde 70'i yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor." diye konuştu.

Dönmez, bunun meyvelerini toplamaya başladıklarını anlatarak, "Sadece geçtiğimiz yıl yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz yüzde 62 seviyesine ulaştı. Hidroelektrik santrallerimizin bu üretimdeki toplam payı yüzde 47,3 oldu. 2019 yılında santrallerimiz 88 bin 886 GWh ile tüm zamanların en yüksek hidroelektrik üretimini gerçekleştirdi. Mayıs ayının ilk haftası itibarıyla yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerinin payı neredeyse yüzde 52 seviyesine ulaştı" şeklinde konuştu.

Nisan 2020 itibarıyla yerli ve yenilenebilir kaynakların toplam kurulu güç içindeki payının da yüzde 61,8'e ulaştığını bildiren Dönmez, hidroelektrik kaynakların toplam kurulu gücün yüzde 31,4'ünü, yerli ve yenilenebilir kurulu gücün de yüzde 50,7'sini oluşturduğunu belirtti.

Dönmez, Türkiye'nin sadece hidroelektrik santrallerin inşasında değil, burada üretilen elektriğin jeneratörlerini de yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla üretebilir aşamaya geldiğine dikkati çekerek, geçen aylarda Keban Hidroelektrik Santrali'nin yerli jeneratör testlerini tamamlayarak başarıyla devreye aldıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 6

"BİZLERE BU GURURU YAŞATAN TÜRK MÜHENDİSLERİNE GÜVENİYORUZ"

EÜAŞ mühendisleri ve teknik personelinin gece gündüz yoğun çalışmaları sonucu 7 gün 24 saat elektrik üretimine başlayan 2 jeneratöre diğerlerini de ekleyeceklerini ve milli kaynakları milli teknolojiyle değere dönüştürmeye devam edeceklerini söyleyen Dönmez, Keban için hazırlanan 160 megavat gücündeki dev jeneratör sayesinde elektrik üretiminde yüzde 10'luk bir verim artışı yakaladıklarını anlattı.

Dönmez, ilk jeneratörden elde ettikleri bilgi ve tecrübeyle ikinci yerli jeneratörü 4 ay gibi kısa sürede hazır hale getirdiklerini kaydederek, "Eğer her iki jeneratörü ithal etmiş olsaydık toplam 16 milyon avro yurt dışına ödemek zorunda kalacaktık. Bizlere bu gururu yaşatan gençlerimize, Türk mühendislerine güveniyoruz. Her zaman, her şart ve koşulda yanlarında olmaya devam edeceğiz. Yürekten inanıyorum ki Türkiye'nin yüksek idealleri, heyecanla, aşkla, şevkle yürüdüğümüz 2023 vizyonumuz gençlerimizin enerjisiyle hayat bulacak" ifadelerini kullandı.

Bütün İslam aleminin bin aydan daha hayırlı mübarek Kadir Gecesi'ni tebrik ettiğini belirten Dönmez, Cenabıhak'tan rahmet ve merhametiyle bütün insanlığı kuşatmasını, insanları feraha ve esenliğe kavuşturmasını diledi.

Ramazan-ı Şerif'i geride bırakırken bayrama kavuşacak olmanın mutluluğu ve heyecanı içinde olduklarını belirten Dönmez, "Bu bayram diğerlerinden farklı olacak ancak bayramın hanelerimize getireceği sevgi, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusu ne olursa olsun her zaman bizlerle olacak. Şimdiden milletimizin yaklaşan Ramazan Bayramı'nı tebrik ediyor, hayırlara ve güzelliklere vesile olmasını Yüce Allah'tan diliyorum" dedi.

Dönmez, şunları kaydetti:

"Milletimizin bir rüyasını daha gerçeğe dönüştüren Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Ilısu Barajı'nın yapımında büyük emekleri geçen önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarımıza, Tarım ve Orman bakanlarımıza, EÜAŞ ve DSİ yöneticilerimize, yüklenici firma yetkililerine, alın terleriyle milletimize bu güzide eseri armağan eden mühendis ve işçilerimize şükranlarımı sunar, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ederim."

BAKAN PAKDEMİRLİ: ILISU BARAJI'MIZI YARINLARIMIZI AYDINLATMAK ÜZERE HİZMETE ALIYORUZ

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, suyu aziz bilen milleti böyle bir hizmetle buluşturmaktan mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi.

"Kurtuluş mücadelemizin başladığı bu anlamlı günde; yurt içi ve yurt dışından tüm engellemelere rağmen sizlerin ortaya koyduğu yüksek irade ile milletimizin 70 yıldır beklediği Ilısu Barajı'mızın ilk ünitesini enerji üretimine başlatmaktan ve suyu aziz bilen aziz milletimizi böyle bir hizmetle buluşturmaktan dolayı mutluyuz, gururluyuz. CenabıAllah'a şükran duyuyoruz" diyen Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, "Su akar, Türk bakar sözünün" sözünün artık tarih olduğunu belirtti.

Pakdemirli, "Son 18 yıldır Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetlerimizin halka hizmet hakka hizmettir düsturuyla ortaya koyduğu bu vizyon devletimiz ve milletimiz adına büyük eserlere ve kalıcı kazanımlara vesile olmuştur" diye konuştu.

DSİ'nin 2002 yılından bugüne tarım, hizmet ve enerji sektörlerinin can damarlarından olan su ve elektrik konusunda büyük misyonu sırtlayarak Cumhuriyet tarihine sayısız rekorda imza attığını kaydeden Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 7

"48 yılda yapılan barajın 2 katı son 18 yılda yapılmıştır. 48 yılda yapılan hidroelektrik santralinin 6 katı son 18 yılda yapılmıştır. 48 yılda yapılan gölet sayının 2 katı son 18 yılda yapılmıştır. 48 yılda yapılan içme suyu tesisinin 3 katı da son 18 yılda yapılmıştır. 48 yılda yapılan toplulaştırmanın 22 katı son 18 yılda yapılmıştır. Bu da gösteriyor ki; hizmet imkan işi değil iman işidir. 3 tarafı denizlerle kaplı, 4 bir yanı ırmakla çevrili ülkemizin 7 bölgesi cennet olan vatanımızın en ezeli ve ebedi mirası olan sularımız Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizim de bütün politikalarımızı belirleyen en önemli faktör olmuştur."

Pakdemirli, enerji ve elektrik üretimi de dahil olmak üzere sudan en fazla verimi almak, su israfını engellemek su zengin olmayan ülkeyi yer üstü ve yer altı barajlarıyla adete bir su deposuna çevirmek adına proje ve programları hayata geçirmeye devam ettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"2023 yılına kadar depolama tesisi kapasitesinin 177 milyardan 200 milyar metreküpe, sulama alanının 66 milyon dekardan 85 milyon dekara, yerleşim yerlerine temin edilen içme suyu miktarının 4,5 milyardan 6 milyar metreküpe, taşkın kroma tesisi sayısının 10 bin 306 adede ve toplulaştırma yapılan alanının ise 85 milyon dekara çıkarılmasını sizin liderliğinizde hedefliyoruz. Bugün de hamdolsun tam 12 yıl boyunca sabırla, emekle büyüttüğümüz sevdamızı Ilısu Barajı'mızı yarınlarımızı aydınlatmak üzere hizmete alıyoruz."

"Ülkemizin güneydoğusunda ilk türbinini devreye aldığımız Ilısu Barajı ile enerjide dışa bağımlılığımızı ve cari açığımızı azaltacak, bölge huzurunu sağlayacak çok önemli hamle daha yapıyoruz." ifadesini kullanan Pakdemirli, Dicle Nehri üzerinde kurulan en büyük baraj olan Ilısu Barajı'nın GAP Projesi'nde Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük dolgu hacmindeki ikinci büyük baraj olduğunu vurguladı.

Bakan Pakdemirli, toplamda 6 türbini olan ve yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerjisi üretecek Ilısu Barajı'nın ilk türbininin hizmete alınmasıyla yıllık yaklaşık 700 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerjisi üretimi yapılarak yıllık 450 milyon lira ilave gelir artışı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

"ÜRETECEĞİ BU BÜYÜK ENERJİ İLE 6 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK"

Bu üretim miktarının 1 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına geldiğini aktaran Pakdemirli, "Bu ilk türbinin ardından her ay bir türbinin daha hizmete alınmasını ve Ilısu Barajı'nda yıl sonuna kadar tam kapasite üretime geçilmesini hedefliyoruz. Ilısu Barajı tam kapasite ile üretime başladığında, yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji üretecek. Ekonomimize yıllık 2,8 milyar lira katkı sağlayacak. Bu proje, üreteceği bu büyük enerji ile 6 yılda kendini amorti edecek. Bu üretim rakamı ise 6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelecek" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 8

Pakdemirli, bugüne kadar dev yatırımlarla, mega projelerle, iddialı projelerle ülkeye çok büyük kazanımlar sağladıklarını bildirerek, Ilısu Barajı'nın da bu önemli projelerden biri olduğunu kaydetti.

Ilısu Barajı'nın ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada 1. sırada yer aldığını, 10,6 milyar metreküp depolama hacmi ile Atatürk ve Keban Barajlarından sonra ülkenin 3. en büyük depolama hacmine sahip barajı olduğunu dile getiren Pakdemirli, bu büyük enerji üretiminin yanı sıra Ilısu Barajı'nda regüle edilen ve daha sonra inşa edilecek Cizre Barajı'na bırakılan sularla Nusaybin, Cizre, İdil, Silopi Ovalarında toplam 765 bin dekar alanın modern tekniklerle sulanacağını, yılda 1 milyar 168 milyon kilovatsaat enerji üretileceğini belirtti.

Pakdemirli, Cizre Barajı tamamlandığında, yıllık 1 milyar lira ilave gelir artışı sağlanmasının hedeflendiğini anlatarak, "İnanıyoruz ki; terör koridoruna dönüştürülmeye çalışılan hat, daha güvenli bir bölge seviyesine yükselerek, halkımızın hem sosyo-ekonomik, hem de güvenlik bakımdan refahı artırılmış olacaktır. Ilısu Barajı kapsamında yalnızca enerji üretimi değil, tarihi ve kültürel varlıkları korumak bakımından dünyaya örnek olacak nitelikte olağanüstü bir gayret, azami bir hassasiyet ortaya konuldu" ifadelerini kullandı.

Bilhassa Hasankeyf Yukarı Şehrin yeniden düzenlenerek, adeta bir açık hava müzesi haline getirildiğine değinen Pakdemirli, yepyeni bir şehir görünümüne kavuşan Hasankeyf'te toplam yerleşim alanının 6 kat, kamu binaları, yeşil alanlar ve sosyal donatıların alanının ise eskiye nazaran 10 kat arttığını aktardı.

"ILISU BARAJI'MIZIN YAPIM AŞAMASINDA ÇOK SAYIDA ŞEHİT VERDİK"

Ilısu Barajı'nın yapımında emeği olan, alın teri döken ve destekleyen herkese teşekkür eden Pakdemirli, "70 yıllık rüyanın sonunda gerçeğe dönüşen Ilısu Barajı'mızın yapım aşamasında çok sayıda şehit verdik. Şantiye işçisinden, güvenlik görevlisine kadar hayatını kaybeden insanlarımızı, burada, bu mübarek günde rahmetle anıyorum. Allah onlardan razı olsun." dedi.

Bakan Pakdemirli, mübarek Kadir Gecesi'nin hayırlara vesile olmasını temenni ederek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve aziz şehitleri rahmet ve saygıyla andığını, gençlerin bayramını en kalbi duygularla kutladığını sözlerine ekledi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Bakanlar Pakdemirli ve Dönmez ile diğer ilgililerin butona basmasıyla ilk türbin hizmete alındı.

Törene, DSİ Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, Mardin Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Fuat Atik, Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hulusi Şahin, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, AK Parti milletvekilleri, yüklenici firma yetkilileri ve kurumların temsilcileri katıldı.

ILISU BARAJI ENERJİ SANTRALİ

Dicle Nehri üzerine inşa edilen ve kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyük barajı konumundaki Ilısu Barajı’nın, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alıyor.

Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine sahip olan baraj bin 820 metre kret uzunluğunda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendi halkına silah çekenlere en güzel cevap bu eserdir - 9

Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali, her biri 200 MW gücünde 6 türbinden oluşuyor. İlk türbinin hizmete girmesiyle yıllık 687 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek ve ekonomiye ilave 355 milyon lira katkı sağlanacak.

Her ay bir türbinin daha hizmete alınmasıyla yıl sonuna kadar barajın tam kapasiteyle üretime geçmesi hedefleniyor.

Toplam kurulu gücü 1200 MW olan santral tam kapasite ile devreye girdiğinde, yılda ortalama 4 bin 120 GWh enerji üretimi gerçekleştirilecek. Böylece sadece enerji üretiminden ekonomiye yıllık 412 milyon dolar katkı sağlanacak.

Sayfa Yükleniyor...