Dolar 1,67 lirayı aştı

Faizdeki indirimin yarattığı baskıya, Euro/dolar paritesindeki düşüş eklenince dolar 1,67 TL’nin üzerine çıktı.

Dolar 1,67 lirayı aştı

Merkez Bankası’nın 2 puanlık agresif faiz indirimi nedeniyle dolardaki yükseliş baskısı sürüyor.

Bankalararası piyasada dolar 1,6730 TL ile iki ayın en yüksek düzeyine yükseldi. Dolar, dün spot kapanışta 1,6490 lira olmuştu.

Dolar dışarıda da değer kazanıyor. Euro/dolar paritesi 1,2923’le son 6 haftanın en düşük düzeyine geriledi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, “TCMB’nin agresif faiz indirimleri, liranın koruma kalkanını iyice azaltıp olası ataklara karşı savunmasız hale getirmiş durumda. Bu çerçevede dolar-lira kurundaki yükseliş baskısının önümüzdeki dönemde de sürmesi olası duruyor. Euro/dolar paritesinin 1,30’un altına inmesi de dolar-lira kurunu yukarı itiyor” dedi.

Keresteci ayrıca, “Bugün İngiltere’de açıklanacak enflasyon rakamları ile Almanya’da ZEW endeksi yakından izlenecektir. Türkiye’ye yönelik olarak bahsettiğimiz bu olumsuz senaryoyu değiştirebilecek ya da hafifletebilecek bir unsur olarak IMF anlaşması görülebilir. Anlaşmaya kısa süre içerisinde varılacak olması göz önünde bulundurulmalıdır. Yatırımcıların temkinli ve tedbirli duruşlarını kuvvetlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bonoda 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, pazartesi günü bankalararası piyasa spot kapanışta yüzde 15.21, valörlüde ise yüzde 15.32 oldu.

Sayfa Yükleniyor...