Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımların önünün açılması için faizin düşürülmesi gerektiğini belirtti ve "Ne olursa olsun faiz oranlarını düşürmemiz lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Sanayi Odası Ödül Töreni'ne katıldı.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan'ın gündeminde ekonomik gelişmeler vardı.

"15 Temmuz ihaneti sonrası ülkemizde özellikle de ekonomimizde sahnelenmeye çalışılan oyunun eminim sizler de çok iyi farkındasınız. 1 dolarla satın aldıkları, 40 sene boyunca beyinlerini yıkadıkları eli kanlı canilerle gerçekleştiremedikleri darbeyi faiz, borsa ve döviz hareketleri üzerinden başarmaya çalışıyorlar" diyen Erdoğan, Türk Lirası kullanımı çağrısını yineledi.

Erdoğan, Kayseri'deki bazı alışveriş merkezlerinde hala dövizle kiralamaların yapıldığına değinerek, şunları kaydetti:

"Şimdi ismini de vereceğim, bir tanesini sordum, dedim 'Onun burada alışveriş merkezi vardı, o nasıl veriyor ' 'Dövizle' dediler. 'Mehmet Bey bir arasana' dedim. Az önce şimdi aradı, uçakta yakaladık. 'Böyle, böyle, sen hala bu olaylar oluyor dövizle veriyormuşsun.' dedim. İsmini de vereceğim Süleyman Bey, Çetinsaya dedi ki 'Mesajı aldım, emrinizdir, hemen TL'ye çeviriyorum.'

Şimdi o alışveriş merkezinde olan bütün esnaf kardeşlerim hemen bu işi TL'ye çevirsinler, aksi takdirde Vali Bey'e veya Belediye Başkanı'na durum bildirilsin, takipçisiyiz ama aynı şekilde diğer alışveriş merkezlerinin patronlarına da sesleniyorum, eğer vatanseversek, eğer milliyetperversek gelin bir defa şu dövizleri TL'ye çevirmek suretiyle, bak bu kiracıyı bir kaybedersen, bir giderse ondan sonra boş dükkana talim edersin.

Bu söylediğim benim bütün dövizle olan kiralama sistemlerinden bahsediyorum. Biz şimdi devlet olarak mesela ihalelerde bile istisnalar bir kenara TL olarak ihaleleri yapma noktasında hükümetimiz böyle bir planlama kararı aldı. Bu adımları böyle atacağız."

Erdoğan, Rusya, Çin ve İran'la görüşmeler yaparak yerel paralarla alışveriş yapmayı teklif ettiklerini kaydetti. 

Alacakları ürünü Rusya'dan ruble, Çin'den yuan ile bu ülkelerin de aynı şekilde Türkiye'den aldıkları ürünleri Türk lirası ile alacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adalet bu, diğerinde ise biz kur baskısıyla karşılıksız paraların basıldığı yere ne yapıyoruz, hizmet ediyoruz. Bu işi düzelteceğiz. Bir tuzak kuruldu, bu tuzağı bizim bozmamız lazım, geri çevirmemiz lazım. Onun için de tüm sanayici ve iş adamı kardeşlerim bu hassasiyet içerisinden şöyle önümüzdeki 2 yıl, 3 yıl, bu iş tam yoluna oturuna kadar bu kararlılığımızı gösterelim" diye konuştu.

"NE OLURSA OLSUN FAİZİ DÜŞÜRMEK GEREKİYOR"

Başbakan Binali Yıldırım, ilgili bakan ve bürokratların katılımıyla toplantısı yaptıklarını belirten Recep Tayyip Erdoğan, "Dedik ki; 'Ne olursa olsun faiz oranlarını bir defa düşürmek gerekiyor'. Faiz oranlarını düşürelim ki yatırımcının önünü kesme. Yatırımcı sıkışıyor, şu anda bakıyorsun 14, 15, 16, 17 puanla faizle yatırımcıya kredi veriyor. Böyle şey olur mu Bu ülke ayağa kalkar mı Kalkmaz, çökertirsiniz, bitirirsiniz. Eğer istihdam şu anda 11,7, 11.8 buralara gelmişse bunun sebebi ne İşsizliğin sebebi ne Yatırımlar artık duruyor, buraya doğru gidiyor. Biz bu yatırımı birden şöyle hareketlendirmemiz lazım. Onun için de girişimcinin, yatırımcının önünü açmamız lazım. Eğer parayı ucuza mal ederse, onun yatırım yapma imkanı artar" ifadelerini kullandı.

"Şu anda tulumbada su yok" diyen Erdoğan, "Tulumbaya su doldurmak lazım. Onu kim yapacak, elinde gücü bulunduranlar. KOBİ'lerle ilgili açıklama yaptı Sayın Başbakan. İşte bu bir KOBİ için o tulumbadaki sudur. Suyu koyarsan tulumba kuyudan suyu çekmeye başlar" şeklinde konuştu.

KOBİ'lerin, şirketlerin tulumbaya konulacak suya ihtiyacını olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama bu su daha orada çalışmadan kurursa buradan netice alamayız. Bunu halletmemiz lazım. Onun için de bakın biz faizde 4,6'ya kadar düşmüştük. Neyi patlattılar Gezi olaylarını patlattılar. Bir anda hemen 4,6'dan 10'lu rakamlara çıktık" dedi.

"SU UYUR FETOCULAR UYUMAZ"

Türkiye'nin tarihte yaşadığı en büyük ihanetlerden biri olan 15 Temmuz darbe girişimini milletin, devletine, seçilmiş hükümetine sahip çıkması sayesinde boşa çıkardığını belirten Erdoğan, bu ihanetin başarısız olmasının sebebinin, milletin, göğsünü kurşunlara, bombalara siper etmesi olduğunu kaydetti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"FETÖ'cü teröristler bu ülkeyi teslim alamadılarsa 'Rabbi yessir vela tuassir Rabbi temmim bi'l-hayr' diyerek ellerinde bayrak, yüreklerinde iman, dillerinde tekbirlerle yürüyen ak sakallı dedelerimiz, ak saçlı ninelerimiz sayesindedir. Üstad Sezai Karakoç diyor ya 'Geceye yenilmeyen her kişiye, ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneş vardır' diyor ya. İşte 15 Temmuz'da kapkaranlık başlayan o geceyi, aydınlık bir sabaha tebdil edenler, mübarek kanlarıyla meydanları, caddeleri, sokakları sulayan aziz şehitlerimizdir, gazilerimizdir. Bu günümüz ve geleceğimiz için ne o gece yaşanan ihaneti ne de bu milletin ortaya koyduğu destansı direnişi unutmamalıyız. Akif merhum diyor ya 'Geçmişten adam hisse kaparmış. Ne masal şey! Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi Tarihi 'tekerrür' diye tarif ediyorlar. Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi ' Evet. Hep birlikte o geceden ibret alarak kendimizin ve çocuklarımızın bir daha böyle acılar yaşamasına asla müsaade etmeyeceğiz."

Bu konuda toplumun her kesimine düşen görevler bulunduğunu anlatan Erdoğan, öncelikle Fetonun 40 yıl boyunca topluma nasıl bu kadar sirayet edebildiğini, bu kadar iyi örgütlenebildiğini kavramak gerektiğini söyledi.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yapıyı, milletimizin başına musallat eden temel neden, milli ve manevi değerlerine bağlı insanlara yönelik baskılardır. Ötekileştirme politikalarıdır. Biz bu anlayışı kökten değiştirmek, milletle devleti kucaklaştırmak için böyle adımlar attık. Artık terör örgütlerine karşı acımasız, vatandaşına karşı merhametli bir devlet var. Bugün artık hukuktan, adaletten ayrılmayan, insanı merkeze alan bir bakış açısı var. İnşallah bu anlayış her alanda kök saldıkça, devletin tüm kademelerine yerleştikçe şahıslardan kaynaklanan bazı eksikler de ortadan kalkacak. Bu örgütle mücadelenin kolay ve kısa vadeli olmadığını hepimiz çok iyi idrak etmeliyiz. Su uyur, Fetocular uyumaz."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Recep Tayyip Erdoğan
  • Ekonomi
  • Genel

Sayfa Yükleniyor...