Deprem tahminleri yarı yarıya doğru

Birinci derece deprem bölgesinde olan Marmara Ereğlisi'ne inşa edilen erken uyarı sistemi Ocak ayında faaliyete geçecek.

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday, Marmara bölgesinde deprem erken uyarı sisteminin kurulmasıyla ilgili çalışmaları DOHAD'ın desteklediğini belirterek, ''Deprem erken uyarı sistemi 9 yıldır süren bir proje. Tahminlerde yüzde 50'nin üzerinde doğruluk payı var'' dedi.
       
Agalday, deprem erken uyarı sistemiyle ilgili İstanbul'da Tuzla, Bakırköy ve Sinanoba, Tekirdağ'da Marmaraereğlisi ve Yeniçiftlik, Bursa'da Nilüfer, Yalova'da Çınarcık belediyeleriyle çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.
       
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ başkanlığında çalışmaların devam ettiğini belirten Agalday, Üstündağ'ın geliştirdiği duyargalar sayesinde çok parametreli deprem öncesi sıra dışı doğa olaylarını izleme istasyonu kurduklarını söyledi.
       
Doğal gerilim, kayaç gerginliği ve manyetik alandaki değişiklikleri takip etmeye çalıştıklarını bildiren Agalday, parametreleri ölçerek yer yarılmalarını
gözlemlediklerini ifade etti.
        
Agalday, şöyle konuştu:
        
''Deprem erken uyarı sistemi 9 yıldır süren bir proje. Tahminlerde yüzde 50'nin üzerinde doğruluk payı var. Tahminlerimiz depremin büyüklüğüne göre değişmektedir. Örneğin 7 şiddetindeki bir depremin belirtileri 1 ay öncesinden başlamaktadır. Ancak 5 büyüklüğündeki bir depremin belirtileri ancak 1 hafta önceden başlıyor. Merkezdeki veriler 24 saat takip altına alınıyor. Toplanan verilerden şüphelenilirse İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu başkanlığında deprem riskine karar veriliyor.''
        
MARMARA EREĞLİSİ'NDE SİSTEMİN KURULUM ÇALIŞMALARI
Marmara Ereğlisi Belediye Başkan Yardımcısı ve deprem erken uyarı sistemi proje sorumlusu Necmi Yaşar, ''Deprem riskine karşı erken uyarı sisteminin kurulacağı binanın toprak altı betonarme çalışması tamamlandı'' dedi.
        
Yaşar, bir süre önce belediyeyi ziyaret eden Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'nun kendilerine deprem erken uyarı sistemiyle ilgili bilgi vermesi üzerine, bu sistemi birinci derece deprem bölgesinde olan beldelerinde kurmaya karar verdiklerini söyledi.
        
Bunun üzerine belediye meclisinde alınan kararın ardından sistemin kurulum çalışmalarına başladıklarını kaydeden Yaşar, sistemin Doç. Dr. Gündoğdu ve DOHAD Başkanı Fuat Agalday'ın destekleriyle faaliyete geçeceğini belirtti. Yaşar, sistem sayesinde yer hareketlerinden depremin önceden tahmin edilmesinin mümkün olabileceğini bildirdi.
        
Beldedeki deprem hareketi verilerinin İstanbul Bakırköy'deki DOHAD'da toplanacağını ifade eden Yaşar, ''Deprem erken uyarı sisteminin kurulacağı binanın toprak altı betonarme çalışması tamamlandı. Sistem 15 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek olmasına rağmen işlevi çok büyük'' dedi.
        
Marmara Denizi sahil şeridi boyunca 20 kilometre aralıklarla bu sistemin kurulması gerektiğini bildiren Yaşar, ''Deprem erken uyarı sistemi bize 30 bin TL'ye mal olacak. Küçük belediyeler için bu büyük bir meblağ. Dolayısıyla bu sistemin kurulumunu devletin desteklemesi gerektiğini düşünüyorum. Sonuç itibariyle giderler kurulumla bitmiyor. Bittikten sonra takibini de belediye olarak biz sağlayacağız ve denetim için personel görevlendirmesi yapacağız'' diye konuştu.   
    
OCAK AYINDA FAALİYETE GEÇECEK
Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan ise deprem erken uyarı sisteminin inşaat halindeki binanın duvarlarının örülmesinin ardından kurulacağını söyledi.
         
Birinci derece deprem bölgesinde olmasından dolayı bu sistemi önemsediklerini belirten Uyan, ''Belediyemizin imkanları kısıtlı olmasına rağmen böyle bir sistemi beldemize kazandırmak istiyoruz. Bizden sonra deprem bölgesindeki birçok belediyenin de bu sistemi kuracağını düşünüyoruz. İnşaat  çalışması bitmek üzere olan deprem erken uyarı sistemini ocak ayında faaliyete geçirmek için hızla çalışıyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...