Davos Zirvesi başladı

Dünya Ekonomik Forumu bugün İsviçre'nin Davos kasabasında başladı. Aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu 40 devlet ve hükümet başkanının katıldığı forum, dünyanın önde gelen iş çevrelerini de bir araya getiriyor. Türkiye 6 yıl sonra Başbakan seviyesinde Davos'ta temsil ediliyor.

Davos Zirvesi başladı

Devlet ve hükümet başkanları, iş dünyasının liderleri, sivil toplum kuruluşları ve önde gelen kurumların yöneticileri Davos'ta bir araya geliyor.

Davos toplantılarının bu yılki konusu "Yeni küresel şartlar."

Toplantılarda, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş, Çin'deki ekonomik yavaşlama, Paris saldırıları, siber güvenlik, Ebola ve Avrupa'daki ekonomik durum tartışılacak.

Ortadoğu ve Ukrayna'daki çatışmalar da Davos'ta konuşulacak konular arasında.

Davos'a 40'tan fazla ülkeden devlet ya da hükümet başkanı gitti.

Davos Zirvesi başladı - 1

TÜRKİYE ZİRVEYE 6 YIL SONRA BAŞBAKAN DÜZEYİNDE KATILIYOR

Türkiye ise "one minute" krizinden 6 yıl sonra Davos Zirvesi'ne Başbakan düzeyinde katılıyor.

Davos'ta Davutoğlu'na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Ukrayna Başkanı Petro Poroşenko da Davos'taki katılımcılar arasında yer alıyor.

100 ülkeden 2 bin 500'den fazla katılımcının yer alacağı Davos toplantıları 24 Ocak'ta sona erecek.

Davos Zirvesi başladı - 2 2009 yılında Başbakan olan Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nu "Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos'a gelmem. Siz konuşturmuyorsunuz. 25 dakika konuştu, 12 dakika konuştum. Olmaz” diyerek terk etmişti. (Sağda/Eski İsrail Cumhurbaşkanı Peres)

İŞ DÜNYASI DAVOS'A ÇIKARMA YAPACAK

B20 Türkiye Yürütme Kurulu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle Davos Zirvesi'ne katılacak.

B20 Türkiye Görev Güçleri başkanlıklarını yürüten Güler Sabancı, Ferit Şahenk, Hüsnü Özyeğin ve Ali Koç da Hisarcıklıoğlu ile birlikte Davos'ta B20 Türkiye dönem başkanlığını anlatacak.

Davos Zirvesi başladı - 3 Türkiye, 2009'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde "Davos benim için bitmiştir" diyerek terk ettiği zirveden bu yana ilk kez Başbakan düzeyinde temsil edilecek.

İKİ BÜYÜK ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ

Söz konusu zirvede, B20 Türkiye ve TOBB iki organizasyona ev sahipliği yapacak.

B20 ve World Economic Forum tarafından, 22 Ocak'ta düzenlenecek "G20 Gündeminin Geliştirilmesi" başlıklı oturumun açılışı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yapılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise oturumun kapanış konuşmasını gerçekleştirecek. Oturumda, Türkiye dönem başkanlığının 2015 yılı öncelikleri ve gündemi ile B20 Türkiye'nin çalışmaları ele alınacak.

Davos Zirvesi başladı - 4 Coca-Cola'nın Türk CEO'su Muhtar Kent

COCA COLA CEO’SU MUHTAR KENT’E BÜYÜK GÖREV

B20 Türkiye kapsamında ilk defa G20 ülkelerinden en etkili ve güçlü işadamlarının katılımıyla "Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi" oluşturuldu.

Başkanlığına, Coca Cola üst düzey yöneticisi Muhtar Kent'in seçildiği konsey, B20 Görev Güçleri'nin yıl içinde oluşturacakları önerileri ilk elden G20 hükümetlerine sunacak ve uygulamaya geçirilmelerini sağlayacak.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Paris'te düzenlenen terör saldırıları sonrasında alınan güvenlik önlemleri artırıldı. İsviçreli yetkililer, Davos'ta 4 bin 500 askerin Dünya Ekonomik Forumu'nda görev almasına izin vermişti. Bu askerlerin 3 bininin güvenliği sağlamak için görevlendirildiği duyuruldu.

Polis helikopterleri Davos üzerinde uçarken, emniyet güçleri Davos'a giden yollardaki arama noktalarında sıkı kontroller yapıyor. Davos'a 50 kilometre kala başlayan kontroller her 20 kilometrede bir tekrarlanıyor.

Davos Zirvesi başladı - 5 Toplantıların yapıldığı kasabadaki yüksek binaların çatılarına gözetleme kameraları ve keskin nişancılar yerleştirildi.

Basın mensupları için akreditasyon noktasında sıkı denetimler yapılıyor. Davos'ta toplantı alanında yer alan otellere giriş için de ayrıca akreditasyon yapmak gerekiyor.

Davos toplantılarına yoğun ilgi dolayısıyla kasabada ve çevresinde bulunan tüm otellerin dolu olduğu belirtiliyor.

Davos Zirvesi başladı - 6

YENİ UYGULAMA

Foruma katılacak devlet ve hükümet başkanları ile iş adamlarının bu yıl ilk defa yapılacak bir uygulama çerçevesinde, özel uçaklarıyla Zürih yakınlarındaki askeri havalananına inebilecekleri bildirildi.

Özel uçaklarla askeri havaalanına gelenler, buradan helikopterle Davos'a geçecek. Davos'taki foruma katılan devlet ve hükümet başkanları ile iş adamlarını taşıyan özel uçaklar daha önce Zürih havalananına iniş yapıyordu.

Sayfa Yükleniyor...