Doğan: Cezanın dayanağı yok, yargıya gideceğiz

Doğan Yayın Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Gedik, tartışmanın gün kavramından kaynaklandığını belirterek, “İşlemi Aralık 2006’da yapmakla Ocak 2007’de yapmak arasında bir vergi farkı yok. Vergi mahkemesine başvuracağız” dedi.

Doğan: Cezanın dayanağı yok, yargıya gideceğiz

Doğan Grubu, 826 milyon liralık vergi cezasına ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenledi.

DYH Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik, Axel Springer’e hisse devrinin 2 Ocak 2007’de tamamlandığını belirterek, “Tartışma gün kavramından geliyor. Maliye ‘işlem Ocak’ta bitmedi, 2006 Aralık ayında bitti’ diyor. Oysa işlem 2006’da da yapılsa, 2007’de de yapılsa 1 lira vergi farkı yok” dedi.

Gedik, vergi mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

Gedik açıklamasında şunları söyledi: “Nisan ayında 10 uzman inceleme yapmaya başladı. Denetimlerde toplam 20-21 rapor elimize gelmiş bulunuyor. Altı şirkette daha inceleme sürüyor.

Biz Axel Springer’e hisse devrini 02.01.2007 tarihinde bitiriyoruz. Bu işin bitmesi belli şartlarla olur. Axel Springer için hisselerin devralınması, bizim için de paraların alınması. Biz 2 Ocak’ta bu işlemi bitirip, karşılıklı olarak final anlaşmayı imzalıyoruz.

İŞLEM 2 OCAK’TA TAMAMLANIYOR
Hisse senetlerini 2 Ocak’ta ciro ediyoruz ve Axel’e teslim ediyoruz. Bundan sonra hisse senetlerinin de devir edildiğine dair hissedarların pay defterine işliyoruz. 375 milyon Euro tarafımıza yollanıyor. Kurumlar vergisi kanununa göre, satış gelirinin yüzde 75’i vergiden muaf tutulur, yüzde 25’i ise kurumlar vergisi matrahı olarak beyan edilir. Biz Mayıs ayındaki geçici vergi beyannamesinde 146 milyon TL olarak beyan ediyoruz ve üzerinden hesaplanan vergiyi Mayıs’ta ödüyoruz. Axel Springer de işlemi kayıtlarına 2 Ocak 2007’de alıyor. Kendi şirket bilançolarında yer veriyor.

TARTIŞMA GÜN KAVRAMINDAN
Tartışma gün kavramından geliyor. İddialara göre, işlem 2 Ocak’ta değil 2006 Aralık ayında bitti. Kanun der ki, hisse senedinin teslim edilmesi için devredilmesi lazım ve pay defterine işlenmesi lazım. Biz bunu 2 Ocak’ta yapıyoruz. İnceleme elemanı ise sözleşmeyi ‘Aralık’ta yaptınız’ diyor. ‘Siz bir kayıt yapmışsınız ve akşam iptal etmişsiniz’ diyor. Devam eden süreçte Noel tatili geldiği için işler Ocak’a sarkıyor. Kanun maddesi vergiyi doğuran olay “hisse senedinin ciro edilmesi, teslim edilmesi ve pay defterine kaydedilmesi” diyor.

Ben 2006’da da yapsam, 2007’de de yapsam bir lira vergi farkı yok. Arkadaşımız ‘ben bu işin 2006’da yapılması gerektiğine inanıyorum’ diyor. O zaman ‘şekil şartlarına göre yapmamışsın, sen hile yaptın’ diyor. Sonra da kaçakçılık cezası doğuruyor. kaçakçılık yaptın diyerek kurumlar vergisinden üç katı, geçici vergiden üç katı ceza uyguluyor. Ödenmesi gereken vergi 772 milyon liraya ulaşıyor. Burada 7 katıyla bize böyle bir rakam geliyor.

HESABI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Vergi elemanının hesabını anlamak mümkün değil. Dayanağı olmayan, itibarı yok etmeye yönelik bir davranış var. Sen kaçakçılık yaptın diyorsun. Kaçakçı naylon faturacı, hile yapan kayıtdışı olan insanlardır. Arkadaşlar 11 ay boyunca girmedikleri bakmadıkları husus bırakmamışlar ve diyorlar ki hileli muhasebe. 26’sındaki kağıdı esas alırım diyor. Kanun ‘şirketler kayıt yaparlar işlem yapmazlarsa iptal ederler’ diyor. Ben bu işi Aralık ayında yapmamla Ocak yayında yapmak arasında hiçbir fark yok. 0 liraya 772 milyon lira ceza geldi. Konuşmaların başladığı tarih mi esas alınacak, hisselerin devredildiği tarih mi esas alınacak?

11 ay denetleme yapıldı, bilgi saklamıyoruz. Ne kaçırmışız? Kaçakçı sıfatı eklenince benim uzlaşmaya gitme hakkın engelleniyor. Şimdi bize suç duyurusu yapma hakkı geliyor.”

Sayfa Yükleniyor...