Dolar 1,66 lirayı aştı

Global kayıplara paralel içeride dolar 1,66’nın, faiz de yüzde 15.3’ün üzerine çıktı.

Dolar 1,66 lirayı aştı

Global piyasalardaki artan kayıplarla kur ve faizde yükseliş yaşanırken, Güney Afrika ekonomisine ilişkin söylentiler ise dolardaki yükselişi tetikledi.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1,6375 lira olan ve bu sabah ilk işlemlerde 1,6370 lira seviyesinden açılan dolar 1,6615 liraya kadar yükseldi.

Global piyasalardaki olumsuz havanın devam ettiğini vurgulayan ING Bank döviz masası işlemcisi Tolga Aktan “Euro/dolar paritesindeki aşağı yönlü hareket ve Güney Afrika’nın kredi notunun aşağı çekilebileceğine ilişkin söylentiler dolar/TL üzerinde gerginlik yaratıyor. Genelde gelişmekte olan piyasalarda olumsuz bir hareket yaşansa da Güney Afrika’daki gelişmeler ve doların değer kazandı dolar/TL’deki hareketine sert yansıdı” dedi.

Bankacı ayrıca dolar/TL’nin 1,65 seviyesinden 1,66’nın üzerine yükselişin sürmesinde Dow Jones endeksindeki artan kayıpların büyük rol oynadığını söyledi.

Güney Afrika para birimi rand dolar karşısında yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti. Güney Afrika’dan bir işlemci randın, Güney Afrika’nın kredi notunun indirilebileceği yönünde Londra’daki söylentilerden etkilenmiş olabileceğini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s, Standard & Poor’s ve Fitch, Güney Afrika hükümetinin dün açıkladığı bütçenin ülkenin kredi notunu tehdit edecek herhangi bir kalem içermediğini açıklamasını yaptı. Kuruluşlar, Güney Afrika’nın komşusu Zimbabwe’nin rand para birimini kabulünün ihtimalinin de kredi notu için bir risk oluşturmadığını belirttiler.

Bankacılar kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalara rağmen piyasadaki fiyatlamalarda değişiklik olmadığını belirttiler.

FAİZ YÜZDE 15.30’UN ÜZERİNDE
Tahvil/bono piyasasının global piyasalardaki son günlerdeki kayıplara rağmen Merkez Bankası’ndan beklenen faiz indirimleri nedeniyle aynı tepkinin yaşanmadığını hatırlatan başka bir bankanın tahvil/bono yetkilisi, “Bu ay düzenlenen yüklü ihaleden sonra kağıtlar çok yüksek hacimlerle el değiştiriyordu. Bu gelişmeler düne kadar da devam etti ve dışardan bağımsız hareket ettik. Bu gelişmede Merkez Bankası’ndan beklenen faiz indirimi beklentisi çok önemli rol oynuyordu” dedi ve ekledi: “Global piyasalarda artan kayıplara paralel tahvil/bono piyasasından bugün bir çıkış yaşandı. Ancak yükselişlerin düşük hacimde olduğu ve hacmin yüzde 15.15/15.20 bandında oluştuğunu düşünürsek piyasanın bu direnç noktasını kırmakta zorlanabilir diyebiliriz.”

Tahvil/bono piyasasında 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi dün spot ve valörlü kapanışta yüzde 15.02 olurken, bugün aynı tahvilde faiz işlem bazında yüzde 15.30 bileşik seviyesinin üzerine çıktı. Gösterge kağıtta spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.17 olurken, valörlüde 1649 itibarıyla yüzde 15.28 seviyesinden işlem gördü. Aynı saat itibarıyla işlem hacmi 2.1 milyar lira oldu.

Sayfa Yükleniyor...