Dolar 1,56'yı aştı, borsa yüzde 3.1 düştü

Ekonomik görünümdeki belirsizliğin sürmesi ve Euro/dolar paritesindeki düşüşle içeride dolar 1,56'yı aştı. Borsada yüzde 3.1'lik kayıp yaşandı.

Dolar 1,56'yı aştı, borsa yüzde 3.1 düştü

Global piyasalardaki kayıplar ve doların dışarıdaki değer kazancına paralel dolar/TL 1,56 seviyesinin üzerini görürken, gösterge faiz son 2 aydır ilk kez yüzde 13 seviyesinin üzerinde kapandı. Borsa günü yüzde 3.1 düşüşle tamamladı.

Bankacılar geçen hafta 1,43 seviyesini görerek yılın en yüksek seviyesine yükselen Euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşün dolar/TL'de yaşanan yükselişteki ana etken olduğunu söylediler.

Bir bankacı, "Dolar/TL'de Euro/dolar ve kısmen de bono satışından dolayı yükseliş yaşandı" derken, bir başka bankanın döviz masası yetkilisi "Dış faktörler haricinde kayda değer bir şey yok. ABD vadeli işlemleri ve parite takip edildi. Dolar/TL'de ana etken parite etkisiydi" dedi.

Bankalararası piyasanın cuma günü spot kapanışında 1,5350 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün spot 1,5660 liraya kadar yükseldi. Dolar/TL 7 Ocak'ta bu yıl gördüğü en düşük seviye olan 1.5040'den işlem görmüştü.

Cuma günü ABD istihdam verisinin etkisiyle uluslararası piyasalarda dolarda başlayan yükseliş sürdü. İrlanda'nın kredi notunun düşürülmesi de Euro'ya değer kaybettirdi. Euro/dolar paritesi 1,3806'ya kadar geriledi. Geçen hafta Euro/dolar 1,43 seviyesini aşarak yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

Dolar, son iki ayın en yüksek artışlarını göstermesinin ardından, işlemcilerin diğer para birimlerinde daha düşük seviyelerden yaptığı alımlarla değer kaybetti. Ancak ABD Hazine tahvillerinin getiri seviyeleri ve merkez bankalarının dolar cinsinden rezervlerini başka para birimleriyle değiştirmede hızlı hareket etmeyeceği yönündeki kuşkular, doların görünümünü iyileştirdi.

FAİZ YÜZDE 13'ÜN ÜZERİNDE
Tahvil/bono piyasasında cuma günü spot kapanışta yüzde 12.90 valörlü kapanışta yüzde 12.91 olan 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bu gün spot kapanışta yüzde 13.11 seviyesindeydi. İşlem bazında yüzde 11.54 ile tarihi rekorunu Mayıs ayı başında kıran gösterge faizde geçen hafta son 1.5 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 13.00 görüldü. Gösterge faiz en son 8 Nisan'da yüzde 13 seviyesinin üzerinde kapanmıştı.

BORSADA YÜZDE 3'LÜK KAYIP
Ekonomik görünüme ilişkin beklentilerin netleşmediği küresel piyasalar, ABD tahvil faizleri ve dolardaki yükseliş nedeniyle bugün satış ağırlıklı seyretti. İMKB'de yüzde 3.1'lik düşüş yaşandı. İMKB Ulusal 100 Endeksi 1.094 puanlık kayıpla 33 bin 655 puana geriledi.

Sayfa Yükleniyor...