Doğuda Konut Açılımı: Satışlar Patlama Yaptı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda konut satışları verisi ele alınarak, teşviklerle birlikte konut yatırımlarının doğuya yöneldiği ve konut satışlarının %100'ü aşan oranlarda artış gösterdiği bildirildi.

Doğuda Konut Açılımı: Satışlar Patlama Yaptı

İMSAD aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda; bölgesel olarak bakıldığında İstanbul'da konut satışlarının Türkiye ortalamasının üzerinde %118,12 artış kaydettiği belirtildi.

Ankara ile birlikte en fazla konut satışının yaşandığı İstanbul'daki yoğunlaşmada toplu konut projelerinin etkili olduğu, bununla birlikte konut projelerinin açıklanan teşviklerle birlikte Doğu’ya doğru kaydığını vurguladı.

Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan'ı kapsayan TRA2 bölgesinde konut satışlarının %231,48'lik yükseliş kaydettiğini belirten rapor yine Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'i kapsayan TRC3'teki %156,75'lik artış ile Şanlıurfa ve Diyarbakır'ı kapsayan TRC2'de konut satışlarında yaşanan %123,08'lik yükselişin dikkat çektiğini ifade edildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Oluşan bu rakamlar Doğu’ya kaymasını beklediğimiz yatırım fırsatlarının beklenenden hızlı bir yönelim gerçekleştirdiğini göstermektedir.”

“İnşaat sektörünün istihdam üzerindeki etkisi ise bir başka çarpıcı noktadır. Nisan ayından beri hızla toparlanan işsizlik oranında inşaat sektörünün önemli bir payı bulunmaktadır. Nisan ayında bir önceki aya göre %8,95'lik artış kaydeden inşaat sektörü istihdamı Mayıs ayında %17,11 yükseliş kaydederek 1 milyon 355 bin düzeyine ulaşmıştır.”

“Konut satışlarında Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan sert artışa karşın daha yakın bir dönem hakkında bilgi veren tüketici güveninde Temmuz ayında konut alma/inşaa ettirme ihtimalinin %16,45'lik gerileme kaydettiği görülmektedir. Dolayısıyla istihdama ciddi katkılar sağlayan inşaat sektörüne KDV ve harç indirimi gibi hızlandırıcı destekler sağlanmalıdır. Bu noktada sektör için kritik bir kampanyaya dikkat çekmek gerekmektedir.”

MSAD ayrıca, Halkbank ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin güçlerini bir araya getirdikleri 'Evini Yenile Türkiye' kampanyasının sektördeki canlanmayı artırmaya başladığını belirtti.

Kampanya kapsamında, 100 bin tüketiciye Halkbank tarafından %0,33'ten başlayan faiz oranları ile kredi verilmesi ve yapı sektörüne 1 milyar TL'nin üzerinde iş hacmi yaratması bekleniyor.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...