Derviş nasıl IMF Başkanı olur?

IMF Başkanlığı için adı geçen Kemal Derviş'i zorlu bir süreç bekliyor. Derviş'i öncelikle hükümetin aday göstermesi ve desteklemesi gerekiyor. 1.5 aylık seçim sürecinde sonucu belirleyecek ülke Almanya.

Derviş nasıl IMF Başkanı olur?

Taciz suçlaması nedeniyle cezaevine konan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'dan kimin başkan olacağı konuşuluyor.

Adaylar arasında Türkiye'nin 2001 krizinde yol haritasını belirleyen Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de adı geçiyor. ABD'li Wall Street Journal Gazetesi, Derviş'in güçlü bir aday olacağını yazdı.

Derviş'in başkan olabilmesi için zorlu bir yoldan geçmesi gerekiyor. Özellikle de Almanya Başbakanı Angela Merkel en büyük engel olarak öne çıkıyor.

IMF İcra Direktörleri Kurulu Eski Danışmanı Levent Veziroğlu, IMF Başkanı'nın nasıl seçildiğini CNBC-e'de Burcu Göksüzoğlu'na anlattı.

IMF'de sürecin başlaması için öncelikle Strauss-Kahn'ın istifa etmesi gerekiyor. IMF tarihinde görevden alma hiç yaşanmadı. IMF, Strauss-Kahn'a bir takım telkinler yoluyla istifa etmesinin doğru olacağı yönünde tavsiyede bulunacak. Strauss-Kahn da istifa edip süreci başlatacak.

1-1.5 AYLIK SÜREÇ
Seçim süreci 1-1.5 aylık bir süreyi kapsıyor. Bu, daha çok hükümetler arası istişareyi gerektiren bir süreç. Temelde hükümetlerin önerdiği ve üzerinde anlaştığı insanlar başkanlığa aday olabiliyor. Başkan o adaylar arasından IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından seçiliyor. Kurula gelmeden önce kimin seçileceği hükümetler tarafından mutabakatla belirleniyor.

KİMLER ADAY GÖSTEREBİLİYOR?
Hükümetler ya da icra direktörlerinden biri aday gösterebiliyor. Bu adaylar, İcra Direktörleri Kurulu'yla birebir mülakat yapıp, nasıl program izleyeceklerine dair sunum yapıyorlar. Hükümetler arası istişareler devam edip, kurulun toplantısında karara bağlanıyor. Adaylar için üst sınır yok. Ama bugüne kadar en fazla iki aday gösterildi.

IMF'de kotası yüksek olan ülke daha çok söz sahibi oluyor. Şu anda 24 sandalyeden 10 tanesi gelişmekte olan ülkeleere ait. Ama oy gücü önemli. ABD'nin tek başına bile veto hakkı var. IMF Başkanı basit çoğunlukla seçiliyor. Bu nedenle ABD'nin veto hakkı ortadan kalkıyor.

HANGİ NİTELİKLER ARANIYOR?

'TÜRK HÜKÜMETİ DERVİŞİ DESTEKLEMELİ'
Levent Veziroğlu'na göre, IMF'nin başına gelişmekte olan ülkelerden bir başkan gelecekse en uygun zaman. Gelişmekte olan ülkelerin çıkarını koruyacak bir başkanın çıkma olasılğı yüksek.

Veziroğlu, Derviş'in başkanlık için bütün kriterleri taşıdığını belirterek, hükümetin desteğine dikkat çekti: "Derviş ABD veya Avrupa'dan destek alabilir. Önemli olan Türk Hükümeti'nin desteklemesi. Öncelikle vatandaşı olduğu ülkenin aday göstermesi önemli bir kriter.

Derviş daha önce UNDP Başkanlığı'na getirilirken de Türk hükümeti tarafından desteklenip lobi faaliyeti sonucunda seçilmişti. Hükümet bir Türk'ün IMF başkanı olması yönünde desteğini verecektir. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de olabilir. Deneyime sahip, politik sürece hakim. Bu görevi layıkıyla görevi yerine getirecek biri."

'MERKEL'İN DESTEKLEYECEĞİ GALİP ÇIKAR'
Tüm bu süreçte kritik rol oynayan ülke Almanya. Veziroğlu, Almanya'nın kararının çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "AB'de siyasi ve ekonomik olarak en etkili ülke. Merkel'in destekleyeceği aday bu süreçten galip çıkar. Merkel'in kafasında birkaç adayı var. Ama İngiltere'nin Eski Başbakanı Gordon Brown da var. Güney Afrika Maliye Bakanı Trevor Manuel var. Derviş de adaylar arasında. Merkel burada Avrupa ekonomisine kaptanlık yapacak bir adayı destekleyecektir."

Sayfa Yükleniyor...