Dolar 1,53 liranın üzerinde

Fed'in tahvil alımı imkanının hacmini genişletme imkanını değerlendirmesiyle dolar 1,53'ün üzerinde seyrediyor.

Dolar 1,53 liranın üzerinde

ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımı imkanının hacmini genişletme söylemiyle doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine paralel dolar/TL güne 1,53 seviyesinin altında başlarken bankacılar gösterge tahvilde bugün hafif yukarı yönlü hareketin beklenti dahilinde olduğunu söylediler.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1,5330/1,5345 lira olan ve spot kapanışın ardından 1,5230/1,5270 seviyesine gerileyen en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün ilk işlemlerde 1,5275/1,5335 seviyesindeydi. Dolar daha sonra 1,53'ün üzerine çıktı.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bu sabah yayımladığı raporda, "Yurt dışı piyasalarda yaşanan satıcılı seyir nedeniyle Türk mali piyasalarının da güne benzer bir eğilimle başlayacağı görülüyor. Her ne kadar Euro/dolar paritesindeki yükseliş dolar/TL kuru üzerinde aşağı yönde bir baskı doğursa da TL'nin sepet bazında değer kaybetme ihtimali kuvvetli görünüyor" dedi ve ekledi:

"Gösterge bileşik faizin yaklaşık 10 baz puan daha yükseliş göstereceğini ve hisse senedi piyasasında dünkü ciddi yükselişin ardından kâr satışlarının geleceğini öngörüyoruz. Yurt dışında açıklanacak olan Avrupa hizmet sektörü PMI verileri, İngiltere perakende satış rakamları ve ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları yakından izlenecektir."

Global piyasada dolar, ABD Merkez Bankası Fed'in son politika kurulu toplantısı tutanaklarında tahvil alımı imkanının hacmini genişletme imkanını değerlendirdiğinin öğrenilmesinin ardından önemli para birimleri sepeti karşısında neredeyse son beş ayın en düşük seviyelerine ulaştı. Global finansal sistemdeki dolar miktarını artırabilecek bu kararın değerlendirilmesi, doları sterlin karşısında son altı ayın, yen karşısında ise son iki ayın en düşük seviyelerine ulaştırdı.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 12.02 valörlü kapanışta yüzde 12.15 olan 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 12.14 seviyesindeydi. İşlem bazında gösterge faiz yüzde 11.54 ile tarihi rekorunu Mayıs ayı başında kırmıştı.

Sayfa Yükleniyor...