Derviş'ten 'IMF kaynağını kullanın' tavsiyesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı'nın eski Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin IMF kaynaklarını kullanması tavsiyesinde bulundu.

Derviş'ten 'IMF kaynağını kullanın' tavsiyesi

Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Akbank Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, Forum İstanbul'un ''Dünya Finansal ve Ekonomik Krizinden 2023 Türkiye'sine'' başlıklı toplantısının ilk oturumunda yaptığı konuşmada, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gelişmiş ülkelerde ekonomik kriz yaşanmadığını, sadece belli süreler ekonomik duraksamalar olduğunu anlattı.

Ekonomik krizden dünyadaki tüm ülkelerin etkilendiğini, bu açıdan bir ayrışma olmadığını vurgulayan Derviş, ''Ama öbür taraftan krizin coğrafyasına baktığımız zaman bir ayrışma var. Japonya yüzde 6 küçülürken, Çin yüzde 7 büyüyor. Güney Amerika küçülme yüzde 1,5 civarında olurken, Doğu Asya her şeye rağmen yüzde 3-4 arasında büyümeyi gerçekleştirecek. Bu ayrışma kavramında dikkatli olmak lazım. Herkesin etkilendiği doğru ama dünya büyümesinin yapısında da çok ciddi ve sürekli olacağını sandığım ayrışmalar var'' diye konuştu.

Ekonomik krizden cari açığı yüksek ülkelerin daha fazla etkilendiğini vurgulayan Derviş, ''Türkiye, maalesef 2004'ten sonra yüksek cari işlem açığı ile devam etti yoluna... Bugünkü aşırı daralma ve büyüme hızının yüzde -4'e kadar inmesi, cari işlem açığının bir sonucu'' dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Derviş, ''Kısa vadede gevşeyip, orta vadede disiplini Türkiye, IMF'siz tutturur mu?'' şeklindeki bir soruya, ''Şu anda IMF'de dünyanın da istediği ciddi bir kaynak var. Bu kaynak bugünkü piyasa şartları içinde çok kolayca başka yerden bulunmuyor. Dolayısıyla bu kaynağı kullanabilmek veya bu kaynağın hiç olmazsa var olduğunu hissettirebilmek iyi bir şey olur. Anlaşmada tabii ki bugünkü Türkiye'nin koşullarını da düşünerek, yani yapıcı ve ileriye dönük şey gerekiyor. Ben bunun ayrıntılarını bilmiyorum'' diye yanıtladı.

Kemal Derviş, ''IMF ile anlaşıyormuş gibi yapıp anlaşmamak bir strateji olabilir mi?'' sorusu üzerine de şunları söyledi:

''Bence öyle bir strateji yok. Bence şeffaf olmak her zaman daha iyi. Bizim bazı şartlarımız var ülke olarak, biz şu anda mesela maliye politikasını daha fazla kısamayız bu kadar zorluk varken. Ama biz uzun vadede gerekenleri yaparız, şeffaf bir şekilde yaparız. Buna da ikna ederek bence bir anlaşma mümkün, bence yararlı da olur. Türkiye'nin de tabii ki şu anda zor bir durumu var ve bu zor durumu ayrıca hepimiz biliyoruz Türkiye'den kaynaklanmadı, bu krizi Türkiye yaratmadı, dünya yarattı, Wall Street yarattı, denetimsiz ve düzenlemesiz bir finans sektörü yarattı. Dolayısıyla, G20'deki açıklamalara da baktığımız zaman, dünya bu şekilde, Türkiye gibi ülkelere IMF kaynağıyla yardım etmeye çalışıyor. Bunun koşulları ülkeden ülkeye değişiyor. Dediğim gibi, Kısa vadede talebi desteklemek, ama uzun vadede de sağlam bir maliye yapısını gözetmek ve amaçlamak gerekiyor.''

Sayfa Yükleniyor...