Cumhuriyetin temeli bu binada atılmıştı...

Ulusal Kurtuluş Mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı Sivas Kongresi'nin yapıldığı tarihi Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, restore edilecek.

Cumhuriyetin temeli bu binada atılmıştı...

Sivas Müze Müdürü, Yüksek Sanat Tarihçisi Yusuf Altın, müzenin tadilat ve onarımı kapsamında rölöve, restorasyon, restitüsyon, statik, makine, tesisat gibi bütün yapısal problemleriyle ilgili 2009 yılında başlattıkları ihale sonucunda ilgili firma tarafından projelerin tamamlandığını söyledi.        

Projenin Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğüne sevk edildiğini ifade eden Altın, şu anda kurul kontrolörleri tarafından binada gerekli incelemenin yapıldığını bildirdi.  

Binadaki teşhir tanzim çalışmaları için de gerekli ihale çalışmalarına başladıklarını açıklayan Altın, 4 Eylül Sivas Kongresi kutlamaları sırasında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından binanın TBMM'ye devri konusunda bir görüşme yapıldığını hatırlattı.        

Bunun gereği olarak Sivas Valisi Ali Kolat'ın önderliğinde yazışmalara başlandığını, 17 Şubat 2010'da binanın TBMM'ye devri konusunda ön mutabakat sağlandığını bildiren Altın, ''Müzenin devir işlemlerinin başlatılması için gerekli talimatlar verilmiştir. Bunun gereği olarak Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından protokol çalışmaları devam etmekte olup müdürlüğümüz tarafından da bu konuların ivedilikli olarak takibatı sürdürülmektedir' diye konuştu.
       
MİLLİ MÜCADELE KARARGAHI OLARAK KULLANILDI    
   
Sivas Valisi Memduh Paşa tarafından 1892'de yaptırılan, Sivas Kongresi'nin 4-12 Eylülde burada toplanmasıyla tarihsel bir kimlik kazanan ve ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı tarihi bina, günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.        

Milli mücadele yıllarında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından ''Milli Mücadele Karargahı'' olarak kullanılan binada, o yıllara dair izler günümüze taşınıyor.        

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine ait izleri de bünyesinde barındırıyor.       

Milli mücadele döneminde Atatürk'ün ''Cumhuriyet'in temelini burada attık'' sözünü söylediği müzede, Atatürk'e ait çalışma ve dinlenme odası ile tarihi kongre salonu, kongrenin yapıldığı günlerdeki haliyle muhafaza ediliyor.




Sayfa Yükleniyor...