Doğalgaza indirim geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgazda mayıs ayında indirim yapmayı düşündüklerini söyledi.

Doğalgaza indirim geliyor

TBMM Genel Kurulunda, sözlü soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgaza yüzde 22,5 civarında zam yaptıklarını, ancak yüzde 17'lik indirimin matrah bakımından söz konusu zam oranına eşit olduğunu belirtti.

''Doğalgazda tekrar mayıs ayında indirim düşünüyoruz. Ancak dolarda büyük değişiklik olmazsa... Ama bugün itibariyle müsait gözüküyor'' diyen Güler, Türkiye'nin, Avrupa'da doğalgazı konutlarda en ucuz kullanan ülke olduğunu kaydetti.

Güler, elektrik zamlarına ilişkin soruyu yanıtlarken de ekonominin gereği neyse onu yaptıklarını ifade etti. AK Parti iktidarından önce asgari ücretin yüzde 20'sinin elektrik harcamalarına gittiğini, şimdi bunun yüzde 9 olduğunu anlatan Güler, ''Elektrik fiyatlarındaki indirimler de petroldeki düşüşe paralel olarak devam edecek'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Türkiye'nin, artık Bulgaristan'dan elektrik almadığını; Irak, Yunanistan ve Suriye'ye elektrik ihraç ettiğini söyledi.

''KİREMİTLER, GÜNEŞ PANELLERİYLE DEĞİŞECEK''
Güneş enerjisine ilişkin projeleri hakkında bilgi veren Güler, projeler gerçekleştiğinde Türkiye'nin, güneş enerjisi kullanımı bakımından dünyanın en iyi ülkesi olacağını belirtti. Güler, ''Belki de çatılardaki bütün kiremitler, güneş panelleriyle değişecek. Güneye bakan duvarları aynı şekilde değişecek...Tabiri caizse, güneşi inşallah yere indireceğiz'' diye konuştu.

Güler, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretlerinin ardından bu ülkelerle mutabakat zaptı imzaladığını belirterek, güneş enerjisinde iddialı olduklarını bildirdi.

DUMANSIZ SOBA
Sosyal devlet olmanın gereği olarak yoksul kesimlere kömür dağıttıklarını ifade eden Güler, ODTÜ ile Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) yaptığı yeni çalışmada, dumansız kömür yakan soba geliştirildiğini söyledi. Güler, bu soba yaygın şekilde kullanılabilirse, hava kirliliğinde önemli azalmaların söz konusu olacağını kaydetti.

Apartmanlarda da doğalgazı kömürle birlikte kullanabilecek yeni bir kazan türü geliştirdiklerini bildiren Güler, ''Böylece herhangi bir doğalgaz kesintisinde, geçen sene olduğu gibi, halkımızın üşümesi söz konusu olmayacak. Kendi yerli kömürümüzü de kullanma imkanımız olacak'' dedi.

Yeni Maden Kanunu ile taş ocaklarına ilişkin şikayetleri çözüme kavuşturacaklarını anlatan Güler, yenilenebilir enerjide 30 milyar dolarlık yatırımı devlete yük olmadan, özel sektörle gerçekleştirdiklerini söyledi.

Güler, Karasu'da dalga enerjisiyle ilgili pilot çalışmadan olumlu sonuç aldıklarını, Türkiye'nin dalga enerjisi haritasını çıkardıklarını belirtti.

''Nükleer enerjiye girmek zorundayız'' diyen Güler, nükleer enerjinin, Türkiye açısından bir tercih değil, mecburiyet olduğunu kaydetti.

CİHAN KAMER
Güler, işadamı Cihan Kamer'in, Kamer Grubu tüzel kişiliği adı altında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) herhangi bir üretim lisansı için başvurmadığını söyledi.

EPDK'ya lisans başvurusunda bulunan tüzel kişiliklerde Cihan Kamer'in yüzde 4 paya sahip olduğu Beyobası Enerji Üretim A.Ş'nin, Aydın'da kurmayı planladığı Sırma Hidro Elektrik Santralı (HES)) ile Yuvarlakçay HES için müracaatı olduğunu kaydeden Güler, ayrıca, Otluca HES için de üretim lisansı verildiğini bildirdi.

Güler, ŞAVK Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş'nin, İran'dan elektrik ithalatı izni olmasına rağmen, bunu gerçekleştirmediği bilgisini de verdi.

Sayfa Yükleniyor...