Dış açık Kasım'da ikiye katlandı

Dış ticaret açığı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 106.8 artışla 7.68 milyar dolar olarak gerçekleşti. 11 aylık açık 62.8 milyar dolar oldu.

Dış açık Kasım'da ikiye katlandı

Ekonomik aktivitede toparlanma devam ederken, güçlü iç talebe karşın dış talepte zayıflığın sürmesi sonucu dış ticaret açığı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 106.8 artışla 7.68 milyar dolar olarak Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyeye geldi.

CNBC-e anketine göre, Kasım ayında dış ticaret açığının 7.4 milyar dolar olması bekleniyordu.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, dış ticaret açığı Ocak-Kasım'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85.7 artışla 62.8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan, ihracat Kasım'da yüzde 6 artışla 9.44 milyar dolar, Ocak-Kasım'da yüzde 10.9 artışla 102.12 milyar dolar olurken, ithalat Kasım'da yüzde 35.7 artışla 17.12 milyar dolar, Ocak-Kasım'da yüzde 31 artışla 164.92 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Fortis Ekonomik Araştırmalar tarafından veri sonrası yayımlanan notta ihracatın öngörülenden düşük kalması karşılığında ithalatın keskin yükselişini korumasının piyasa için sürpriz olduğu belirtilerek, ithalatın kriz öncesinde ulaşılan rekor yüksek seviyelerine yaklaşırken, ihracatın daha zayıf kaldığı kaydedildi.

Açığın Ağustos 2008'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandığı belirtilen notta, şöyle denildi: "Kasım ayı itibariyle 12 aylık dış ticaret açığı 67.8 milyar dolar seviyesinde olurken, biz yıl sonunda açığın 68.5 milyar dolara ulaştıktan sonra gelecek sene de genişlemeye devam edeceğini ve 77 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyoruz. Öncü göstergeler (kapasite kullanımı gibi) Aralık ayında ekonomik aktivitenin hız kesmekle birlikte güçlü devam ettiğine işaret etmektedir ki bu da ithalatın yüksek kalacağını düşündürmektedir. Diğer yandan, TCMB'nin kredi büyümesini frenlemeye yönelik aldığı kararların dış ticaret üzerine de yansıması olması beklenmektedir ki bu alandaki gelişmeler, Banka'nın gelecek dönemde finansal istikrarına teminine ilişkin aldığı kararları sürdürmesi ya da genişletmesi açısından önemli olacaktır."

TÜİK verilerine göre 2009 Kasım ayında yüzde 70.6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2010 Kasım ayında yüzde 55.1'e geriledi. Geçen yılın Ocak-Kasım döneminde yüzde 73.1 olan bu oran, bu yılın aynı döneminde ise yüzde 61.9 olarak gerçekleşti.

İHRACAT ALMANYA'YA, İTHALAT RUSYA'DAN
Avrupa Birliği'nin (AB) geçen yıl Kasım'da yüzde 49.6 olan ihracattaki payı bu yıl Kasım ayında yüzde 46.7'ye geriledi. Kasım ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 13.3 artarak 1 milyar dolar olurken, Almanya'yı sırasıyla 657 milyon dolar ile İngiltere, 530 milyon dolar ile Irak, 494 milyon dolar ile İtalya ve 451 milyon dolar ile Fransa takip etti.

İthalatta ise, Rusya Federasyonu ilk sırada yer aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat yüzde 7.2 azalarak 1.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rusya Federasyonu'nu sırasıyla 1.66 milyar dolar ile Almanya, 1.42 milyar dolar ile Çin ve 1.24 milyar dolar ile ABD izledi.

Kasım ayında fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, 947 milyon dolar ile motorlu kara taşıtları ve aksam parçaları olurken; bu faslı 770 milyon dolar ile elektrikli makina ve cihazlar, bunların aksam-parçaları, 748 milyon dolar ile kazanlar, makina ve cihazlar, aletler ve bunların aksam-parçaları, 656 milyon dolar ile demir ve çelik ve 624 milyon dolar ile örme giyim eşyası ve aksesuarları izledi.

Kasım ayında; en yüksek ithalatı olan fasıl mineral yakıtlar ve yağlar (3.78 milyar dolar) oldu. Bu faslı; kazan makina ve cihazlar, aletler ve bunların aksam-parçaları (1.86 milyar dolar), motorlu kara taşıtları (1.47 milyar dolar), elektrikli makina ve cihazlar, bunların aksam-parçaları (1.35 milyar dolar) ve demir ve çelik (1.33 milyar dolar) izledi.

Sayfa Yükleniyor...