Dolar 1,66 liraya dayandı

Dolar, Avrupa borç endişeleriyle 1,6595'e kadar çıkarak Nisan 2009'dan bu yana en yüksek düzeyi gördü.

Dolar 1,66 liraya dayandı

Avrupa'daki borç sorunlarının İtalya ve İspanya'ya da yayılacağına yönelik endişeleriyle güne sert yükselişlerle başlayan kur ve faiz, Avrupa'nın krize yönelik özel bir zirve ile müdahale edebileceği beklentisiyle kayıplarının önemli bölümünü geri aldı.

Euro/dolar paritesi gün içinde dört ayın en düşük seviyesi olan 1,3838 seviyesine gerilerken, dolar/TL de Nisan 2009'dan bu yana yeni en yüksek seviye olan 1,6595'e kadar yükseldi.

Piyasalarda bugün Euro Bölgesi'nin dağılması senaryosu da değerlendirilmeye başlandı. Credit Suisse, müşterilerine bazı yatırımcıların Euro Bölgesi'nin dağılması olasılığını açıkça değerlendirdiklerini duyurdu. Bir Japon aracı şirketinin ise yatırımcılara böyle bir duruma karşı hazırlıklı olmalarını tavsiye ettiği bildiriliyor. Finans piyasalarının gözünde euro bölgesinin çökmesi hâlâ çok uzak bir ihtimal ve Avrupalı yetkililer bunu şiddetle reddediyor. Ne var ki önceden tabu olan bu konu artık konuşuluyor.

Bir bankacı, "İtalya'nın borcuna ilişkin endişelerle dolar/TL gün içinde 1,66 seviyesine yaklaştı. Ancak bölgedeki krize yönelik özel bir zirve düzeleceği haberi ile parite tekrar 1,40 seviyesine yükseldi ve buna paralel dolar/TL de açılış seviyelerine geriledi. Dış gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz" dedi.

Avrupa Birliği'nden bir diplomat Avrupa Birliği liderlerinin cuma günü Euro Bölgesi borç krizi konusunda özel zirve düzenleyeceğini söyledi.

Bankacılar İtalya'nın 1.5 trilyon Euro'yu aşan tahvil stokunun ABD ve Japonya'nın ardından dünyanın en yüksek üçüncü borç stoku olması nedeniyle piyasalar açısından önemli olduğunu düşünüyorlar. İspanya'nın tahvil stoku ise 500 milyon euronun üzerinde.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.98, valörlüde yüzde 9.01, son işlemlerde ise spotta yüzde 9.02, valörlüde yüzde 8.99 seviyesinde olan 20 Şubat 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.05/9.00 seviyesindeydi.

Gösterge faiz bugün spot kapanışta ortalama yüzde 9.08, valörlüde yüzde 9.06 seviyesindeydi.

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Piyasalarda iki gündür devam eden İtalya gerginliği, global düzeyde risk iştahını oldukça azalttı. Alman ve ABD tahvillerine alım gelirken Türkiye ve bütün gelişmekte olan piyasalarda satış eğilimi hakimdi. Buna paralel gösterge faiz de yüzde 9.10 seviyesini aştı. Avrupa'dan gelen İtalya ve Yunanistan'a ait olumlu haberlerle gelecek hafta gösterge faizin tekrar yüzde 9 seviyesinin altına gelebileceğini düşünüyorum" dedi.

Öte yandan bankacılar gösterge faizin sabah saatlerinde valörlü işlemlerde gösterge faizin yüzde 9.15 seviyesini test ettiğini ancak bunun çok düşük hacimli sınırlı işlemle görüldüğünü söylediler.

Sayfa Yükleniyor...