Dinçer: İşsizlik bu yıl yüzde 11'in altına inebilir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, yüzde 11.9 düzeyindeki işsizlik oranının kısa vadede tek haneye inmesinin zor olduğunu söyledi.

Dinçer: İşsizlik bu yıl yüzde 11'in altına inebilir

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, NTV yayınında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Dinçer işsizlikle şunları söyledi: "2023 yılında işsizliği yüzde 5'e çekmeyi planlıyoruz. Kısa vadede tek haneye inmesi zor. Yıl sonuna kadar bu 11 civarında gerçekleşebilir, biraz altına da inebilir. Ekonomik büyüme sağlanmazsa istihdam sorunu da çözülemez. Ekonomide istihdam dostu bir yaklaşım sunamıyorsanız istihdam yaratma kapasitesi de düşük kalıyor. 1 puanlık ekonomik büyümeye 0.7'lik bir istihdam kapasitesi yaratırsak işimiz kolaylayacak. Son iki yıldır aldığımız bazı tedbirler olmuştu, onların olumlu sonucunu gördük. Önceki yıllarda 1 puanlık ekonomik büyümeyle 120 bin kişi istihdam edilirken, şu anda 148 bin kişi istihdam ettik. 2017 yıllarında biz yüzde 10'un altına inmeye başlarız."

Kayıtdışı istihdama değinen Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü: "Kayıtdışı istihdamı çözmedikçe sosyal güvenlik açıklarını, faizlerin düşmesini çözemeyiz. Bu tip hususlar denetim yaparak çözeceğiniz bir mesele değil. Kaç kişiyi kontrol edeceksiniz? 1.3 milyon civarında kayıtlı işletme var. Müfettiş sayınızı 50 bin kişi yapsanız da bunu başarmanız zor. Gelir İdaresi'yle SGK etkin biçimde koordinasyon sağlıyor. Tüm illerde kayıtdışı istihdamla mücadele merkezleri kurduk. 10 kişi ve üzerinde istihdam sağlayan işletmeler ücretleri banka aracılığıyla ödüyor. Nokta denetimler yapıyoruz. Son 2 yılda önemli bir etkinlik sağladık, 981 bin kişiyi kayıt altına aldık. 16.2 milyon civarında aktif sigortalımız gözüküyor.

Türkiye'de çok ciddi bir fazla çalışma var. Ortalama 56 saate yakın haftalık çalışma süresi var. 1.5 milyona yakın insana ilave istihdam sağlama imkanı doğacak. Ama bu ek maliyet sorununu getiriyor. Bütün bunları rahatlatacak bir yapıyı kurmamız lazım."

SGK'YA 1 MİLYON 460 BİN KİŞİ MÜRACAAT ETTİ
Tarihin en büyük borç yapılandırması hakkında bilgi veren Dinçer, "Yeniden yapılandırma bizleri de çok umutlandırdı. SGK olarak cuma günkü rakamlara göre 1 milyon 460 bin kişi yeniden yapılandırma için müracaat etti. Yapılandırma miktarı 20 milyarı aştı. Yaklaşık 1 milyar liraya yakın tahsilat yaptık. Maliye Bakanlığı'nın rakamı 25 milyar liranın üzerindedir. Buradan gelecek para borçların ödenmesi ve kamu yatırımlarına harcanmasında kullanılacak. 2010'da beklenen sosyal güvenlik açığı 32 milyar TL idi, 26 milyar TL oldu" dedi.

Sayfa Yükleniyor...