Davutoğlu kamuda şeffaflık paketini açıkladı

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı "Kamuda Şeffaflık" paketine göre, bundan böyle mal bildirimleri siyasi parti il başkanları ve grup başkanvekilleri için de zorunlu olacak. Yolsuzluk ihbarında bulunan memura da ödül verilecek.

Davutoğlu kamuda şeffaflık paketini açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kamu Yönetiminde Şeffaflık" paketini açıkladı. 

Açıklanan pakette; seçim sürecinde siyasi partilere yapılan yardımlara sınır getirilmesi, yolsuzluk ihbarında bulunan memura ödül verilmesi gibi tedbirler var.

Bundan böyle mal bildirim süresi de 5 yıldan 2 yıla indirilecek.

Ayrıca, mal bildirimi; siyasi partilerin grup başkanvekilleri, genel merkez yöneticileri, il başkanları ve ilçe başkanları ile ulusal, bölgesel veya yerel nitelikte yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarının yetkililerini de kapsayacak şekilde genişletilecek.  

Düzenlemeye göre, yapılacak imar değişiklikleri de şeffaf olacak ve kamuoyu ile paylaşılacak.

Davutoğlu ilk aşamada alınacak tedbirleri şöyle açıkladı: 

Siyasi partilerin seçim kampanyalarının şeffaflaştırılması için kanunda değişiklikler yapılacak.

Milletvekili ve belediye başkan adaylarına yapılacak nakdi yardımlar kendi adlarına açılmış olan seçim hesaplarına yatırılacak ve son derece şeffaf olacak.

PARA YARDIMINA SINIR

Adaylara ve siyasi partilere yapılacak ayni ve nakdi yardımlara bazı sınırlar getirilebilecek. Siyasi partilere yapılan bağış miktarı elektronik ortamda ilan edilecek.

Seçim hesaplarıyla ilgili denetim yapılacak. Siyasi partiler mali kaynaklarını seçimlerden önce kamuoyuna ilan edecek. 

Seçim sonuçları ilan edildikten sonra kullandığı kaynak ve bilanço ilan edecek. 

MAL BİLDİRİMİ GENİŞLETİLECEK

Mal bildiriminde bulunacak kesimler genişletilecek. Sadece siyaset kurumunun değil. Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri, genel merkez yöneticileri, il başkanları ve ilçe başkanları ile ulusal, bölgesel veya yerel nitelikte yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarının yetkilileri için de mal bildirimi zorunluluğu getirilecek.

Yüksek mahkeme başkan ve üyeleri ile daire başkanları mal bildiriminde bulunacak. Mal bildirimlerinin yenilenme süresi 5 yıldan 2 yıla indirilecek. Aradaki yenileme süreci kaldırılacak.

Üst yöneticilerin mal bildirimlerine Etik Kurul tarafından karşılaştırma yapılacak. Mal bildirimleri şeffaf olacak. 

İhbarda bulunulan kamu görevlilerinin geçici ya da sürekli olarak başka birimlerde görevlendirilmesi, 3 ay izinli sayılması sağlanacak.

İhbarda bulunan kamu görevlilerine, ihbar konusu olayla ilgisi bulunan amiri tarafından sicil raporu düzenlenmesi ve performans değerlendirmesi yapılması engellenecektir. İhbarın asılsız çıkmaması koşuluyla ihbarda bulunan kamu görevlilerine ödül verilebilecektir. Ama haksız isnat ve iftirada bulunduğu tespit edilmesi söz konusu olursa mevzuatta bu kişilerle ilgili ciddi müeyyideler uygulanacaktır.

İMAR PLANLARINDA SAYDAMLIK

İmar planlarının yapım sürecini daha saydam ve hesap verebilir hale getireceğiz. İmar uygulamalarının daha adil ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacağız. Çünkü imar uygulamalarındaki her gecikme faklı mağduriyetlere ya da farklı haksız kazançlara sebebiyet verebiliyor. İmar planı değişikliği sonucunda oluşan değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacağız.

Herhangi bir yerde tarihi dokuya, silüete, doğal çevreye zarar verebilecek bir imar değişikliğine izin verilmeyecek.

İmar mevzuatı ile ilgili yasa tasarısına son şeklini vererek en kısa zamanda TBMM'ye sevk edeceğiz. Ancak şu hususu özellikle vurgulamak istiyorum: Yeni getirdiğimiz değer artış payı uygulaması, bugünden itibaren geçerli olacak. Kamu değer artış payı ile ilgili düzenlemeler şu andan itibaren geçerli.'"

Sayfa Yükleniyor...