Dolar 1,51 liraya dayandı

Parite ve gecelik repo faizlerindeki düşüşle dolar 1,5090'a kadar yükseldi.

Dolar 1,51 liraya dayandı

Euro/dolar paritesindeki düşüşe paralel yükselen dolar/TL, bir yandan da gecelik repo faizlerdeki düşüş ve TCMB'nin devam eden döviz alımlarının etkisiyle diğer gelişmekte olan ülke paralarına göre daha kötü bir performans gösterirken, gösterge tahvil faizi dar bantta hareket etti.

Euro/dolar paritesi 1,33'lerden 1,32'li seviyelere gerilerken dolar/TL gün içinde yaklaşık yüzde 1.33 yükseldi.

TCMB'nin borçlanma faizlerini indirmesinin ardından piyasaya verdiği fonlama miktarını azaltmamasının bir "faiz indirim" etkisi yarattığını söyleyen bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Üstelik aynı dönemde TCMB döviz alım miktarlarını artırdı (yaklaşık 2 milyar dolar almıştır). TCMB bir yandan ekstra döviz alımlarını hızlandırdığı için döviz yoluyla piyasaya TL verirken, piyasaya yaptığı TL fonlamasını aynı hızla çekmedi. Bu nedenle gecelik faizler politika faizine yakın oluşmadığı gibi daha da aşağı hareket etti. Özellikle Londra'da TL faizler aşağı geldikçe piyasada açık pozisyona karşı daha az ilgi olmaya başladı, cazibesi düştü. Zaten TL'nin diğer gelişmekte olan ülke paralarına göre daha düşük performans göstermesi de hemen hemen aynı dönemde oldu" dedi ve şöyle devam etti:

"TCMB'nin şu anki para politikası açık pozisyonun cazibesini azaltıyor bu da döviz üzerinde yukarı doğru baskıya yol açıyor. Piyasa önümüzdeki dönemde TL faizlerinde açık pozisyon lehine bir ortam olmayacağını hesaplıyor. Öte yandan euro/dolar paritesinin aşağı geldiği, global piyasalarda risk iştahının çok olmadığı bir dönemdeyiz. Ayrıca Aralık ayı olması nedeniyle de yatırımcılar pozisyonlarını kapatıp kenarda kalmayı bekliyor. Dövizin yukarı gelmesinde Aralık ayı etkisi de var, dolayısıyla Ocak ayında aynı etki devam eder mi göreceğiz. Ama TCMB'nin gevşek para politikası TL'nin düşük performans etmesinin sebebi olacaktır, hem de euro/doların aşağı gelme ihtimali yüksekken."

Öte yandan, bankacılar yarın yeni munzam döneminin başlayacak olması nedeniyle yüzde 3 seviyelerine kadar gerileyen gecelik repo faizinin tekrar yüzde 7 seviyelerine yükselmesini bekliyor.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,4915 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1,4850 seviyesinden açılırken spot kapanışta ise 1,5010 seviyesindeydi. Dolar/TL akşam saatlerinde 1,5090 seviyesine kadar yükseldi. Aynı saat itibariyle Euro/dolar paritesi ise 1.3223 seviyesinden işlem görüyordu.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 7.69 valörlüde yüzde 7.66 seviyesinde olan 8 Ağustos 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 7.65/7.63 seviyesinde açıldıktan sonra spot piyasada yüzde 7.65, valörlüde yüzde 7.66 seviyesindeydi. Gösterge faizde spot piyasa ve valörlüde son işlemler yüzde 7.67 seviyesinden geçti. Gösterge faiz gün içinde yüzde 7.62/7.69 bandında hareket etti.

Kısa vadeli kağıtlarda alım, uzun vadeli kağıtlarda ise özellikle yabancı satışı olduğunu söyleyen bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "ABD tahvil faizlerindeki yükseliş, piyasalarda tedirginliğe neden oluyor. ABD 10 yıllık Hazine kağıtları hala yüzde 3.20 seviyesinin üzerinde. Son açıklanan enflasyon verilerinin ardından özellikle TÜFE'ye endeksli kağıtlarda satış dalgası var. Bir yandan da gecelik faizlerdeki düşüş kısa vadeli kağıtlara ilgiyi artırıyor. Gösterge faiz bugün dar bantta hareket etti" dedi.

BORSADA YÜZDE 2.6'LIK DÜŞÜŞ
Borsada da sert düşüş yaşandı. İMKB-100 endeksi bankalara gelen sert satışlarla günü yüzde 2.64 düşüşle 65 bin 913.89 puandan tamamladı.

Sayfa Yükleniyor...