DenizBank'tan satış açıklaması

Yaklaşık bir yıldır devam eden DenizBank'ın satış sürecinin yılın ikinci çeyreğinde tamamlanmasının beklendiği bildirildi. DenizBank'ın satışıyla ilgili görüşmelerin sona erdiğini bildiren Genel Müdür Hakan Ateş, bundan sonraki sürecin düzenleyicilerde olduğunu söyledi.

DenizBank'tan satış açıklaması

Sberbank ve Emirates NBD, DenizBank hisselerinin yüzde 99,85'inin devrinde, toplam bedel konusunda DenizBank'ın 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla sahip olduğu 15,51 milyar TL'lik konsolide özkaynak büyüklüğüne istinaden 15,48 milyar TL bedel üzerinden anlaştı.

Sberbank ve Emirates NBD tarafından yapılan ve DenizBank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) paylaşılan açıklamayla anlaşmanın tamamlandığı duyuruldu.

Söz konusu açıklamada şunlar kaydedildi:

"İlgide kayıtlı açıklamalarımız ile Emirates NBD Bank PJSC (Emirates NBD) ve Sberbank of Russia'nın, Sberbank'ın, sahibi olduğu DenizBank'ın hisselerinin yüzde 99,85'inin Emirates NBD'ye satışı konusunda bir sözleşme imzaladıkları duyurulmuştu. 

2 Nisan 2019 tarihinde, Sberbank ve Emirates NBD bir "Yenilenen Sözleşme" imzalamış ve Denizbank hisselerinin yüzde 99,85'inin toplam bedeli konusunda Denizbank'ın 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla sahip olduğu 15,51 milyar TL'lik konsolide özkaynak büyüklüğüne istinaden 15,48 milyar TL bedel üzerinden yeniden düzenlenen hükümler çerçevesinde anlaşmışlardır.

Devir işleminin düzenleyici kuruluşların onayına tabi olmak koşuluyla 2019 yılının ikinci çeyreğinin sonunda tamamlanması beklenmektedir."

YÜZDE 0.08'İ HALKA AÇIK

Türkiye Bankalar Birliği'nin eylül sonu verilerinde aktiflerine göre Türkiye'nin 9'uncu büyük bankası, 6'ıncı büyük özel bankası olan DenizBank, halka açık bir şirket olsa da borsada fiili işlem gören payların sermayesine oranı yüzde 0.1'den düşük seviyede bulunuyor.

VİDEO: İŞ DÜNYASINDAN SEÇİM SONUCU YORUMLARI

"BİZİM EKİM SONUNDA 14,6 MİLYAR LİRA OLARAK DEĞERLENEN SATIŞ FİYATI ŞU ANDA 15,5 MİLYAR LİRA OLDU"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankanın Emirates NBD'ye satışına ilişkin şunları söyledi;

"DenizBank satışının ne zaman tamamlanacağı regülatörlerin onay sürecine bağlı. Alıcı ile satıcı görüşmeleri sona erdi. Bizim ekim sonunda 14,6 milyar lira olarak değerlenen satış fiyatı şu anda 15,5 milyar lira oldu."

Ateş, DenizBank'ın satışının Türkiye için önemli bir sermaye hareketi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"DenizBank olarak biz her durumda yolumuza aynen devam edeceğiz. Günün sonunda sermaye piyasalarına daha kolay erişim ve oradan kaynakların cezbedilmesi konusunda bizi destekleyecektir. Bu da ülkeye yatırım ve finansman olarak geri dönecektir şimdiye kadar olduğu gibi. Banka bugüne kadar 4 kere el değişti ama hiç temettü ödemedi. Türkiye'deki bütün kaynak Türkiye'de kaldı" değerlendirmelerini yaptı. 

"SERMAYE PİYASALARINDA OLMAK DEZAVANTAJ DEĞIL AVANTAJDIR"

Hakan Ateş, "Sermaye enjeksiyonu söz konusu mu?" sorusu karşısında, şunları söyledi:

"Tabii olabilir. Bu hissedar meselesi. Yönetim kurulunda alınmış bir karar olmadan ben size 'olur ya da olmaz' diyemem ama gereği neyse hissedarlar yapar. Biz karlı büyüyen vasıflı bir varlığız. Yönetimde kimin olduğu da önemli değil, kurumuz biz. İleriye doğru baktığımızda, 22 yılda, bankayı kurduğum 1997'den bu yana ortak aklımızda her şeyi başardık. Buradan ileriye de başarılı geçmişimiz geleceğimizin teminatıdır diyebiliriz. Bundan hareketle karlı büyüyecek bir yapınız varsa, siz de kaynak koyduğunuzda bunu fazlasıyla geri alabileceğinizi düşünüyor ve inanıyorsanız, tabii ki yaparsınız. O hissedarın bileceği bir iş ama ne kadar güçlü sermayeyle girerseniz kaldıracınızı o kadar iyi kullanırsınız. Bu da çevrenize o kadar pozitif etkiniz olacağı anlamına gelir."

"Borsadan çıkma veya halka açıklık oranını artırma gibi bir plan var mı?" sorusunu da Ateş, şöyle yanıtladı:

"Bu konular için hiç daha... Daha regülatör onayı olacak da, hissedar devir değiştirmesi onaylanacak da... Yeni hissedarın onaylanması halinde Emirates NBD'nin üst kurullarının vereceği karar. Bizim yönlendirmelerimiz tabii ki olacak. Ben zannetmiyorum... Sermaye piyasalarında olmak dezavantaj değil avantajdır. Biz zaten bankalar olarak sermaye piyasalarında olsak da olmasak da her 3 ayda bir bütün finansallarımızı açıklamakla yükümlüyüz. Zaten saydamlık ve hesap verebilirlik bizim en önemli vasıflarımız. Güven ortamını başka türlü sağlayamayız. Bankalar da güven müessesesidir. Sermaye piyasalarına tabi olmak bizim için ekstra zorluk değil, avantajdır. Onun için ileride değerlendirilecektir."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • banka
  • Ekonomi
  • denizbank
  • Şirketler

Sayfa Yükleniyor...