Daralma tahminine ikinci rötuş

Ekonomi yetkililerine göre, bu yıl daralmanın yüzde 4.6-5 aralığına revize edilmesi bekleniyor.

Daralma tahminine ikinci rötuş

Hükümet daralma tahmininde ikinci revizyona hazırlanıyor.

Reuters'a bilgi veren üst düzey ekonomi yetkilileri, üzerinde halen çalışmaları süren Orta Vadeli Program'da (OVP) başta büyüme olmak üzere buna bağlı diğer makro ekonomik büyüklüklerin yeniden belirleneceğini, son gelişmelerin ekonomideki daralmanın yüzde 3.6'nın üzerinde olduğunu gösterdiğini söylediler.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ise dün NTV'ye yaptığı açıklamada, orta vadeli ekonomik programda bu rakamdan (yüzde -3.6) daha olumsuz bir büyümeyle karşı karşıya kalınabileceğini belirterek, "Bir miktar daha olumsuz büyüme rakamı çıkabilir ona hazır olmamız gerekiyor" demişti.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, şu anda daralmanın yüzde 4.6 olarak tahmin edildiğini, ancak bunun yüzde 5'e kadar çıkabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Son dönemde artışa geçen ve varili yaklaşık 69 dolardan işlem gören petrol fiyatlarındaki oynamanın ekonomi üzerinde etkileri olacak. Mevcut veriler ışığında yapılan projeksiyona göre, bu yıl daralma yüzde 4.6-5 aralığında öngörülüyor. Ancak özellikle petrol fiyatlarında bir artış olursa bunun etkileri mutlaka görülecektir. Bu çerçevede daralma daha da yukarıda olabilir."

Uluslararası Para Fonu (IMF) ise Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5.1 daralacağını öngörmüştü. Hükümet bu yıl için yüzde 4 büyüme tahminini yüzde 3.6 küçülmeye revize etmişti.

Sayfa Yükleniyor...