'Defterlerim kayboldu' dedi, Maliye'de çıktı

İstanbul'daki son sel felaketinin ardından ''defterlerim selde kayboldu'' diye mahkemeden karar çıkartan büyük bir şirketin defterleri Maliye'de bulundu.

Maliye Bakanlığı, mülklerinin üzerine baz istasyonu kurduranlar için vergi takibatına geçme kararı aldı.

Maliye Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İstanbul'da Eylül ayı başında meydana gelen ve çok sayıda can ve mal kaybına yol açan sel felaketi, bazı suistimallere de neden oldu.

Felaketin hemen ardından vergi borçluları için 1 aylık bir ödeme kolaylığını uygulamaya koyan Maliye Bakanlığı, bu süreyi bir süre daha uzatmayı planlarken, bakanlığa ulaşan bir mahkeme kararı, yetkilileri de şaşkına çevirdi.

Üst düzey bir Maliye yetkilisi, sel felaketinden sonra yaşanan bu olayı şöyle anlattı:

''Sel felaketiyle ilgili mükelleflere tanıdığımız kolaylığı uzatmayı düşünürken, mahkemeden bir karar geldi. İstanbul'da faaliyet gösteren ve Türkiye'nin ilk 700 şirketi arasında yer alan bir firma, mahkemeden 'Selde bütün defterlerim kayboldu' diye karar çıkartmış. Mahkemenin bu kararı da bize gönderilmiş. Söz konusu şirket, mahkemeye sadece bu yıl değil, geçmiş yıllara ilişkin defterlerin de selde kaybolduğunu beyan etmiş. Mahkeme de bu beyana göre 'defterler selde kayboldu' şeklinde karar vermiş.

Ancak o defterler bizde. Çünkü bu şirket, daha önce vergi incelemesine alınmış ve o çerçevede defterleri de selden önce alınmış. Yani selde kaybolduğu ileri sürülen defterler Maliyede. Biz de, bu durumla ilgili Savcılığa başvuruda bulunduk. Bu olay son derece ciddi bir suç. Hapis cezası bile gerektirebilecek bir suç.''

Bu arada Maliye Bakanlığı, Türkiye'deki bütün baz istasyonları için vergi takibatına geçme kararı aldı.

Baz istasyonları için mülk sahiplerine, yılda 8 bin ile 50 bin dolar arasında ödeme yapıldığı duyumları üzerine harekete geçen Bakanlık, Gelir İdaresi Başkanlığına, ''Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK), Türkiye'de nerede, kaç baz istasyonu bulunduğunu öğrenin'' talimatını verdi.

Bakanlık, Gelir İdaresi Başkanlığının, BTK'dan gelecek bilgilerin ardından da, ev, arsa ya da arazisine baz istasyonu kurduran kişi ve kuruluşlar ile apartman yönetimlerinin buradan elde ettikleri gelirleri beyan edip etmediklerinin tespit edilmesini istedi.

Sayfa Yükleniyor...