Doğuş'tan çocuklara 'kırmızı kumbara'

Doğuş Grubu, çocukların para yönetimini erken yaşta öğrenmesi için bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçiriyor.

Doğuş'tan çocuklara 'kırmızı kumbara'

Doğuş Grubu, öğrencilerin ve yetişkinlerin okullardan, okul saatleri dışında da etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen "Okullar Hayat Olsun" projesinin bir parçası olarak, Para Durumu ve Bakanlık arasında geliştirilen işbirliği çerçevesinde "Kırmızı Kumbara" projesini destekleyecek.

Doğuş Grubu, çocukların para yönetimini erken yaşta öğrenmesini, tasarruf bilinci kazanmasını, kendi bütçelerini oluşturabilmelerini sağlamak amacıyla yürütülecek proje aracılığıyla 4. ve 5. sınıf öğrencilerini finansal okuryazar yapmayı hedefliyor.

Proje kapsamında önce velilere, ardından öğrencilere finansal okuryazarlık eğitimleri verilecek. Pilot il seçilen İstanbul'da, 15 Mart'ta başlayan ve Kırmızı Kumbara'nın ilk ayağını oluşturan eğitimler süresince, 3 ayda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen 50 okulda, 10-12 yaş arası 25 bin çocuğa ulaşılacak.

Kırmızı Kumbara'nın proje ortakları arasında, Milli Eğitim Bakanlığı dışında Doğuş Grubu'nun geçtiğimiz yıl başlattığı "İstanbul Finans Merkezi Yolunda 20.000 Kadın" projesinde işbirliği yaptığı Para Durumu da yer alıyor.

Proje kapsamındaki seminerlerle öğrenciler; erken yaşta paralarını kontrol etmeyi, birikim oluşturmayı, tasarruf bilincini ve ileriki yaşamlarında uygulayabilecekleri ip uçlarını tiyatral ve oyunlarla desteklenmiş içeriklerle öğrenecek.

Doğuş Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hüsnü Akhan, projeye ilişkin değerlendirmesinde, Grubun toplumsal katkı projeleri kapsamında hem çocukların gelişimine yönelik çalışmaları desteklediğini hem de ülke genelinde finansal okuryazarlık bilincini yaymak için yürütülen çalışmalara katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Akhan, "Çocuklarımıza kendi bütçelerini yapmayı, küçük hacimlerde de olsa kendi ekonomilerini yönetmeyi öğreten ve böylece gelecekte, hayal ettiklerini gerçeğe çevirme imkanına sahip, para kullanımı konusunda bilinçli birer birey olmalarının önünü açacak olan bu projenin, Doğuş Grubu'nun desteği ile hayata geçecek olması bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur kaynağı olmuştur" ifadelerini kullandı.

Erken yaşta para yönetimini öğrenen çocukların bilinçlenmesinin ve bu bağlamda ailenin paydaşı olmalarının önemine değinen Akhan, tasarruf bilincinin artmasının uzun vadede Türkiye ekonomisine katkıda bulunacağını, projeyi bu açıdan da kıymetli gördüklerini vurguladı.

Bu arada verilen bilgiye göre, "Kırmızı Kumbara" projesinin temel hedefi, çocuklara para yönetimini öğretmek ve bu bağlamda onları ailenin paydaşı yapmak olacak. Öncelikle devlet okullarında başlatılan proje kapsamındaki eğitimlerden 4. ve 5. sınıf öğrencileri yararlanacak, eğitim öncesi öğrencilerin ailelerinin ve öğretmenlerinin bilgilendirileceği proje ile 25.000 çocuğun yanı sıra 25.000 aile ve eğitmene de ulaşılacak.

Proje çerçevesinde, eğitimlerden önce ve sonra dağıtılan formlarla seminerlerin faydası ölçümleniyor. Pilot okulda eğitime katılan öğrencilerin yanıtları eğitimlerin faydasını ortaya koydu. Pilot okul olarak seçilen ve geçtiğimiz yıl ilk seminerin gerçekleştirildiği İstanbul Levent'teki Lütfi Banat İlköğretim Okulu'nda bu eğitimi alan ve almayan çocuklarla yürütülen araştırma sonuçları projenin yarattığı etki ve fayda hakkında önemli ip uçları veriyor.

Araştırmaya göre, çocuklar eğitime katıldıktan sonra parasal konularda kendilerini daha bilgili bulduklarını, bu konularda aileleri ile daha fazla konuşmaya başladıklarını, eve gelen faturalarla daha fazla ilgilendiklerini, finansal kavramları daha iyi anladıklarını belirtti.

Eğitim alan çocukların yüzde 53'ünün kendine parasal konularda güvenirken eğitim almayan çocuklarda bu oranın yarı yarıya (yüzde 28) azaldığı görüldü.

Eğitime katılan çocukların yüzde 93'ü şimdiden gelecek hedefleri için birikim yapmayı hedeflerken yüzde 76'sı da bir şirketin hisse senedinin o şirketin karına ortak olmak için alındığını biliyor.

Dört senelik bir proje olarak planlanan Kırmızı Kumbara kapsamında, 2014 eğitim yılının sonuna kadar pilot bölge İstanbul'da toplam 50 bin çocuğa ulaşılacak. İstanbul eğitimlerine paralel olarak, gelecek yıl yine Türkiye'nin yedi ayrı bölgesinde belirlenen yedi ilde, her ilde 7'şer olmak üzere 49 okulda da öğrenci ve eğitimci eğitimi yapılması öngörülüyor.

Bu okullardaki etkinliklerin tamamlanmasıyla ülke genelinde toplam 75 bin çocuğa eğitim verilecek. 2014-2015 eğitim yılında ise Türkiye'de 7 bölgede 81 ilde, Para Durumu tarafından yetiştirilen eğitimcilerin ve STK gönüllülerinin çocuklara yönelik eğitimlerinin, Para Durumu gözetiminde devam etmesi planlanıyor.

Öte yandan gerçekleştirilecek tüm eğitimler bağımsız bir araştırma şirketi tarafından ölçümlenecek ve periyodik olarak raporlanacak.

Sayfa Yükleniyor...