Dolar 1,61 lirayı aştı

IMF beklentisiyle dün 1,55'e kadar gerileyen dolar 1,61'in üzerine çıktı.

Dolar 1,61 lirayı aştı

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağının açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren ve bir aydan kısa sürede 1,80 seviyelerinden 1,60'ın altına gerileyen dolar, global piyasalardaki kayıplar ve Euro/dolar paritesindeki düşüşün etkisiyle yükseldi.

Bankalararası piyasada dün 1,56 TL'nin altını gören ve spot kapanışında 1,5730 TL olan en iyi dolar alış kotasyonları, bugün 1,6135'e kadar yükseldi.

9 Mart'ta 1,8250'ye çıkarak rekor kıran dolar IMF beklentisiyle düşüşe geçmişti.

Yerli bir bankanın döviz masası müdürü, "Dış piyasalardaki olumsuz hava ve Euro/dolar paritesinin etkisiyle dolar/TL yükseliyor. Ancak piyasa hacimsiz" diye konuştu.

Euro Bölgesi'ndeki yüzde 1.4'lük daralma Euro'nun değer kaybetmesine neden oldu. Euro/dolar paritesi 1,32 düzeyine kadar geriledi.

BORSADA YÜZDE 1'LİK DÜŞÜŞ
İMKB Ulusal 100 Endeksi yüzde 1.02 düşüşle 26 bin 377.63 puandan kapandı. Toplam işlem hacmi düne göre yüzde 12.95 azalarak 1.21 milyar lira oldu.

Dış piyasaların yanı sıra kur ve faizdeki yukarı yönlü hareket ile günü düşüşle tamamlayan İMKB'de, IMF anlaşması beklentisi ile yurtdışındaki satışların endeks üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığı gözlenirken, olası düşüşler ise alım fırsatı olarak değerlendiriliyor.

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "IMF beklentisi endeks üzerinde olumlu bir faktör olarak kalmaya devam edecek ve bu nedenle düşüşlerin önümüzdeki günlerde alım fırsatı olacağını tahmin diyorum. Yurtdışında 1. çeyrek bilanço dönemine giriyoruz ve dış piyasalar bu sonuçları takip edecek. İçerde ise IMF beklentisinden başka bir haber akışı olmadığından bizde bu sonuçları takip edeceğiz" dedi.

Sayfa Yükleniyor...