Dolar 1,62 liraya dayandı

ABD bilanço dönemine ilişkin endişelerle dolar 1,6190 liraya yükseldi.

Dolar 1,62 liraya dayandı

Dolar ABD tarihinin en kötü dördüncü çeyrek bilanço sezonuna şahit olan yatırımcıların ABD'de başlayan birinci çeyrek bilanço dönemine ilişkin endişeleriyle global diğer para birimleri karşısında değer kazanırken dolar da yükselişini sürdürdü.

Bankacılar buna paralel dolar/TL'de yönü yukarı beklediklerini ancak devam eden IMF beklentilerinin ve yüksek oranlı Hazine borçlanmasının yukarı yönlü hareketi sınırlayıcı etkiler olduğunu belirttiler.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ara verilen görüşmelere yeniden başlanacağının açıklanmasının ardından yönünü aşağı çeviren ve bir aydan kısa sürede 1,80 seviyelerinden 1,60'ın altında gerileyen dolar/TL dün spot kapanışında 1,6085 TL olurken bugün 1,6190 liraya kadar yükseldi. Ancak daha sonra yeniden 1,60'ın altına gevşedi. Dolar IMF beklentisiyle önceki gün 1,55'e kadar gerilemişti.

Küresel bazda yaşanan hızlı yükselişin yerini endişelere ve kâr satışlarına bıraktığını belirten bir bankanın döviz masası yöneticisi, "Alcoa ile başlayan ABD ilk çeyrek bilançolarının beklenenden de olumsuz gelebileceği endişeleri beraberinde riskten kaçınmayı getirdi. Dolara güvenli liman alımları gelirken, Euro/dolar 1.32'nin altına geriledi. Bu gelişmeler bugün için dolar/TL'de yönü yukarı belirliyor ancak bu hafta hazine ihalelerinde yüksek miktarda borçlanmanın TL likiditesini daraltmasıyla yükselişin sınırlı kalma ihtimali de önemsenmeli" dedi.

IMF ile kısa sürede anlaşma olabileceğini ilişkin beklentilerin devam ettiğini vurgulayan bankacı, "Dış piyasalarda düşüşler sert ancak devam eden IMF beklentileri TL'de olası değer kayıplarının diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre sınırlı kalmasına yardımcı olabilir" diye konuştu.

ABD borsaları, alüminyum üreticisi Alcoa ile başlayan birinci çeyrek bilanço sezonunda, şirketlerin zorlukla ayakta kaldıklarını gösteren açıklamalar geleceği yönündeki endişelerle düştü. Geçen aylarda ABD tarihinin en kötü dördüncü çeyrek bilanço sezonuna şahit olan yatırımcılar birinci çeyrek sonuçlarının da oldukça kötü performans göstereceğini düşünüyorlar.

Sayfa Yükleniyor...