Daireler gittikçe küçülüyor

Stüdyo ve 1 1 bir dairelere hem oturma hem de yatırım amaçlı ilgi giderek artıyor.

Daireler gittikçe küçülüyor

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, bu dairelerin tercih edilmesinde yatırım tercihlerinin değişmesi kadar bireysel yaşama isteklerinin artmasının da etkili olduğunu söyledi.

Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de büyük şehirlerdeki ekonomik özgürlüklerini kazanan gençlerin yalnız yaşama istekleri ve evlilik yaş ortalamasının yükselmesine bağlı olarak hane başına düşen kişi sayısının azalmasının, 1+1 ve stüdyo tipi küçük dairelere talebi artırdığını ifade eden Durbakayım, diğer taraftan ısıtma-soğutma tasarrufu, temizlik kolaylığı gibi nedenlerden dolayı da küçük dairelerin tercih edildiğini belirtti.

Umut Durbakayım, ''Sonuç olarak satın alma gücünü optimum seviyede kullanmak isteyen tüketici, orta ve uzun vadede altından kalkamayacak bir borç yükünün altına girmektense katlanılabilir fiyatlı küçük daire sahibi olmayı tercih ediyor'' dedi.

1998 yılında kısa dönem işletme programı almak ve eğitimini devam ettirmek için Amerika'ya gittiğini ve oradaki daire tiplerini yakından inceleme fırsatı bulduğunu anlatan Durbakayım, şunları kaydetti:

''Nüfus yoğunluğu belli bir alana sıkışmış metropollerdeki insanlar küçük dairelerin her metrekaresini kullanarak yaşamayı öğrenmişti. İstanbul'a döndüğümde benzeri daire tiplerinin yapılıp yapılmayacağı konusunda kararsızdım. Ancak 2005 yılına kadar geçen süre içinde çığ gibi büyüyen konut talebi ve insanların Amerika'da olduğu gibi minimum metrekareden maksimum fayda sağlayan benzer hayat tarzını benimseyebileceğini gördüm. Gerçi bu zamana kadar İstanbul'da 1 1 daire yapılıyordu, fakat büyük çaplı projelerdeki ağırlığı fazla değildi. Projelerde sadece çeşit olsun diye az sayıda 1 1 tipi daireler vardı. 2004 yılında Uphill Court Ataşehir projesini hayata geçirirken, mevcut şartları da göz önünde bulundurarak 1 1 tipi daire sayısını artırdık. Daha sonra yaptığımız her projede ilk satılan ve en çok talep gören daire tipinin 1 1 olduğunu gördük. En son projemiz olan Uptwins Deluxe Residence projesini tamamen küçük dairelerden oluşturduk.''

''YATIRIM AMAÇLI DAİRE ALMAK İSTEYENLERİN DE İLGİ ODAĞI''
2005 yılından sonra yapılan hemen hemen tüm projelerde küçük daire kavramının ağırlık kazandığını söyleyen Durbakayım, ''Gerçekleştirilen projelerdeki 1 1 tipi daire oranı yüzde 50'lere kadar çıktı. Hatta şehir dışındaki sanayi bölgelerinin yakınlarında yapılan 1 1 tipi ve stüdyo daireler, oralarda çalışan bekar veya genç çiftlerin akınına uğradı'' dedi.

Durbakayım, tüm bu etkenler birleştiğinde stüdyo ve 1 1 tipi dairelerin daha küçük alanlarından dolayı fiyat olarak daha kolay erişilebilir olduğunu, kiralık olarak da ilgi gördüğünden, yatırım amaçlı olarak daire almak isteyenlerin de ilgi odağı durumunda bulunduğunu söyledi.

''DAİRELER GİDEREK KÜÇÜLÜYOR''
Umut Durbakayım, ''Dolayısıyla söz konusu daireler bekar, yalnız yaşayan çalışanlar tarafından olduğu kadar, son zamanlarda giderek yaygın bir şekilde yeni evli çiftler tarafından da tercih edilirken, yine bu hedef kitleye kiralama potansiyeli düşünülerek yatırım amaçlı olarak da talep görüyor'' dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin de dairelerin giderek küçüldüğünü ortaya koyduğuna işaret eden Durbakayım, 2007 ile 2009 yılları arasındaki ilk altı aylık karşılaştırmaların, daire büyüklüklerinin (daire başına düşen sosyal alanla birlikte) yaklaşık 13 metrekare azaldığını gösterdiğini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...