Digiturk'ün satış sürecine ilişkin açıklama

Digiturk'ün Katarlı beIN Sports'a satış sürecine ilişkin konuşan Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal, ''Sürecin tamamlanmasına çok yakınız diyebilirim'' ifadesini kullandı.

Digiturk'ün satış sürecine ilişkin açıklama

Digiturk İcra Kurulu Başkanı Ümit Önal, Digiturk'ün satış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kamuoyunda ilgiyle takip edilen Digiturk'ün satışı konusunda bir yılı aşkın süredir görüşmelerin devam ettiğine dikkati çeken Önal, ''Bu görüşmelerde ön bağlayıcı protokol imzalandı ve bu zaman içerisinde karşılıklı protokol şartlarının yerine getirilmesi beklendi. Bu şartların tamamı yerine geldi diyebiliriz. Şu an satışın tamamlanması için artık çok yakın bir zamandayız. Öyle zannediyorum satış konusunu organize eden TMSF satış gerçekleştiğinde kamuoyuna açıklama yapacaktır. Ama satış sürecinin tamamlanmasına çok yakınız diyebiliriz'' ifadelerini kullandı.

Yaptıkları yatırımlara değinen Önal, Türk futboluna 15 yılda 4 milyar dolarlık kaynak aktardıklarını ifade etti.

Türk izleyicisine bir çok yenilikleri ilk defa Digiturk'ün getirdiğini anlatan Önal, ''İlk HD, ilk 4 K, ilk 3 D, ilk 16:9 formatlı yayın, izleyiciye kaydet izle seçeneği, ileri geri sarma, istediği zaman istenen içeriğe ulaşabilme yeteneği gibi teknolojik ve izleme keyfini artıran yenilikleri Digitürk kazandırmıştır'' diye konuştu.

''YAYIN İHALESİNİN KİMİN YAPTIĞI ÖNEMLİ DEĞİL''

Gelecek dönem futbolda yayın ihalesi konusuna ilişkin de Önal, ''Şu an ihaleyi eğer bir yasa değişikliği gerçekleşmezse Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yapacakmış gibi görünüyor. Şayet Kulüpler Birliği Yasası çıkarsa bu ihaleyi Kulüpler Birliğinin yapması da söz konusu. Doğrusu bizim açımızdan ihaleyi kimin yaptığından daha çok ihalenin Türkiye'deki futbol endüstrisinin ve futbol ekonomisinin bütün unsurlarıyla kuşatıldığı, gözetildiği ve gerçek zeminler üzerine oturtulmuş şartlarda parasal koşullardaki sözleşme çerçevesinde yapılmış olması önemli'' değerlendirmesinde bulundu.

Önal, ihaleyi kimlerin yapacağına ilişkin bir beklentileri bulunmadığını dile getirerek, "'Önemli olan Türk izleyicisi hiç bir kesintiye uğramadan bu maçları şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da yüksek kalitede sürdürebilir şekilde almaya devam etsin'' şeklinde konuştu.

''FİKSTÜR SORUNU''

Süper Lig'de yaşadıkları fikstür sorununun yayıncı kuruluş için olumsuz bir gelişme olduğunu anlatan Önal, şöyle konuştu:

''Milli Takımımızın Euro 2016'da mücadele edecek olması, öte yandan federasyonun başka organizasyonlarla yeni takvimlerle futbol kulüplerinin önünde olması bunların tamamı zaman zaman fikstürde sıkışmalara neden oluyor. Bu da kimi maçların hafta sonlarından pazartesi gününe kaymasına neden olabiliyor. Tüm bunlar yayıncı kuruluş açısından olumsuz gelişmeler. Tabii ki bunlara müdahale etme şansımız yok. Sonuçta federasyon bir fikstür açıklıyor ve o fikstüre uygun bir şekilde yayınlara devam ediyoruz.''

Yayıncı kuruluşun fikstürü kendi yayın akışına göre ayarladığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Önal, ''Doğrusunu söylemek gerekirse herhalde fikstür yapmaktan daha çok fikstür mağduru olarak görülsek yeridir. Eminim ki federasyonun da keyfi bir uygulaması değil. Başka türlü organizasyon ve müsabakaların, onların fikstürlerin dayatmaları sonucu istemeyerek yaptıkları bir şey. Ama bu sorun sonuçta hakikaten yayın gelirlerimize çok olumsuz yansıyor'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de futbola olan ilginin de bir miktar azaldığını vurgulayan Önal, yayıncı kuruluş, federasyon ve tüm paydaşların kulüpler dahil olmak üzere futbola ilginin tekrar yükseltilebileceği bir noktada buluşması gerektiğini bildirdi.

''RAKAMLARIN TÜRKİYE GERÇEKLERİNE YASLANMASI GEREKİYOR''

Yayın ihalesiyle ilgili bir rakam zikretmekten kaçındıklarının altını çizen Önal, şunları kaydetti:

''Şu an biz her bir sezon için TFF'ye yıllık KDV dahil 400 milyon dolar gibi bir rakam ödüyoruz. Bu hatırı sayılır bir rakam. Özellikle döviz cinsinden ödemelerimiz var bunun içerisinde. Döviz kurundaki artış ve bizim abone gelirlerimizin TL cinsinden oluşu hakikaten son bir iki yılda bu işin ekonomik olarak yönetilebilmesi noktasında zorluklar olarak yayıncı kuruluşun önüne çıkmış durumda. Bir rakam zikretmekten daha çok hakikaten endüstrinin ve Türkiye'deki futbol ekonomisinin gerçeklerine yaslanan bir rakam olmasını istiyoruz.''

Her yıl başka bir takımın haftalar ilerledikçe yarıştan koptuğunu ve bu yarıştan kopma halinin yayıncı kuruluşa olumsuz olarak geri döndüğünü aktaran Önal, ''Bir takım kulüplerin yarıştan erken kopması ya da zaman içerisinde kopması bizeolumsuz olarak yansıyor amabir taraftan işin doğası bu. Dolayısıyla hayatı böyle yürütmek durumundayız.Beşiktaş izleyicisinde artış var. Abonelerimiz, kulüp taraftar ya da abonelikteki taraftar oranlarının Türkiye'deki genel taraftar dağılımına oturan bir oranda'' diye konuştu.

"GELECEK SEZON 4K YAYINA DA BAŞLAYACAĞIZ"

Digiturk kanalı İZ TV'de de 360VR kameralarıyla içerik üretmeye başladıklarını ifade eden Önal, gelecek sezon ayrıca 4K yayınına da başlayacaklarını açıkladı.

Önal, her hafta bir futbol bir de basketbol maçını 4K teknolojisiyle internet ve uydu üzerinden izleyiciye ulaştıracaklarını dile getirerek, "Ürettiğimiz içerik SamsungStore'da yer alacak. Yani SamsungStore ile birlikte ortak içerik üretiyoruz. Avrupa Ligi Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Jordi Bertomeu'ya da Fenerbahçe'nin 4'lü finalin ilk maçında galip geldiği Laboral Kutxa maçında kaydedilen 360 VR görüntüleri özel gözlükle izlettik. Çok etkilendi veDigiturk'e bu teknolojik hamle için teşekkür etti" dedi.

Teknolojinin son yeniliklerinden olan VR teknolojisi (Sanal gerçeklik) testlerinin sürüdüğünü vurgulayan Önal, şöyle devam etti:

''Tabi bu VR teknolojisiyle ilgili testlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki sezonda mutlak surette her hafta bir maçı VR teknolojisiyle Türk izleyicisiyle buluşturacağız. Aynı şekilde 4K teknolojisini bir basketbol ve bir tane de süper lig karşılaşması olmak üzere haftada iki tane karşılaşmayla yine Türk izleyicisiyle buluşturmaya gayret edeceğiz. Hakikaten çok etkileyici bir teknoloji. Digiturk olarak yıllardan beri hep bu konuda öncüolmaya çalışıyoruz.Bünyemizde 165 AR-GE personeli çalışıyor. Bunlar TÜBİTAK destekli projeler de dahil olmak üzere sürekli hem donanım hem yazılım geliştiriyorlar. Bundan önce olduğu gibi bu teknolojide deTürk izleyicisiyle VRteknolojisini sürdürülebilir olarak sadece bir karşılaşma bir organizasyon, bir program değil, sürdürebilir olarak Türk seyircisinin karşısına çıkarmakla ilgilibir hayli ilerledik diyebilirim.''

İnternetteki telif hakları konusunun da bütün yayıncıları olumsuz etkilediğini anlatan Önal, ''Bugün illegal izleme olayı Fair to Air (FTA) yani ücretsiz yayın yapan ana kanalların da çok önemli bir meselesi. Bizim gibi platformların da çok önemli meselesi. Nitekim herhangi bir Digiturk üyesi bazı kanalları ve premium içeriğe ulaşmak üzere abone olup para verirkenbaşka bir noktada bir başkası bir takım illegal yollarla hakikaten yoğun emek harcanmış, mesai harcanmış ve bütçe harcanmış içeriklere kolayca ulaşabiliyor. Bunun için regülasyon kurumunun ve çeşitli bakanlıkların bir araya gelerek bu konuda bir önlem alması gerekiyor" diye konuştu.

Bu konunun yıllardır konuşulduğunu ancak henüz somut bir adım atılmadığını ifade eden Önal, "Bu noktada çeşitli bakanlıklarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu illegal olduğu müddetçe hakikaten gerek futbol federasyonunun naklen yayın ihalesinde gerekse başka tür premium içeriklerde doğru rakamlara ulaşabilmek mümkün değil. Çünkü herkes abone olmak yerine illegal bir şekilde ulaşmaya çalışırsa Digiturk’ün veya XYZ platformunun, yayıncı kuruluşunun abone kazanamayacağından hareketle ihale rakamlarının ya da yayın gelirlerinin yukarıya çıkması da beklenemez. Bu konuda hakikaten caydırıcı bir takım yasalar bekliyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Pay tv'nin yasal oluşumu için bazı meslek örgütlerinin bir araya geldiğini anlatan Önal, ''Biz de pay-tv yayıncıları olarak platform yayıncıları olarak yakın zamanda seri toplantılar yaptık ve bundan sonra şu an kod adı platform yayıncıları derneği olarak bir araya gelerek bir dernekoluşturmakla ilgili bir irade ortaya koyduk. Şu an tüzükte ilerliyoruz. Yakın bir zamanda bu derneği de kuracağız'' dedi.

BASKETBOL YAYINLARI

Nerede bir spor müsabakası varsa Digiturk'ün orada olduğunu ve olmaya devam edeceğini dile getiren Önal, şunları kaydetti:

"Onu yekten söylemem gerekiyor.Türkiye Basketbol Ligi Digiturk ekranlarında Türk seyircisiyle buluşuyor. Aynı şekilde Euroleague'de bu yıl ikinci yıl. Bundan sonra üç yıl daha Digitürk izleyicileri Euroleague'i bizim üzerimizden izlemeye devam edecekler. Bununla birlikte geçen yıl Fenerbahçe Euroleague’de dörtlü finale kalmıştı. Öyle zannediyorum, önümüzdeki yıllardan itibaren Jordi’nin de söylediği gibi, statü değişikliğine gidilecek, takım sayısı 24’ten 16’ya düşecek. Fakat sevindiricidir ki 4 tane Türk takımı bu müsabakalarda boy gösterecekler. Dolayısıyla önümüzdeki yıl,Türk izleyicisi yaklaşık 50 tanesi İstanbul’da oynanan Euroleaguekarşılaşmasını Digitürk'ten takip edebildikleri gibi toplamda 100 tanecanlı yayın karşılaşmasıyla Euroleague mücadelesini yine Digitürk’te izlemeye devam edecekler. Bu sadece basketbolla sınırlı değil, hakikaten sporun bütün branşlarındatenisten golfe bütün katmanlarıyla bütün spor dallarıyla Digitürk en premium ve en özel içeriği üstün bir yayıncılık teknolojisiyle seyirciye ulaştırmaya devam edecek.''

''EURO 2016 HAZIRLIKLARI''

Euro 2008 maçlarını yayınladıklarını hatırlatan Önal, Euro 2016'nın da resmi yayıncılarından biri olduklarını söyledi.

Önal, futbola olan 15 yıllık aşinalıkları, hem saha içini hem saha dışını ekranlara getirebilme noktasındaki başarıları ve derinlikli analizler yapan yorumcularla Digiturk'un EURO 2016'yı izleyicisine sunacağını bildirdi.

Euro 2008’de Slaven Bilic'in Hırvatistan Milli Takımı'nı çalıştırdığına dikkati çeken Önal, ''O dönemde Digiturk ekranlarında hafızalardan silinmeyecek bir karşılaşma izlemiştik. Bu turnuvada Türkiye’nin Hırvatistan ile yapacağı mücadeleyi Slaven Bilic’in maç önü ve sonu yorumuyla Digitürk izleyicileri izleme fırsatı yakalayacaklar. Bizim açımızdan hem anlamlı hem de çok farklı bir deneyim olacak'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...