Dolar 1,58 lirayı gördü

Gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel lira değer kaybetti. Dolar içeride 1,58'in üzerine çıktı.

Dolar 1,58 lirayı gördü

Global borsalardaki sert kayıplarla paralel dolar/TL bu sabah ilk işlemlerde 1,58 seviyesinin üzerine çıktı. TL'nin dünkü kapanışa göre dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1'i aşarken bankacılar dolar/TL'de 1,5850 seviyesinin aşılması durumunda yükselişin hız kazanarak devam edebileceğini söylediler.

Bankacılar TL'deki değer kaybının gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel olduğunu belirtirken, bugün global piyasalarda yönün ABD ve Avrupa'da açıklanacak verilerin belirleyici olmasını beklediklerini de belirttiler.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1,5630/1,5645 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün güne 1,5760/1,5820 seviyesinden başladı. Dolar en yüksek 1,5855 TL'yi gördü.

ABD hisse senedi piyasaları, küresel ekonomik krizde dipten dönüşün kolay olmayacağına yönelik inanışlar nedeniyle dün sert bir satış baskısına maruz kaldığını belirten HSBC Stratejisti Fatih Keresteci bugün yayımladığı raporda, "Dolar/TL kuru için yukarıda 1,5850 seviyesi önemli olabilir. Bu seviyenin aşılması durumunda 1.6050 seviyesine varan bir yükseliş olası görünüyor. Faiz ve hisse senedi piyasaları güne satıcılı bir seyirle başladıktan sonra döviz kurundaki hareketlere paralel bir yön belirlemeye çalışacaktır" dedi ve ekledi:

"Dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanırken emtia fiyatlarında düşüş, gelişmekte olan ülke piyasalarında kayıplar ön plana çıkıyor. Yurt dışı piyasalara endeksli olan Türk mali piyasalarının da bu eğilimden nasiplendiğini görüyoruz. Sabah saatlerinde dolar/TL kuru elektronik işlemlerde 1.58 civarında işlem görüyor. Bugün yurt dışı piyasalarda açıklanacak olan makro ekonomik verilerin genel görünüm üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyoruz. ABD'de konut satışları, Avrupa’da ise imalat sanayi rakamları izlenecektir."

Yen, yatırımcıların ekonomide yeni başlayan toparlanmanın sürdürülebilir olup olmadığı yönündeki endişelerle riskli varlıklarını azaltmaya devam etmeleri sonrasında geniş bantta değer kazandı ve euro ile Avustralya doları karşısında son bir ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Analistler, yatırımcıların Mart başından beri piyasadaki yükselişi sürükleyen hisselerde satış talebi olduğunu belirttiler. Bazı yatırımcıların borsanın aşağı yönlü hareket edebileceğine yönelik yatırımlarda bulunduğu geçen haftalarda da borsalar karmaşık yönde ilerliyorlardı.

Sayfa Yükleniyor...