Devler ABD'yi uyardı: 'Mali uçurum'a dikkat

G20 ülkeleri ABD'yi 'mali uçurum' konusunda uyardı.

Devler ABD'yi uyardı: 'Mali uçurum'a dikkat

Dünyanın 20 büyük ekonomisine mensup maliye bakanları ve merkez bankası başkanları hafta sonunda yaptıkları toplantıda ABD'yi kamu harcamalarında sert düşüşe yol açacak 'mali uçurum' ile ilgili adım atması için uyardı.

Bu konuda derin görüş ayrılıkları içindeki ABD Kongresi'nde herhangi bir karar alınamaz ise, 1 Ocak itibariyle otomatik olarak 600 milyar dolar tutarında harcama kesintisi ve vergi artışları devreye girerek küresel ekonominin büyümesi önünde kısa vadeli risk oluşturacak.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Masaaki Shirakawa, Meksika'nın başkentinde dün düzenlenen maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısına katılmadan önce yaptığı açıklamada "ABD çözüm bulamaz ise mali uçurum ABD ekonomisine ağır bir etki yapacağı gibi, dünya ve Japonya ekonomisini de etkileyecek" dedi.

ABD'de yarın yapılacak başkanlık seçimleri ve yaklaşan Kongre seçimleri nedeniyle mali uçurumu ortadan kaldıracak girişimler geciktiriliyor. Ayrıca Kongre'nin şu anda mali uçurumu giderecek bir anlaşmaya varabileceğine dair kuşkular var.

Toplantının hazırlık sürecinde yer alan kaynakların Reuters'a dün verdiği bilgiye göre özellikle ABD'nin atmayı planladığı adımların ayrıntıları Avrupalı ülkeler tarafından yakından izleniyor.

Toplantı için hazırlanan taslak bildirge metninde ise G20 ülkeleri temsilcilerinin küresel üzerinde, Avrupa'nın borç krizi ve Japonya'daki olası sorunlardan kaynaklanan riskler gördüğü belirtildi.

Sayfa Yükleniyor...