Dinçer: Kiralama amelenin hakkını koruyacak

Çalışma Bakanı Dinçer, sendikalar tarafından eleştirilen özel istihdam bürosu uygulamasını savundu.

Dinçer: Kiralama amelenin hakkını koruyacak

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, NTV/CNBC-e ortak yayınında gündemdeki konuları değerlendirdi.

İlk çeyrekteki rekor daralmayı değerlendiren Dinçer şunları söyledi: "Şubat ve Mart ayında krizin en ağır hissedildiği aylar. Mayıs ve Haziran ayından itibaren benzer yorumu yapmak ülkemize haksızlık olabilir.

Kapasite kullanım oranlarına bakınca Mayıs ayında yüzde 70'e çıktı. Haziran için beklentimiz yüzde 74-75 civarında. Reel kesim güven endeksi de şimdi yüzde 96'ya çıktı. Bu, işadamları geleceğe güvenle bakıyor demek. İhracat Haziran'da Mayıs ayının yüzde 10 üzerine çıktı. İşsizlik oranları Mayıs'ta yüzde 15.8'e düştü. Ülkemizde küçük de olsa düzelme var. İşten çıkan sayısında önemli azalma var. Kısa çalışma ödeneğine birçok firma müracaat etmişken, şimdi vazgeçmeye başlayanlar oldu. Giderek daha iyi bir noktaya gidiyoruz. Yıl sonunda çok daha iyi bir performans sergilenecektir."

Uygulanmaya koyulacak işçi kiralama modeline ilişkin eleştirileri yanıtlayan Dinçer, "Biz özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verdik. Bu ülkede amele pazarları var, bunu tasvip ediyor muyuz? Fındık toplayan insanlar var, bunların çoğunun sosyal güvenlikle bağı kurulamıyor. Özel istihdam büroları bunun düzen altına alınması için fırsat yaratacak. İstihdam bürosu temizlik yapan kadınları düzenli maaşı olan birisi olarak çalıştıracak. Özel istihdam bürosunda çalışanla her hangi bir çalışan arasında fark olmayacak. Sadece geçici bir kiralama olacak. Temizlik işçisi istiyorsanız, o firmadan satın alacaksınız. Bu, o kişinin haklarını koruyan bir şeydir. Amele pazarı istismarını özel istihdam bürosu önleyecek. Eleştirileri anlamlı bulmuyorum. Tüm dünyanın da uyguladığı modern uygulamalardan biri. Yapılacak her düzenleme beklenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu piyasayı düzenleyecek bir adım olarak değerlendirilmeli" diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATINDA İŞÇİLERİN HAKLARI KORUNACAK
Çalışma Bakanı, kıdem tazminatıyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Bu ülkede kıdem tazminatı bir sorun olarak ortaya çıkmış. Ben de sorunu görmezlikten gelebilirim. Ama ülke bunu beş yıl sonra çok daha büyük bir maliyetle çözmek zorunda olabilir. Ülkemizde kıdem tazminatı alamayan binlerce işçi var. Pek çok işletme işçilerini kıdem tazminatı ödemeden bırakabiliyor. İşçiler bu haksızlığı yaşıyorlar. İşadamlarının bu konudaki maliyetleri yüksek, rekabet gücünü etkiliyor. İşsizlik sigortası çok olumlu sonuçlar veriyor. Şu anda 320 bin insana maaş ödüyoruz. Bu güzel bir fırsat yaratıyor. Yapılması gereken kıdem tazminatının ortadan kaldırılması değil. Mevcut hakların hiçbirisi yok sayılmadan bir süreç başlayacaksa yeniden başlar."

Sayfa Yükleniyor...