Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesi için "Montrö sözleşmesi ile uzaktan yakından alakası yok" dedi. Gençlerin sorularını yanıtlayan Erdoğan 104 emekli amiralin bildirisi için de "Cumhurbaşkanı olarak kabul etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı , Kütüphane Söyleşileri kapsamında gençlerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'a ilk yöneltilen soru Kanal İstanbul ile ilgili oldu. Dev proje için "42-43 km uzunulğu olan kanal burası, bu kanalda Karadeniz’i Marmara’ya bağlıyoruz" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bununla birlikte de tabi Karadeniz’de ve Marmara tarafında gelen gemilerin oralarda bekleme beklememe bu süreçler hepsi bizim kudretimizde. Tabi bunun Montrö ile yakından ve uzaktan alakası da yok. Montrö, İstanbul Bogazı ile alakalı sözleşmeydi.

Dolayısıyla burada kendi bağımsızlığımızı kendi egemenliğimizi tamamen tesis ettiğimiz bir eser kazandırıyoruz. Şimdi Montrö ile yakından uzaktan alakası olmayan Kanal İstanbul ne yapacaktır? Çok daha huzurlu rahat olacaktır. Kanal İstanbulumuzu, İstanbulumuza kazandırdığımızda İstanbul çok çok büyük bir zenginliğe kavuşmuş olacak ve İstanbul Boğazı da çevrecilik açısından ciddi manada rahatlayacaktır."

BİLDİRİ TEPKİSİ

Gelen soru üzerine 104 emekli amiralin bildirisine de değinen Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olarak ordunun başkomutanıyım. 104 emekli olarak böyle bir açıklamayı nasıl yapıyorsunuz? Bu özgürlüğünüzle alakalı değil. Koordine olan, aynı düşünce kalıbı içinde böyle bir metnin ortaya konulmasını başkomutan, Cumhurbaşkanı olarak kabul etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"KADIN HAKLARINA SAYGI GETİRMEDİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a feshedilen İstanbul Sözleşmesi de soruldu. "İstanbul Sözleşmesi uygulaması itibariyle maalesef ne ülkemizde ne dünyada özellikle kadın haklarına saygıyı getirmedi" diyen Erdoğan, "Şu anda Avrupa Konseyi, AB ülkelerinden de 11 tanesi bundan çekilme arafesinde" dedi.

Erdoğan, "Kadına şiddeti bizim anayasamız reddediyor mu? Reddediyor, kabul etmiyor. Burada bizim üzerinde durmamız gereken, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddet ile ilgili yasa. Bu zaten var, biz burada öyle bir medeniyetin, öyle bir dinin mensubuyuz ki, bizim dinimizde kadına şiddet bir defa haramdır, eğer biz böyle bir sözleşmeye illa ihtiyacımız varsa, biz bu sözleşmenin daha adilini, daha güzelini, daha güçlüsünü kalkarız Ankara Sözleşmesi diye bir sözleşme hazırlarız, onunla beraber yola devam ederiz" diye konuştu.

İTALYA BAŞBAKANI'NA DİKTATÖR YANITI

Erdoğan geçen hafta kendisi için "diktatör" diyen İtalya Başbakanı Mario Draghi'ye de "İtalya Başbakanı'nın yapmış olduğu açıklama tam bir densizliktir, tam bir terbiyesizliktir" sözleriyle tepki gösterdi.

"SALGIN TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Pandemi döneminde işsizlik ve istihdam rakamlarına değinen Erdoğan, "İşsizlikte iyi bir noktaya geldik diyebilirim. O da şu, bu ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde özellikle de 13 civarında bir konumdayız işsizlikte. Bu son açıklanan rakamda aslında ciddi bir artış sayılamaz. Zaten 13 küsürdü şimdi biraz daha artmış oldu" dedi.

Covid salgını nedeniyle turizmde istihdam kaybı yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, "Turizmde çok çok iyi bir konumdaydık fakat bu Covid meselesi sebebiyle tabii turizmdeki düşüş ister istemez istihdamı da olumsuz etkiledi. En çok istihdamı yapan bizim iktidarımızdır, çok ciddi istihdam yaptık. Hem sağlıklı olanlar için hem engelli olanlar için ciddi istihdamlar yaptık. İş nereye geliyor garanti noktasında? Kalifikasyona geliyor. Kalifikasyon noktasında kendini ispatlıyorsa bir genç, iş bulur" değerlendirmesini yaptı.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...