Devler şimdilik iflastan kurtuldu ama...

ABD’li otomotiv devleri General Motors ve Chrysler, hükümetten aldıkları acil yardım sayesinde iflas etmekten kurtuldu. Kredinin koşulu olan yeniden yapılanma sürecinin, GM ve Chrysler için zorlu geçmesi bekleniyor.

Devler şimdilik iflastan kurtuldu ama...

General Motors ve Chrysler’in, Bush yönetiminden aldığı acil yardıma rağmen, birçok engelle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Reuters’ın analizine göre, şirketlere verilen kredinin koşulu olan yeniden yapılanma, ABD iflas kanununun 11. maddesinin öngördüğü birçok adımın atılmasını gerektiriyor.

İki şirkete verilen 17.4 milyar dolarlık kredi, General Motors ve Chrysler’in 31 Mart 2009’a kadar kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacak bir plan oluşturmalarını şart koşuyor. Şirketlerin böyle bir plan hazırlayamamaları halinde, verilen kredi geri istenebilecek. Yani General Motors ve Chrysler için iflas olasılığı tamamen ortadan kalkmış değil. Hatta Obama yönetiminin Chrysler’i iflasa zorlayabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, yeniden yapılanmanın gerektirdiği kısıntıları hayata geçirmenin, iflas mahkemesinin zorlayıcı çerçevesinin yokluğunda çok zor olabileceğine dikkat çekiyor. General Motors ve Chrysler’in, kurtarma planı çerçevesinde, borç karşılığı sermaye swap’ı yoluyla, borçlarını üçte iki oranında azaltması gerekiyor.

Şirketlerin ayrıca, emekli sağlık vakfına ödemelerinin yarısını hisse olarak yapması ve ücretleri yabancı otomotiv şirketleri ile rekabet edebilir hale getirmesi gerekiyor. Şart koşulan diğer bir değişiklik de, işten çıkarılan işçilere ödeme yapan ‘sendika iş bankası’nın ortadan kaldırılması.

Birleşik Otomotiv Çalışanları Sendikası, kurtarma planının açıklanmasından sadece birkaç saat sonra, planın şart koştuğu yeniden yapılanmanın adil olmadığını belirterek, Obama yönetiminden bu koşulların kaldırılmasını isteyeceğini kaydetti. Sendikanın bu açıklaması, General Motors ve Chrysler’in, ne kadar zorlu bir yeniden yapılanma süreciyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Sayfa Yükleniyor...