Danıştay'dan ''emekli ikramiyesi'' kararı

Anayasa Mahkemesi'nin, memurluktan emekli olanlara, 30 hizmet yılından sonraki hizmet süreleri için de emekli ikramiyesi verilmesini sağlayan kararı, mahkeme kararından önce emekli olanlar için de geçerli olacak.

Danıştay'dan ''emekli ikramiyesi'' kararı

Danıştay 11. Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin memurluktan emekli olanlara, 30 hizmet yılından sonraki hizmet süreleri için de emekli ikramiyesi verilmesini sağlayan kararının, Yüksek Mahkeme kararından önce emekli olanlar için de geçerli olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi'nin, Emekli Sandığı Kanunu'nun, "emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağına" ilişkin hükmünün iptaline ilişkin kararının gerekçesi, 7 Ocak 2015'te Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yüksek Mahkemenin bu kararının ardından 7 Ocak 2015'ten önce emekli olanlar için de bu kararın uygulanıp uygulanmayacağı konusu gündeme geldi.

BİR EMEKLİ DAVA AÇTI

Bir vatandaş, memuriyetteki 38 yıl 5 ay hizmetinin ardından emekliye ayrıldı. Emekli, bu karar üzerine SGK'dan, 38 yıl 5 aylık hizmetinin 8 yıl 5 aylık kısmı için de emekli ikramiyesi ödenmesini istedi.

Talebin reddine ilişkin SGK işleminin iptali istemiyle açılan dava, Ankara 12. İdare Mahkemesinde görüldü. İdare Mahkemesi, emeklinin geçmişte talep edemediği hakkı talep edebileceği gerekçesiyle dava konusu SGK işlemini iptal etti ve emekliye, 30 yıldan fazla hizmet süresi için hesaplanacak emekli ikramiyesi tutarının ödenmesine karar verdi.

Ankara 12. İdare Mahkemesinin bu kararı SGK tarafından temyiz edildi.

DANIŞTAY, İDARE MAHKEMESİ KARARINI ONADI

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 11. Dairesi, idari mahkemesinin kararını oy birliğiyle onadı.

Dairenin kararında, Anayasa'nın 153. maddesinde yer alan, Anayasa Mahkemesince verilen iptal kararlarının geriye yürümeyeceği kuralının, "iptal edilen hükümlere göre kazanılmış, doğumu anında hukuka uygun olarak tamamlanmış ve böylece kişiye özgü, lehe sonuçlar doğurmuş, daha sonra mevzuat değişikliği veya işlemin geri alınması gibi nedenlere rağmen, hukuk düzenince korunması gereken haklara yönelik olduğu" vurgulandı.

Kararda, şu tespitler yapıldı:

"Anayasa'ya aykırı bulunarak iptal edilmiş bir düzenlemeyle ilgili uyuşmazlıkların, Anayasaya aykırılığı saptanmış hükümler dikkate alınarak çözümlenmeleri, Anayasa'nın üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil edecektir. Bu bağlamda, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiyesi ödenmesine engel olan yasal düzenlemenin, Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi nedeniyle oluşan yeni hukuki duruma göre, davacıya 30 yılın üzerinde bulunan hizmet süresi için emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiği açıktır. İdare Mahkemesi kararında sonucu itibarıyla hukuka aykırılık bulunmamaktadır."

Danıştay 11. Dairesinin oy birliğiyle aldığı bu kararla, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından önce emekliye ayrılanların, 30 yıldan fazlaya ilişkin ikramiyelerini almalarına olanak sağlanıyor.

Ancak, SGK'nın Danıştay'ın bu kararına karşı karar düzeltme isteminde bulunma hakkı var.

Karar düzeltme istemi de reddedilirse, Anayasa Mahkemesi kararından önce emekli olanlara fazla çalışma süreleri için emekli ikramiyeleri ödenebilecek.

Sayfa Yükleniyor...