Doğalgaza en az yüzde 5 zam göründü

Doğalgaza zammın ilk sinyalini veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, oran açıklamaktan kaçınsa da, BOTAŞ'ın Ocak ayı için yüzde 5, Şubat ayı içinse en az yüzde 10 oranında zam talebinde bulunduğu öğrenildi.

Doğalgaza en az yüzde 5 zam göründü

2008'de yapılan zamların ardından 2009 yılında doğalgaz fiyatlarında yüzde 38 oranında indirim yapıldı. Ancak yeni yılla birlikte bu durumun değişmesi, zamların başlaması bekleniyor.

Zammın ilk sinyalini de Enerji Bakanı Taner Yıldız verdi. Yıldız şöyle konuştu: ''Doğalgazın zamlanması konusunda hem petrol fiyatlarının nem de döviz fiyatlarının etkisinin olduğunu söyleyebilirim. Bu açıdan önümüzdeki günlerde rakam ortaya çıkacaktır. Ocak ayına kadar zam yapılmadı, 'doğalgaza Ocak'ta mı zam yapılacak, Şubat'ta mı zam yapılacak' diye soruluyor. Gereği neyse o yapılacaktır.''

Yıldız, zammın oranının CHP lideri Deniz Baykal'ın iddia ettiği gibi yüzde 50 oranında olmayacağını kesin bir dille ifade etti ancak orana ilişkin rakam vermekten de kaçındı.

BOTAŞ ÇAREYİ ZAM YAPILMASINDA GÖRÜYOR
Bakanın açıklamaları sonrasında şimdi zammın oranı merak ediliyor. Nakit akışını çevirmekte büyük zorluklar yaşayan BOTAŞ, çareyi doğalgaz fiyatlarına zam yapılmasında görüyor. BOTAŞ'ın Ocak ayı için yüzde 5, Şubat ayı içinse en az yüzde 10 oranında zam talebinde bulunduğu belirtiliyor. Yüksek planlama kurulundan da onay alması halinde yapılacak bu zamların Ocak ve Şubat aylarının ilk haftaları içinde açıklanması bekleniyor.

BU YIL BEŞ ZAM, İKİ İNDİRİM
Doğalgaza bu yıl beş kez zam, iki kez de indirim yapıldı. Doğalgaz fiyatları Ocak ve Haziran'da yüzde 7.4, Ağustos'ta yüzde 16.88, Ekim'de yüzde 4.55 ve Kasım'da yüzde 22.5 arttı. Şubat'ta yüzde 17, Mayıs'ta ise yüzde 25'lik indirime gidildi.

Sayfa Yükleniyor...