Deprem ve tsunami Toyota'nın kârını vurdu

Deprem ve tsunami felaketinin etkisiyle Toyota'nın kârı dördüncü çeyrekte yüzde 77 düşüşle 314 milyon dolara geriledi.

Deprem ve tsunami Toyota'nın kârını vurdu

Japon otomobil üreticisi Toyota'nın kârı, mali yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki mali yılın aynı dönemine göre yüzde 77 oranında gerileyerek, 25,4 milyar yene (314 milyon dolar) indi. Şirketin kârı, geçen mali yılın son çeyreğinde 112,2 milyar yen düzeyinde bulunuyordu.

Şirketin 2010-2011 mali yılının tamamında net kârı yüzde 95 artarak 408,1 milyar yene (5 milyar dolar), satışları ise yüzde 0,2 artarak 19 trilyon yene (234 milyar dolar) ulaştı. Şirketin net kârı bir önceki mali yılda 209,4 milyar yendi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota'nın kârının mali yılın son çeyreğinde düşmesinde 11 Mart'ta Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ardından tesislerinde üretimi durdurması etkili oldu. Toyota'nın, bu yıl küresel satışlardaki liderliğini General Motors (GM) ve Volkswagen'a kaptıracağı belirtiliyor.

Toyota'nın küresel araç satışları bu yılın Mart ayında sona eren mali yılının son çeyreğinde geçen mali yılın son çeyreğine göre yüzde 12 azalarak 4,64 trilyon yene (57 milyar dolar) geriledi. Şirket, mali yılın son çeyreğinde küresel bazda 1,79 milyon, mali yılın tamamında ise 7,31 milyon araç sattı. Şirketin Japonya'daki araç satışları da geçen ay yüzde 69 oranında azaldı.

Toyota Başkanı Akio Toyoda, Japonya'da ve denizaşırı bölgelerde üretimin Haziran ayında toparlanmaya başlayacağına dikkat çekti. Toyota daha önce üretimin Temmuz-Ağustos döneminde toparlanmaya başlayacağını belirtmişti.

Toyoda, Haziran ayındaki üretiminin normal seviyenin yaklaşık yüzde 70'i düzeyinde olacağına işaret ederek, Nisan ayında 150 olan depremden etkilenen parça sayısının Haziran ayında 30'a inmesinin beklendiğini vurguladı.

Akio Toyoda, 2011-2012 mali yıl için tahminlerini ise Haziran ayı ortasında açıklamayı planladıklarını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...