Dolar 1,47'yi aştı, borsa yüzde 2.3 düştü

Bankalararası piyasada dolar, İrlanda'daki gelişmeler, AB borç endişeleri ve parite etkisiyle 1,47'yi aştı. İMKB'deki kayıp yüzde 2.3'ü buldu.

Dolar 1,47'yi aştı, borsa yüzde 2.3 düştü

Dünyanın gözü kulağı İrlanda'ya çevriliyken, Kore'den gelen haberler piyasaları gerdi.

İrlanda'nın mali sıkıntılarının diğer Avrupa ülkelerine de yansıyacağına yönelik artan endişelerle piyasadan çıkışlar sonucu bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları 1,47 TL'nin üzerine çıktı.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,4465 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1,4560 seviyesinden açıldıktan sonra 1.4760'a kadar yükseldi.

Bankacılar, dış piyasalardaki bozulmaya dikkat çekerek, Avrupa ülkelerine yönelik borç endişelerinin tetiklemesiyle piyasadan çıkış olduğunu söylediler.

Portekiz'in notunun düşürüleceğine yönelik endişelerin de Euro/dolar üzerinde aşağı yönlü baskıya neden olduğu belirtiliyor.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert döviz piyasasında iki gündür yabancı talebi olmasına rağmen, bu talebin yeni girişler ile karşılandığını hatırlatarak, "Bugün ise paritedeki gerilemenin hızlanması ile satıcıların çekildiğini görüyoruz. Buna bağlı olarak TL döviz sepeti bazında son iki ayın en düşük seviyesinden işlem görüyor (TL değer kaybediyor). Paritede ise Portekiz'in notunun indirileceği söylentileri etkili oluyor. Euro/dolarda 1,3450'nin kırılması durumunda yeni hedef 1,33 olacak. Buna bağlı olarak TL de dolar karşısında 1,50 seviyelerine kadar gerileyebilir. Sonuç olarak şu anda piyasalarda mantıklı bir fiyatlama yapıldığını söylemek güç. Ancak yurtiçinde herhangi bir olumsuz temel gelişmenin olmadığı, satışların tamamen dışarıya bağlı olduğu unutulmamalı. Yurtdışı piyasalarda en azından istikrar görülmesi durumunda, TL talebi de yine artacaktır" dedi.

Öte yandan borç krizinin diğer Avrupa ülkelerine yansıyacağı endişeleri ile Euro, dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek 1,35 seviyesinin altına geriledi.

İMKB'DE YÜZDE 2.3'LÜK DÜŞÜŞ
Avrupadaki borç sorununun Portekiz ve İspanya'ya da yayılabileceği endişeleri ve Kore’deki sıcak gelişmeler para piyasalarına negatif yansımaya devam etti.

İMKB'de yüzde 2.3'lük düşüş yaşanırken, endeks 66 bin 335 puandan günü tamamladı. Borsa gün içinde 66 bin 22 puana kadar geriledi. Avrupa borsalarında da yüzde 1'i aşan kayıplar gözlendi.

PİYASALARDA NELER OLUYOR?

'KUVVETLİ BİR REALİZASYON YAŞANIYOR'
İş Yatırım Hisse Senetleri Piyasası Müdürü Orhan Veli Canlı, Kore gerginliği, İrlanda gelişmeleri, Portekiz ve Yunanistan'a ilişkin haberler sonrası yaşanan negatifliğin arttığına ve finans sektörü hisselerinde ağır baskı olduğuna dikkat çekerek, "Yabancı yatırımcıdan biraz çıkış var. İç tarafta tetikleyecek gelişme yok, bunu hesap kapamalara, Emlak Konut GYO halka arzına bağlayanlar var. İkisinin cüzi etkisinin olduğunu düşünüyorum. Kuvvetli bir realizasyon yaşıyoruz. İyi para kazanıldı bunu realize etmek istiyorlar. Kurlardaki hareket de bunu doğruluyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...