Dış açık Ocak'ta yüzde 89 arttı

Dış ticaret açığı Ocak'ta yüzde 89.4 artarak 7.3 milyar dolar oldu.

Dış açık Ocak'ta yüzde 89 arttı

Petrol fiyatlarındaki artış ve iç talepteki güçlü seyre bağlı olarak ithalatın Ocak ayında beklentilerin üzerinde artmasıyla, dış ticaret açığı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 89.4 artarak 7.312 milyar dolar olarak gerçekleşti.

CNBC-e anketinde dış ticaret açığının 4.7 milyar dolar olması bekleniyordu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ihracat Ocak'ta yüzde 22.1 artarak 9.561 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 44.3 artarak 16.873 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre Ocak ayında ihracat, 2010 Aralık ayına göre yüzde 4.2 azalırken, ithalat yüzde 9.7 arttı. TÜİK verilerine göre 2010 Ocak ayında yüzde 67 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2011 Ocak ayında yüzde 56.7'ye geriledi.

İthalattaki artışta enerji fiyatlarının geçen yılın aynı ayına göre artış göstermesinin etkili olduğunu, ancak asıl etkinin Şubat verilerinde görüleceğini söyleyen TSKB Ekonomisti Başar Yıldırım, TCMB'nin son PPK toplantı özetinde ithalat talebindeki yavaşlamanın süreceğini belirtmesine karşın, Ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış rakamlarda ithalatın artmaya devam ettiğini belirtti.

Yıldırım, "Bu anlamda TCMB'nin nette sıkılaştırıcı olan son politika bileşiminin dış ticaret ve bu anlamda cari açık üzerindeki etkisinin henüz hissedilmediği sonucu çıkarılabilir" dedi.

İhracat yapılan bölgeler içerisinde yüzde 55'in üzerinde paya sahip olan Avrupa ülkelerine yönelik belirsizliğin ihracatı Ortadoğu'ya kaydırılması konusunu gündeme getirdiğini ancak, mevcut durumda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan olayların ihracat üzerinde yeni bir risk unsuru olduğunu söyleyen Yıldırım, "Öyle ki, Türkiye ihracatı içerisinde yüzde 15 seviyesinde paya sahip ilgili ülkelerde yaşanan karışıklıklar ihracatımızı azaltma riski taşırken bir yandan da artan petrol fiyatları dış ticaret açığı ve cari açık üzerindeki tehdidi artırıyor. Global olarak artan enflasyon beklentileri ve son olarak petrol fiyatlarındaki artışın politika bileşimini (hızlanan enflasyon ve hızlanan kredi büyümesi kapsamında) orta vadede hem politika faizi hem de zorunlu karşılık artırımı yönüne kaydırabilir" dedi.

Alt kalemlere bakıldığında mineral yakıtlar, mineral yağlar ve müstahsalları, mumlar kaleminde ithalat Ocak'ta yüzde 31 artarak 3.73 milyar dolara yükseldi. Mineral gazlar ve mineral yağlar, petrol ve doğalgaz başta olmak üzere Türkiye'nin enerji kaleminde ithal ettiği ürünleri kapsıyor.

Bu faslı yüzde 30'luk artış ve 1.61 milyar dolar ile kazanlar, makine ve cihazlar, aletler ve bunların aksam-parçaları, yüzde 33.5'lik artış ve 1.51 milyar dolar ile demir ve çelik, yüzde 19.3'lük artış ve 1.18 milyar dolar ile elektrikli makine ve cihazlar, bunların aksam-parçaları ve yüzde 80.6 artış ve 1.02 milyar dolar ile motorlu kara taşıtları izledi.

Ocak ayında ithalatta yüzde 1,083.8 ile en yüksek oranlı artışın görüldüğü inciler, kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar 626.43 milyon dolar olurken, bu kalemi yüzde 515 artış ve 268.52 milyon dolar ile hava taşıtları, uzay araçları, aksam ve parçaları izledi.

AB'NİN PAYI GERİLEDİ
Avrupa Birliği'nin (AB) Ocak 2010'da yüzde 50.3 olan ihracattaki payı 2011 Ocak ayında yüzde 47.3'e geriledi.

Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 2010 yılının Ocak ayına göre yüzde 19.4 artarak 990 milyon dolar olurken, Almanya'yı sırasıyla 629 milyon dolar ile İtalya, 605 milyon dolar ile Irak, 563 milyon dolar ile İngiltere ve 521 milyon dolar ile Fransa takip etti.

İthalatta ise, Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasında başta gelen ülke olan Rusya ilk sırada yer aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat yüzde 13.9 artarak 2.03 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rusya'yı sırasıyla 1.6 milyar dolar ile Çin, 1.4 milyar dolar ile Almanya ve 1.25 milyar dolar ABD izledi.

Ocak ayında fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, 1.1 milyar dolar ile motorlu kara taşıtları ve aksam parçaları olurken; bu fasılı 738 milyon dolar ile kazanlar, makine ve cihazlar, aletler ve bunların aksam-parçaları, 718 milyon dolar ile demir ve çelik, 695 milyon dolar ile örme giyim eşyası ve aksesuarları ve 613 milyon dolar ile elektrikli makine ve cihazlar, bunların aksam-parçaları izledi.

Sayfa Yükleniyor...