Dolar 1,69'un da altına indi

IMF ve dışarıdaki olumlu havaya paralel dolar 1,69'un altında güne başladı.

Dolar 1,69'un da altına indi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile devam eden süreçte IMF'nin yeni bir öneri paketi sunacağını açıklaması ve global piyasalardaki olumlu havaya paralel dolar düşüşünü sürdürüyor.

IMF'nin yeni bir öneri ile gelmesinin sürpriz ve önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan bankacılar liranın dolar karşısında bugün de değer kazanmaya devam etmesini beklediklerini söylediler.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,7380/1,7400 lira olan ve en iyi dolar alış ve satış kotasyonları bugün güne 1.6890 seviyesine kadar geriledi. Bu verilere göre dünkü spot kapanışa göre lira dolar karşısında yaklaşık yüzde 3 değer kazandı. Dolar pazartesi günü 1,8250'ye çıkarak rekor kırmıştı.

Dün IMF ile ilgili gelişmeler ve İsviçre Frangı'nın dolar karşısındaki sert hareketinin dolar/TL'de hareketlenmeye neden olduğunu vurgulayan bir bankanın döviz masası şefi, "IMF'nin şaşırtıcı şekilde tamamen yeni bir öneriyle geleceğini açıklaması önemli idi. Bu Başbakan Erdoğan'ın kabul edilemez dediği şartların IMF tarafından yeni bir öneriye dönüştürülmesi anlamına geliyor bu açıdan çok önemli" dedi ve ekledi:

"Dün IMF ile ilgili haberler İsviçre Merkez Bankası'nın müdahalesi önemliydi. Macaristan'daki kredilerin bir çoğu İsviçre Frangı olması açısından dolar/TL'yi de etkiledi. Hatta Güney Afrika kredi notunun düşürülmesi haberi bile bizi olumsuz etkilemedi.... Bu sabah itibarıyla şu an 1,69 seviyelerindeyiz. Gün içerisinde IMF konusu ve global borsalar takip edilmeye devam edilecektir. O tarafta bir toparlanma sinyali var. Bu trend önemli dolar muhtemelen bugün de TL karşısında değer kaybetmeye devam edecektir. Dolar/TL'de 1.68 seviyelerinden yerel kurumlardan dolar alımlarını görmeyi bekliyoruz."

ABD borsaları, General Electric'in kredi notunun sadece bir kademe düşürülmesi ve yakın zamanda yeni not indirimi olmayacağının anlaşılmasının ardından üçüncü günde de yükselirken, perakende satış verileri tüketici harcamalarının istikrar kazanmaya başladığını gösterdi.

İsviçre frankı, İsviçre merkez bankasının frank satmaya başlamasının ardından, Euro karşısında bugüne kadar görülen en keskin düşüşü gösterdi. Frank bugün yatay seyrediyordu. Bazı analistler, İsviçre'de para birimine gelen bu müdahalenin, rekabet gücünü artırmak amacıyla başlayan bir para birimi savaşının başlangıcı olup olmadığını merak ediyorlar.

Sayfa Yükleniyor...