DB: Ekonomilerin çoğu derin bir çöküşte

Dünya Bankası, küresel ekonomide görünümün alışılmamış ölçüde belirsiz olmaya devam ettiğini açıkladı.

Dünya Bankası, dünyanın bazı bölgelerinde ortaya çıkan iyileşme belirtilerine rağmen küresel ekonomide görünümün "alışılmamış ölçüde belirsiz" olmaya devam ettiğini açıkladı ve pek çok ülke için 2009 büyüme tahminlerini düşürdü.

Küresel için Mart ayında öngördüğü yüzde 1.7 daralmayı daha sonra yüzde 2.9 daralmaya revize eden Dünya Bankası, bugün yaptığı açıklamada, ülkelere yönelik tahminlerini açıkladı.

Banka aynı zamanda tüm hükümetlere, dünya ekonomisi düzelme yoluna girdiğinde, halen benimsenen genişlemeci parasal ve mali politikaları tersine çevirmek için bir çıkış stratejisi hazırlama konusunda "temkinli" olmalarını öğütledi.

Dünya Bankası, Seul'de düzenlenen bir uluslararası konferans sırasında açıkladığı Küresel Kalkınma Raporu'nda şimdiye kadar benzeri görülmemiş olan genişleme politikasının, ekonomik toparlanmadan sonra da sürdürülmesi halinde bunun, gelecekte uygulanacak politikalar üzerinde çok ciddi olumsuz sonuçlar yaratabileceğini bildirdi.

Banka ABD, Japonya, ve Euro bölgesi için 2009 ve 2010 GSYİH tahminlerini düşürürken, Brezilya ve Rusya'nın 2009 tahminini düşürdü ancak Hindistan'ın tahminini yükseltti.

TÜRKİYE YÜZDE 5.5 KÜÇÜLECEK
Dünya Bankası, ABD ekonomisinin 2009'da yüzde 3 daralacağını, 2010'da yüzde 1.8 büyüyeceğini öngördü. Banka Çin ekonomisinin ise bu yıl yüzde 7.2, gelecek yıl yüzde 7.7 büyüyeceğini tahmin etti.

Banka, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5.5  küçüleceğini, ancak gelecek yıl yüzde 1.5, 2011 yılında ise yüzde 3 büyüyeceğini  tahmin etti.

Sayfa Yükleniyor...